Niko Kovač: “Robert mi je uvijek čuvao leđa i dok smo igrali zajedno, a isto to radi i danas”

Niko Kovač, Fifa

Niko Kovač, FifaNovi hrvatski nogometni izbornik Niko Kovač putuje Europom kako bi u razgovoru s reprezentativcima detektirao probleme unutar svlačionice te kako bi na što bolji način pripremio ekipu za dodatne kvalifikacije koje Hrvatsku očekuju sredinom studenog protiv Islanda.

“Velika i teška zadaća bit će mi ovaj posao, pogotovo jer u Hrvatskoj ljudi puno očekuju od nacionalne selekcije,” izjavio je u razgovoru za službene stranice krovne svjetske nogometne organizacije. “I ekipa i ja svjesni smo što nas čeka, ali smo i uvjereni u svoje sposobnosti.”

“Već sam posjetio neke od igrača, bio sam u Augsburgu kod Olića, u Madridu kod Luke Modrića, u Zagrebu sam razgovarao s nekolicinom i još ćemo posjetiti nekoliko destinacija. Ova turneja bit će nam od pomoći kako bismo vidjeli raspoloženje igrača i kako bismo saznali koji je problem uzrokovao slabu igru Hrvatske,” potvrdio je Kovač, koji je analizirao protekle kvalifikacije:

“Iako smo krenuli dobro rezultatski, utakmice i predstave na terenu nisu bile dobre. Pobjede su zasjenile sve loše stvari i na kraju smo, nažalost, dobili ono što smo zaslužil. Izostala je glavna Hrvatska prednost koja nas je krasila, izostalo je zajedništvo igrača. Naša iduća misija je ponovno uspostaviti tzu povezanost kroz idućih mjesec dana, prije ove dvije utakmice. Čeka nas težak posao,” izjavio je izbornik za fifa.com.

“Imamo dobru momčad, kvalitetnu, ali to može doći do izražaja samo kada je prava stanje unutar ekipe,” zaključio je Kovač, koji je u reprezentaciji proveo 12 godina, a dobar dio tog vremena bio je i kapetan na terenu i izvan njega.

“Nadam se kako ćemo moj brat Robert i ja donijeti dovoljno iskustva iz utakmica kako bismo bili uspješni i kao treneri. Bilo mi je malo lakše u mladoj reprezentaciji jer su to igrači koji tek počinju s ozbiljnim nogometom. Gledali su i slušali otvorenih očiju i ušiju. Mislim da aktualni reprezentativci samo moraju shvatiti što će propustiti, ukoliko se ne kvalificiraju na Svjetsko prvenstvo. Bit će borbeniji i potrudit će se kako ne bi propustili ovakvu priliku.”

Niko će u stožeru kao ‘desnu ruku’ imati svog brata, što smatra velikom prednošću: “Uvijek je takva situacija prednost. Imao sam sreće da smo igrali zajedno u Leverkusenu, Bayernu i reprezentaciji. Uvijek mi je čuvao leđa, a isto to radi i danas. Dopunjavamo se i razumijemo savršeno. Cijeli stožer je fantastičan i imam povjerenja u njih. Mislim kako nije moglo bolje.”

Island je ‘na papiru’ najslabiji mogući suparnik: “Naravno da ih se gleda kao autsajdere, ali svejedno treba pobijediti ekipu koja je došla do playoffa. Bit će teško, jer sve ekipe znaju kako je ovo njihova posljednja prilika za plasman u Brazil. Svaki igrač, svaki Savez, svaka država dat će sve kako bi se kvalificirala. Neće nam biti lagano, to je sigurno.”

Kritika navijača je potrebna i dobrodošla

Prva utakmica igra se na Islandu, uzvrat je 19. studenog u Zagrebu. Navijači nisu bili oduševljeni posljednjim izdanjima reprezentacije: “U ovom trenutku atmosfera između ekipa i navijača nije najbolja. Na kraju, to je i zbog slabih izdanja u posljednje vrijeme. Kada je sve u redu, navijači su uz nas 100 posto, no kada ima problema, kritika je potrebna i dobrodošla.”

“Poticaj tribinama mora krenuti s travnjaka, a Robert i ja pokuša ćemo vratiti tu iskru koja je postojala kada smo bili aktivni nogometaši,” dodao je.

Svjetsko prvenstvu u Brazilu bit ća pravi doživljaj i bila bi šteta da protekne bez Hrvatske: “Bit će to spektakularno Svjetsko prvenstvo, pogotovo u nogometom zaluđenoj zemlji poput Brazila. Daleko je od Europe, ukoliko se plasiramo bit će puno stvari na koji će trebati prilagoditi. Kao igrač sam osjetio kako je nastupati na takvom velikom natjecanju i nadam se kako ćemo se plasirati, jer mnogi od današnjih igrača u reprezentaciji to još nisu osjetili. Odlazak u Brazil bila bi velika stvar i za njihove karijere.”

 

 

AKTUALNO NOGOMET

Ostavi komentar