Naučite osnove taekwondoa: Nikad nije kasno

Kanaet

Izolacija u kojoj se nalazimo zbog pandemije koronavirusa može se činiti kao situacija u kojoj smo osuđeni na četiri zida i dosadu. Ipak, ove dane možemo iskoristiti i za učenje novih znanja i vještina, a jedna od njih je i taekwondo. Ali Noghandoost i Yousef Karami, vrhunski iranski taekwondoaši i treneri u zagrebačkom TKD Jastreb predstavljaju vam osnovni trening taekwondoa koji možete izvoditi u vlastitom domu.

”Ove vježbe može svatko izvoditi doma, a mogu se raditi i u paru ili samostalno. Ovakav trening može raditi svatko kao nekakav uvod u osnove taekwondoa, a netko tko se bavi ovim sportom i želi zadržati formu može ga raditi i dva puta dnevno,”  ističe Ali, Iranac koji je zbog svojih izvrsnih nastupa dobio azil i predstavlja Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, a pokušat će kroz ‘refugee team’ izboriti i nastup na Olimpijskim igrama.

Taekwondo je korejska vještina samoobrane nastala nakon Drugog svjetskog rata na temelju tradicionalnih borilačkih vještina Koreje, Kine i Japana. Samo ime objašnjava njegovu borilačku prirodu; Tae znači stopalo, Kwon šaka, a Do put dok se cijeli sport može prevesti kao Put stopala i šake. Sport se ubrzo širi diljem svijeta, a 2000. godine priključuje se obitelji olimpijskih sportova. Naglasak u taekwondou je na brzim udarcima nogom u tijelo i glavu, a ključan element sporta je agilnost.

”Taekwondo je izvrstan za razvoj tijela, održava nas u formi. Međutim, kao i sve borilačke vještine on je dobar i za psihički razvoj i snagu. To je jedan od razloga zašto posebno preporučujem ovakav trening svima, učinit će mnogo dobre stvari za vašu psihu u vrijeme izolacije. Naravno, ojačat će i mišiće koje sada manje koristimo,” objašnjava Yousef, brončani iranski olimpijac i vlasnik čak 37 zlatnih medalja s različitih međunarodnih natjecanja.

Kao i većina istočnjačkih borilačkih vještina, taekwondo spaja tjelesnu vježbu i filozofiju. Šest principa su u srži ovog sporta, a to su pristojnost, integritet, upornost, samokontrola, nepokoriv duh i pobjeda. Ove vrijednosti objašnjavaju kako se sport s korejskog poluotoka proširio u čak 190 zemalja u koliko ih se danas trenira. U njemu mogu uživati sve generacije bez obzira na stupanj utreniranosti ili prethodno iskustvo. Uživati u vrhunskom taekwondou imat ćemo prilike na otvorenom Europskom klupskom prvenstvu koje se trebalo održati u Poreču u travnju 2020. ali je odgođeno za razdoblje u kojem će okolnosti dozvoliti održavanje natjecanja.

”Ukoliko želite danas uspjeti u taekwondou potrebno je početi trenirati već s tri ili četiri godine. Što se tiče rekreativaca, ne postoji dobna granica. Taekwondoom se mogu baviti svi koji žele naučiti osnove samoobrane, a za to nikada nije kasno,” zaključuje trenerica i glavna tajnica TKD kluba Jastreb Tamara Pradegan.

Iskoristite dane izolacije te se okušajte u osnovama ovog sporta koji jača i tijelo i duh. Upravo to nam je u ovo vrijeme nesigurnosti i straha potrebnije nego ikad.

1. ISTEZANJE STRAŽNJE LOŽE

U raskoračnu stavu nagnuti se bočno što bliže stopalu i kratko zadržati tu pozu. Nogu držati što ravnije. Tri ponavljanja, svaka noga po 10 sekundi

2. ISKORAK

Iz paralelne pozicije iskoračite jednom nogom prema naprijed te nemojte dozvoliti koljenu da odlazi previše prema naprijed i unutra. Tri serije, svaka noga po 10 sekundi.

3. APCHAGI

Iz garda stražnju nogu podižemo u visinu pojasa, stojna noga okreće su u kuku dok se noga koja je u zraku ispucava iz koljena u visini pasa. Vježbu izvoditi 10 minuta.

4. DWIT CHAGI

Iz garda se ide u okret, koljeno zadnje noge ide uz koljeno stojne noge te se ispruža u udarac koji može biti u visini tijela ili glave. Također izvoditi 10 minuta.

5. ČUČANJ

Zakoračiti na gumu u raskoračnom stavu i zategnuti ju držeći ruke iznad glave. Spustiti se u toj pozi što bliže tlu i opet se snagom nogu podići gore. Vježba se može izvoditi i bez gume. Tri serije po 15 do 20 ponavljanja

6. PREDNJE PODIZANJE RAMENA

Zakoračiti na gumu, a gornji dio primiti rukama u visini pasa. Snagom ramena podići u visini brade. Vježba se može izvoditi bez gume. Kao teret mogu poslužiti bučice, ispun
jene bočice vodom ili neki sličan predmet. Izvoditi tri serije po 15 do 20 ponavljanja.

Aktualne mjere fizičkog distanciranja za sve nas predstavljaju sasvim novo iskustvo. U okvirima novonastale situacije, redovito prakticiranje fizičkih aktivnosti tako iziskuje prilagodbu, a istovremeno predstavlja izazov.

Kako bismo ispoštovali mjere, u isto vrijeme održavali stečenu formu, brzo smo se prilagodili.

Europski prvak, ujedno i predstavnik hrvatske taekwondo reprezentacije na OI u Tokiju, Toni Kanaet, potrudio se približiti svoju trening rutinu, koju i sami možete primijeniti kod kuće.

BORILAČKI SPORTOVI