Stojko Vranković: Nadamo se da ćemo biti kompletni, zdravi i očekujemo plasman na Olimpijske igre

Dreznjak, Stojko Vrankovic, Mrsic, Vrankovic, Rogic, HKS

Posljednju priliku za plasman na Olimpijske igre hrvatski košarkaši imaju pred domaćom publikom. Jedan od četiri kvalifikacijska košarkaška turnira igrat će se u Splitu od 23. do 28. lipnja u Spaladium Areni. Uz Hrvatsku, put na Olimpijske igre u Splitu će pokušati izboriti i nacionalne vrste Njemačke, Rusije, Tunisa, Meksika i Brazila.

Ulaznice će biti u prodaji već od 26. veljače.

“Turnir u Splitu je jedan veliki događaj i promocija ne samo za košarku već za cijelu Hrvatsku. Nadamo se dobroj atmosferi i još jednom zahvaljujemo Vladi RH, Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nadamo se da će ekipa biti kompletna i da ćemo svi biti zdravi te očekujemo plasman na Olimpijske igre. Uskoro nam počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje nas očekuje 2021. godine. U petak igramo protiv Švedske nakon čega igramo s Nizozemskom. Ove dvije utakmice su nam izuzetno bitne za daljnju situaciju. Nakon toga očekuje nas završnica prvenstva HT Premijer lige te nakon toga pripreme za turnir,” izjavio je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković.

Hrvatski košarkaši u petak 21. veljače počinju kvalifikacije za idući EuroBasket. U zagrebačkom Draženovom domu protivnik će im biti Švedska.

‘’Nadam se da ćemo u petak pred domaćom publikom pokazati jednu dobru igru i pobijediti. Očekujemo da će dvorana Dražena Petrovića biti ispunjena do posljednjeg mjesta te da ćemo zajedno s našim navijačima stvarati jednu pozitivnu atmosferu i pred ovu zadnju kvalifikacijsku utakmicu u ovom krugu u Nizozemskoj i pred olimpijski kvalifikacijski turnir koji će se održati u Splitu u lipnju. Kad ovo završimo počet ćemo s pripremama za splitski turnir, razgovarati sa svim igračima kako bismo spremni dočekali ljetnu akciju,” istaknuo je izbornik Veljko Mršić.

Olimpijske igre u Tokiu održat će se od 24. srpnja do 9. kolovoza. Hrvatska košarkaška reprezentacija se na Olimpijske igre plasirala četiri puta, a najveći uspjeh je srebro iz 1992. godine. Domaćinstvo turnira prilika je svim ljubiteljima košarke i navijačima da isprate svoje ljubimce na Olimpijske igre ali i da uživaju u vrhunskoj košarci. Uz Split, drugi gradovi domaćini su Beograd, litavski Kaunas i kanadska Victoria. Na turnirima će se ukupno natjecati 24 nacije, a samo pobjednici turnira odlaze na Olimpijske igre.

“Turnir u Splitu po meni je u 2020. godini najvažnija manifestacija u hrvatskom sportu, a sam značaj i težina su u protivnicima, sustavu i načinu organizacije. FIBA sve diže na jedan viši nivo kvaliteniji od pristupa Eurobasketu koji je bio 2015. godine. Ovu akciju smo prepoznali kao vrhunsku smotru koja ima prilike odigrati se u Hrvatskoj. Ovom prilikom bih se zahvalio premijeru RH i Vladi RH što su prepoznali ovu akciju. Ono što nas čekuje u Splitu je vrhunski spektakl za sve ljubitelje sporta, a posebno košarke. Do turnira ćemo raditi na animaciji i promociji košarke te iskoristiti ovu priliku kako bismo košarku podigli na jedan još viši nivo,” istaknuo je glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković.

(Foto: HKS, Marin Sušić)

KOŠARKA