Odlazak ‘trenera svih trenera’

Ćiro, Žbulj

Miroslav Ćiro Blažević, izbornik brončanih Vatrenih iz Francuske ’98 i počasni izbornik HNS-a, preminuo je u srijedu u 88. godini.

Ćiro je rođen je 10. veljače 1935. godine u Travniku u Bosni i Hercegovini, a hrvatska nogometna obitelj zauvijek će ga pamtiti kao izbornika s kojim su Vatreni započeli svoj niz sjajnih uspjeha na velikoj sceni.

Hrvatsku je reprezentaciju preuzeo 1994. godine te je s prvog mjesta u kvalifikacijama odveo na Europsko prvenstvo u Engleskoj, gdje je izboren plasman u četvrtfinale, a potom je uslijedio povijesni put prema bronci zlatnog sjaja, na premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu, u Francuskoj 1998. godine.

Vatrene je vodio do 2000. godine, a među brojnim trenerskim poslovima ističu mu se oni na klupi Irana, Bosne i Hercegovine, Dinama – s kojim je uzeo opjevani naslov prvaka države 1982. godine – Rijeke, Osijeka, Varteksa, Hajduka, Zagreba, Grasshoppera, Nantesa i PAOK-a.

Hrvatski nogometni savez izražava duboku sućut obitelji Ćire Blaževića zbog ovog nenadoknadivog gubitka.

Izbornik hrvatske reprezentacije, Zlatko Dalić, izrazio je sućut obitelji Miroslava Ćire Blaževića nakon što je ‘trener svih trenera’ izgubio bitku s opakom bolešću s kojom se duže vremena hrabro borio.

Iako je kao “učenik” nadmašio svog učitelja svojim rezultatima na kormilu reprezentacije, Zlatko Dalić, uvijek je isticao da je Ćiro – najveći.

“Izražavam najdublju sućut obitelji našeg Ćire zbog čijeg odlaska svi u nogometu dijelimo veliku bol. Ćiro je bio neponovljiv – nenadmašan motivator i govornik, u jednoj sekundi šarmantan, u drugoj goropadan. Pamtim ga kao čovjeka s velikim stilom i još većom dušom i zato smo ga svi voljeli i poštovali. Kao trener je potpisao dva izvanredna i povijesna uspjeha, jedan s reprezentacijom koju je doveo u svjetski vrh, a jedan s Dinamom kada je ta titula značila puno više od nogometa. No, gdje god je radio ostavio je veliki trag, pa tako i na mene u Varaždinu. Mogu slobodno reći da je Ćiro bio moj nogometni otac, bio mi je istinska inspiracija za sve što sam postigao u trenerskoj karijeri. Na tome sam mu vječno zahvalan te su moje molitve posvećene njemu i njegovoj obitelji. Treneru svih trenera, počivao u miru Božjem!”, izjavio je izbornik Dalić, piše hns-cff.hr.

“Ispred Hrvatskog nogometnog saveza, izražavam najdublju sućut obitelji Miroslava Blaževića zbog ovog nenadoknadivog gubitka”, izjavio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

“Iako smo bili svjesni da se hrabro bori s teškom bolešću, ipak je ovo šokantan trenutak za sve nas jer se Ćiro uvijek činio većim od života. Kao trener je potpisao dva legendarna uspjeha – hrvatsku broncu i Dinamov naslov prvaka 1982. godine, zbog čega će uvijek ostati zapamćen kao ‘trener svih trenera’. Osim što je bio trenerska avangarda, bio je silno šarmantna, inteligentna, duhovita i strastvena osoba i kao takav će nam svima izuzetno nedostajati. Ćiro je bio jedinstven i neponovljiv, takvog ćemo ga pamtiti, a Hrvatski nogometni savez uvijek će paziti da brižno čuva uspomenu na jednog od najznačajnijih pojedinaca u povijesti hrvatskog nogometa. Počivao nam u miru, dragi Ćiro!”

Posljednji ispraćaj Miroslava Ćire Blaževića bit će u srijedu, 15. veljače, u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj. Lijes će biti izložen od 12 sati, a obred će početi u 14 sati.

Komemoracija za legendarnog izbornika Vatrenih bit će održana u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski istog dana, 15. veljače, u 10 sati.

DRUŠTVENE MREŽE