Ratko Rudić o čelniku HOO-a: “U Hrvatskoj ne vidimo puno primjera da netko zbog moralne odgovornosti podnosi ostavku”

Ratko Rudić

Ratko RudićNakon što su Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta te Ministarstvo financija u svojim nalazima otkrili kako postoje nepravilnosti u financijskom poslovanju Hrvatskog olimpijskog odbora i Sportske televizije, kao i sumnja u netransparentno i nezakonito trošenje proračunskih sredstava, oglasio se i Ratko Rudić, legenda hrvatskog i svjetskog vaterpola, koji obnaša volontersku funkciju savjetnika ministra Željka Jovanovića te je sudjelovao u izradi strategije razvoja hrvatskog sporta.

Bivši vaterpolski izbornik, koji je s Hrvatskom bio i svjetski i europski prvak te olimpijski pobjednik, smatra kako je čelni čovjek HOO-a, nakon posljednjih događanja i utvrđenih nepravilnosti u poslovanju njegove organizacije, trebao podnijeti ostavku: “To je pitanje moralne odgovornosti. Kod nas ne vidimo puno primjera da netko zbog moralne odgovornosti podnosi ostavku,” izjavio je razgovoru za Radio 101.

No, Rudić je uvjeren kako projekt Sportske televizije na neki način mora opstati: “Sportska televizija je, ne ulazeći u to što se tamo radilo, potrebna hrvatskom sportu. Mora naći svoje mjesto jer puno sportova ne može dobiti vidljivost s obzirom na zastupljenost sportova na HRT-u.”

“Odnos HRT-a prema sportu je malo čudan. Pojedine sportske priredbe imaju najveću gledanost i to je jedan od najvažnijih programa. Nitko iz sporta nije u programskom vijeću što je samo jedan pokazatelj. Ne možemo sport gledati samo kroz prizmu komercijalnog uspjeha. Sport bi morao imati posebni program u okviru javne televizije. U Italiji je nacionalna televizija RAI pokrenula sportski kanal što je bio pun pogodak pa su pokrenuli i drugi sportski kanal. Nema razloga da HTV ne napravi isto. Treba pronaći rješenja da jedna televizija prenosi sport. Ne bih želio ulaziti u detalje jer nisam ekspert za takva pitanja. Potreba postoji i to treba riješiti,” izdvojio je kao velik problem.

Na ispade Vrdoljaka trebalo je reagirati

Rudić je imao problema s jednim prethodnikom Zlata Mateše na čelnoj funkciji HOO-a, Antunom Vrdoljakom: “To je priča koju ja ne razumijem. Došlo do konflikta na OI u Atlanti ’96. kad sam vodio Italiju gdje mi je prijetio u odnosu na kćerku, spominjao grobove…,” rekao je za Radio 101 i dodao: “Ja sam pobijedio Hrvatsku pošteno i nije bilo razloga za takav ispad. On je do sad ‘sto puta’ prekršio olimpijsku povelju. Ja tog čovjeka niti znam niti sam bio s njim u kontaktima. Ne kontaktiramo, to je nešto čudno i neka fiksacija. Čudno mi je da nitko od institucija nije reagirao i rekao da čovjek krši povelju i radi na način koji nije prihvatljiv.”

Ne želim poziciju predsjednika HOO-a

U posljednje vrijeme Rudića se spominjalo kao mogućeg Matešina nasljednika, ali je vaterpolski stručnjak, koji pregovara s Brazilcima o preuzimanju njihove reprezentacije u ciklusu prije Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Janeiru, otklonio takvu mogućnost: “Nisam obnašao funkcije takvog tipa i ne želim se naći na takvoj poziciji. Ne želim ulaziti u takve kalkulacije.”

S ministrom Jovanovićem surađuje, ali nije pobornik njegova načina otvorene komunikacije: “Ja nemam taj stil. Mislim da bi trebao staviti loptu na zemlju. No, napravio je veliku stvar što još ni jedna vlada nije uspjela napraviti. Izborio za naknade za vrhunski sport i za to mu treba odati priznanje.”

 

AKTUALNO IZDVOJENO OSTALI SPORTOVI

Ostavi komentar