Štimac: “Imam potpunu podršku Šukera i cijelog HNS-a! Ako odem ja, sutra je na redu Davor, onda Zdravko pa svi drugi…”

Igor Štimac Foto Drago Sopta HNSNakon poraza od Belgije izbornik hrvatske nogometne reprezentacije još je jednom iznio svoje viđenje te kvalifikacijske utakmice. Igor Štimac izjavio je kako nema pritiska u vođenju ekipe i kako imam potpunu podršku predsjednika HNS-a Davora Šukera i cijelog Saveza.

Istaknuo je kako je gledano kroz statistiku Hrvatska protiv Belgijaca nije igrala slabo te kako je na Maksimiru imala izuzetno talentiranog suparnika. Ponovio je kako je konačni rezultat posljedica početničkih pogrešaka: “Pogrešku Ivana Perišića u trenutku dok ima tri moguća rješenja teško je objasniti, kao i neke situacije u kojima igrači odluče nešto napraviti na svoju ruku, nešto što nije dogovoreno i precizirano je ono što nas je uhvatilo na krivoj nozi i koštalo boljeg rezultata,” izjavio je u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

“Ne mogu apsolutno ništa zamjeriti momčadi kao kolektivu, mogu dvojici-trojici pojedinaca jer natjecati se na ovom nivou protiv protivnika poput Belgije mora se biti 150 posto spreman i 200 posto u utakmici. Prvo sam ja odgovoran, a tek onda oni,” dodao je Štimac.

Sadašnji izbornik smatra kako mora imati šansu odraditi svoj mandat do kraja mandata: “Neće nitko od mene zahtijevati ostavku, pogotovo u trenutku kad je ostvaren i osiguran play-off u kojem imamo dvije utakmice i mogućnost odlaska dalje. Imam potpunu podršku Šukera i cijelog HNS-a na ovom što smo zajedno započeli. Ne traže oni koji su vikali protiv Igora Štimca samo moj odlazak.”

“Ako odem ja, sutra je na redu Davor, onda Zdravko pa svi drugi. U hrvatskom nogometu traje jedna totalna destrukcija,” mišljenja je Igor Štimac, koji je u svojem mandatu u službenim utakmicama ostvario pet pobjeda, dva neodlučena ishoda, ali i dva domaća poraza, od Škotske i Belgije.

“Subkulture koje su se našle, a koje su vrlo malene na tribinama, rušilački se ponašaju. Potpomognute su medijima koji su po meni nehrvatski orijentirani. Koji huškaju ljude prije utakmica na takve linčeve, pozivaju ih na jedno destruktivno djelovanje i ničime nisu pomogli pozitivnoj atmosferi oko reprezentacije.”

Na osnovu čega dolaze te kritike?

Uputio je izbornik i pitanje svojim kritičarima: “Neka kažu je li Hrvatska možda ispala iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, izgubila šanse za odlazak u Brazil ili je Hrvatska u play-offu gdje je bila i zadnji put u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, odnosno gdje nije bila zadnji put u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo? Na osnovu čega dolaze te kritike? Od kad sam ja izbornik više nije bitan rezultat nego ljepota igre. Čini mi se da je obrnuto, da bi opet bio problem u meni.”

Hrvatska još uvijek teoretski nije osigurala svoje mjesto u dodatnim kvalifikacijama, iako je negativan rasplet ipak teško ostvariv. Armenija mora završiti druga u skupini B, a Hrvatska mora izgubiti u Škotskoj: “Igra se može poboljšati ako se brže počne misliti i oslobađati lopte nego što smo to radili do sada. Moramo se vratiti na razinu na kojoj je Hrvatska nekada bila. Dobar dio igrača je prolazio kroz razdoblje gdje nije bilo naglašene forme. Međutim, mi smo na tragu onog što je naš osnovni cilj – odlazak na Svjetsko prvenstvo.”

Radim s puno strasti, s puno ljubavi prema hrvatskom nogometu

O neuspjehu ne želi niti razmišljati, jer smatra kako na je na ovom poslu isključivo zbog ljubavi prema reprezentaciji: “Ne ovisim o ovom poslu. Nisam u ovo ušao zato što mi je prioritet novac i angažman negdje drugdje. Da mi je to bio prioritet, već bih bio negdje drugdje. Ovo radim s puno strasti, s puno ljubavi prema hrvatskom nogometu i zato što vjerujem u momčad koju vodim i znam kakve kapacitete ima.”

Štimac je uvjeren kako ga igrači slijede, kako imaju povjerenja u njega: “Imamo profesionalan odnos! Nisam došao na mjesto izbornika da gradim prijateljstva s igračima. Došao sam pomoći sa svojim iskustvom u nogometu, znanjem i viđenjem nogometne igre. Pomoći im savjetima i napucima da postanu bolji igrači. Zasada prolazimo jedno mučno razdoblje, iako ono rezultatski obećava i uvjeren sam da ćemo se naći na SP-u,” istaknuo je u razgovoru za Dnevnik Nove TV te na kraju dodao:

“Vi trebate s igračima popričati o tome pa ćete dobiti pravi odgovor na to. Žalosno je da se puno medija trudilo što više prikazati da to nije tako, a ja sam uvjeren da me igrači slijede i da me žele pratiti.”

Posljednji kvalifikacijski dvoboj Skupine A na rasporedu je u utorak 15. listopada u Škotskoj, nakon čega će biti poznato je li Hrvatska izborila dodatne kvalifikacije i tko su joj mogući suparnici u playoffu. (Foto: Drago Sopta / HNS)

AKTUALNO NOGOMET

Ostavi komentar