Tijana Tkalčec, Renato Prpić i Aurel Benović u finalu Svjetskog kupa u Mersinu

Aurel Benović

Hrvatski gimnastičari i gimnastičarke prvog su dana kvalifikacija na Svjetskom kupu u turskom Mersinu ostvarili plasmane u čak tri finala. Tijana Tkalčec, Renato Prpić i Aurel Benović u nedjelju će se boriti za odličja na svojim najjačim spravama.

Najmlađi hrvatski predstavnik, 19-godišnji Aurel Benović, nakon fantastičnog trećeg mjesta na posljednjem Svjetskom kupu, onom u Kopru, i u Mersinu je nastavio u odličnom ritmu. Za svoju je vježbu na parteru Aurel osvojio 13.950 bodova te zauzeo prvo mjesto današnjih kvalifikacija.

“Zadovoljan sam odrađenom vježbom, međutim, došlo je do kolapsa među sucima i za kraj vježbe zvonili su mi deset sekundi prije isteka vremena. Zbog toga sam požurio i malo ‘zeznuo’ kraj vježbe, što je rezultiralo nešto lošijom ocjenom. U finalu ću se potruditi pokazati da je stvarno došlo do greške kod sudaca i odradit ću ga što je bolje moguće. Prvo mjesto je inače stvarno jako dobar rezultat, ali to sad treba potvrditi u finalu,” osvrnuo se Aurel.

Osim Benovića na parteru je nastupio i povratnik na gimnastičku scenu, Zagrepčanin Filip Boroša koji je na turskom tlu zauzeo deseto mjesto (12.550).

Na konju s hvataljkama mjesto u finalu izborio je Renato Prpić koji je bio odličan treći u kvalifikacijama. Za svoju je vježbu Renato zaradio ocjenu 13.250. Osim Prpića, na konju je nastupio i Matija Baron koji će u nedjeljnom finalu imati status prve rezerve nakon što je kvalifikacije završio kao deveti (10.650).

U ženskoj konkurenciji novo je finale ugrabila iskusna Tijana Tkalčec koja se s ukupnom ocjenom 13.275 smjestila na trećem mjestu iza dviju Slovenki – Belak i Kysselef, te ju u nedjelju očekuje novo, već rutinsko finale. Naša druga preskokašica, Ema Kajić, u kvalifikacijama se morala zadovoljiti desetim mjestom (12.150).

Na dvovisinskim ručama nastupila je Petra Furač kojoj je ova sprava donijela deseto mjesto, no okreće se subotnjim kvalifikacijama svoje glavne sprave – grede, na kojoj će se natjecati i mlada 16-godišnja Tina Zelčić.

“Ovo mi je prvi Svjetski kup nakon ljetne pauze. Radim ruče i gredu te se nadam kako ću sve napraviti onako kako to trenutno imam u planu. Greda mi je favorit među spravama tako da ‘pomalo’ očekujem finale kao i prošle godine,” istaknula je Petra.

Finala po spravama na rasporedu su u nedjelju, 1. rujna.

OSTALI SPORTOVI