Stipe Bralić ponovno za kormilom reprezentacije: Moramo žensku košarku dignuti na višu razinu

Stipe Bralić, HKS

Trener ŽKK Šibenik Stipe Bralić novi je izbornik hrvatske ženske košarkaške reprezentacije.

Bralić je ranije u karijeri već bio na kormilu ženske izabrane vrste, s kojom je ostvario i povijesni uspjeh, plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. godine.

“Nakon tri sezone u muškoj košarci, ovo mi je druga u povratku u žensku košarku u kojoj sam proveo najveći dio svoje karijere, i sigurno da mi nije preveliko iznenađenje, ali mogu reći da sam zaista sretan i ponosan što sam nakon šest godina ponovno izabran za izbornika reprezentacije. Nadam se da ćemo napraviti dobar posao i da ćemo tu žensku košarku dovesti na poziciju da budemo blizu ili pri vrhu zajedno s najboljim reprezentacijama u Europi,” istaknuo je povratnik na klupu reprezentacije.

“Postoje već određeni planovi. Odradit ćemo pripreme u sklopu kojih bismo trebali odigrati osam prijateljskih utakmica da provjerimo kandidatkinje za ono što je najvažnije, a to su kvalifikacijske utakmice u studenom. Protivnike još ne znamo jer će izvlačenje biti u toku Europskog prvenstva, no vrlo je bitno da provjerimo kandidatkinje za reprezentaciju, da vidimo kako će se snaći u malo drugačijem načinu igre koji ja preferiram. Ipak je od moje zadnje akcije prošlo šest godina, većina igračica koje su onda igrale su ili prestale igrati ili su na zalasku karijere i dosta je mladih cura koje preuzimaju vodeće uloge. Stoga je ovo ljeto i utakmice protiv ekipa koje će nastupati na Europskom prvenstvu i koje će biti u punoj formi dobra proba da vidimo gdje smo i tko koliko i što može,” dodao je Bralić, premnosi hks-cbf.hr.

Popis još uvijek nije definiran…

“Definitivni popis još ne postoji. Naravno da imam u glavi igračice koje bi sigurno trebale nastupiti, radi se o nekih 12 do 14 imena. Naravno, uvijek kad je riječ o reprezentaciji ima više desetaka raznih želja, a prostora samo za petnaestak na pripremama. Moja je ideja da igramo moderno i brzo i da pokušamo ritmom igre parirati najjačim europskim reprezentacijama koje pak imaju u svojim redovima gotovo sve igračice koje nastupaju godinama u Euroligi. Kao što sam rekao, ideja je da se suprotstavimo brzom igrom kao što smo to napravili na Europskom prvenstvu 2011 i na Olimpijskim igrama 2012, no vidjet ćemo na pripremama koliko možemo. Imamo perspektivnih igračica za koje smatram da to mogu odraditi i igrati dobru košarku.”

“Ipak se nismo plasirali na Europsko prvenstvo dva puta zaredom, odemo i u zaborav i teško je onda nalaziti našim igračicama i trenerima posao u stranim klubovima u inozemstvu. Nažalost, nemamo hrvatski klub koji bi igrao jako europsko natjecanje, a cure jednostavno moraju igrati u jakim klubovima i skupljati potrebno iskustvo kako bi adekvatno igrale protiv drugih reprezentacija. Sada se treba plasirati i pojavljivati na velikim natjecanjima, a kad ste tamo, ako igrate dobro, uvijek je jedna lopta gore ili dolje ta koja vas može dovesti do vrhunskog rezultata,” dodao je Bralić, koji je i član Stručnog savjeta HKS-a za žensku košarku.

“Šest sam godina bio izbornik seniorske reprezentacije, mladu reprezentaciju sam vodio četiri, pet godina, vodio sam i juniorsku reprezentaciju, s Jollyjem (danas ŽKK Šibenik) i Gospićem igrao šest godina Euroligu i doista imam značajnog iskustva koje mogu pružiti kao prijedlog ili zapažanje. Tu su bivše vrhunske igračice koje su prošle sve – Žana Lelas, Koraljka Hlede, Korana Longin, Anđa Jelavić, zatim predsjednica Danira Nakić, koja je tri puta bila najbolja igračica Europe, potom prof. Dragan Milanović s Kineziološkog fakulteta koje je dugi niz godina bio u ženskim klubovima i reprezentacijama zadužen za fizičku pripremu i Željko Ciglar, iskusni trener koji je 40 godina u košarci…”

“Uvijek je dobro kad se više mišljenja iznese za stolom s ciljem iznalaska pravog puta koji bi nam donio boljitak svima. Iskustva i znanja imamo, i iz svih tih razgovora se može doći do ideja koje će pridonijeti boljitku i dignuti žensku košarku na barem jednu ili dvije stepenice više.”

Bralić je trener ŽKK Šibenik i u petak i subotu u Puli se bori za trofej Kupa Ružice Meglaj-Rimac.

[LIVESTREAM] Završnica Kupa Ružice Meglaj-Rimac u Puli: Bit će ovo dobra promidžba za hrvatsku žensku košarku

 

 

KOŠARKA