U Sutinskim vrelima kreće borba za titule najboljih u Hrvatskoj, judo spektakl HŠŠS-a u Vinkovcima

Judo Vinkovci HŠSS

Prvenstvo Hrvatske održat će se u Zagrebu u SD  Sutinska vrela, a 126 judaša i 56 judašica u subotu 17. veljače borit će se za titule najboljih….

Podijeljeni u po sedam muških i sedam ženskih kategorija, judoke iz 32 hrvatska kluba tražit će put prema vrhu. Bit će zanimljivo vidjeti može li netko iznenaditi favorite poput Barbare Matić (do 70 kg), Dominika Družete (do 81 kg), Zlatka Kumrića (do 100 kg) ili Marka Kumrića (preko 100 kg).

“Barbarine ozljede su stvar prošlosti, tako da u Zagreb dolazi potvrditi kvalitetu i na najbolji način ući u ritam za Grand Slam Dusseldorf krajem veljače, koji će prema prijavama biti možda i jači od Pariza u njenoj kategoriji,”  najavio je trener Vladimir Preradović, koji ne vjeruje u velika iznenađenja, ali očekuje neke zanimljive kategorije:

“Bit će zanimljivo vidjeti mogu li sva naša najjača imena ispuniti očekivanja i kako će se rasplesti u nekim ženskim kategorijama, gdje imamo po nekoliko jakih imena.”

Natjecanje počinje u subotu, postrojavanjem ekipa i intoniranjem himne u 9.45 sati.

Popis natjecatelja možete pronaći ovdje​.

Detalje o natjecanju, kao i propozicije, možete pronaći ovdje​.

Judo spektakl u Vinkovcima

Sportskim uzvikom Rei svečano je otvorena velika završnica Državnog prvenstva osnovnih škola u judu koja se u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza te Školskog sportskog saveza Vukovarsko-srijemske županije održala danas u Vinkovcima. U borbi za prestižni naslov državnog školskog prvaka sudjelovali su finalisti iz 18 najuspješnijih škola iz deset hrvatskih županija, a nakon višesatnih napetih borbi na tatamiju, u dvorani Ekonomske i trgovačke škole Ivan Domac, poznati su nositelji najsjajnijih odličja u ženskoj i muškoj kategoriji.

Zlato je u ženskoj kategoriji osvojila OŠ Bogumila Tonija iz Samobora dok je u muškoj najbolja bila OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog. Srebro će kući ponijeti djevojčice OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba te dječaci OŠ Bogumila Tonija iz Samobora. Broncu su zasluženo osvojile djevojčice OŠ Ravne njive iz Splita te dječaci OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese.

Završnica u judu prvo je u nizu državnih prvenstava koja će se održati ove godine u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza. Dobrodošlicu i ugodan boravak u Vinkovcima te dobar plasman na današnjem natjecanju, brojnim mladim sportašicama i sportašima poželjeli su Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Kruno Šarić, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport, mlade i demografiju, Gabrijel Šokičić, zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca te Sanda Čorak, predsjednica Hrvatskog judo saveza koji od 2013. godine, zajedno s Hrvatskim školskim sportskim savezom, uspješno radi na popularizaciji sporta koji ima višestruke benefite u razvoju mladih ljudi.

“Judo pruža jednu bazu te motorički i funkcionalno razvija djecu u svim dimenzijama. Cilj nije samo napraviti vrhunske sportaše nego utjecati na razvoj pojedinca kao što uspješnijeg člana zajednice“, izjavila je Sanda Čorak te dodaje: “Željeli smo uključiti judo u hrvatske škole kao način zdrave tjelovježbe ali i kao način koji djeci u školi pomaže da budu sretnija. Judo pomaže u boljoj koncentraciji i olakšava odnose među vršnjacima, uči djecu izbjegavati konflikte i time pozitivno utječe na vršnjačko nasilje u školama, a istraživanje koje smo provodili među učenicima i među roditeljima pokazalo je da djeluje i na poboljšanje ocjena u školi te podiže samopouzdanje učenika.“

Slavlje sporta u Vinkovcima uveličala je i Marija Jurić, učenica glazbene škole Josipa Runjanina koja je otpjevala državnu himnu, a atmosferu su podigli i nastupi plesne grupe Piramide te djevojaka iz plesne udruge Vinkovačke mažoretkinje.“ Svečanim proglašenjem pobjednika te dodjelom pehara i odličja završeno je dvodnevno sportsko druženje u Vinkovcima koje će se pamtiti po odličnoj organizaciji i uzbudljivoj atmosferi u dvorani.

“Zadovoljstvo nakon završenog Državnog prvenstva najviše je vidljivo na licima ove brojne djece. Radost i osmijeh nakon dobrih borbi, tuga i suze kad se izgubi ali sve je to sport. Sve ostalo je bilo na vrhunskom nivou, domaćini i organizatori su napravili sve kako bi se djeca osjećala ugodno i s ponosom mogu reći da ovo je zaista bilo prekrasno Državno prvenstvo“, –izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

U završnici Državnog prvenstva u judu sudjelovali su djevojčice i dječaci iz III. OŠ Čakovec, OŠ Fran Krsto Frankopan iz Krka, OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, OŠ prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Starog, I. OŠ Dugave i OŠ Dragutina Domjanića iz Zagreba, OŠ Ivan Goran Kovačić iz Duge Rese, OŠ Josipa Kozarca i OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vinkovaca, OŠ Šimuna Kožićića Benje iz Zadra, OŠ Antuna Mihanovića i OŠ Vijenac iz Osijeka, OŠ Mokošica i OŠ Lapad iz Dubrovnika te OŠ Ravne njive iz Splita.

Hrvatski školski sportski savez

Hrvatski školski sportski savez je nacionalni školski sportski savez u koji se udružuju županijski školski sportski savezi i školski sportski savez Grada Zagreba, a radi usklađivanja aktivnosti svojih članica i organiziranja natjecanja školskih sportskih društava. Dana 22. prosinca 2006. godine u prostorijama Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta održana je Osnivačka skupština Hrvatskog školskog sportskog saveza, na kojoj je po prvi puta u Republici Hrvatskoj osnovano krovno tijelo školskog sporta. Osnivanjem Hrvatskog školskog sportskog saveza sustavno se vodi skrb o školskom sportu, a glavni cilj je pružiti šansu svoj djeci za bavljenje sportom u školama te uključiti što više djece u sportske aktivnosti. Osim toga, najvećim sportskim talentima se omogućuje da ostvare sve svoje sportske potencijale. Osnovne zadaće i djelatnosti HŠŠS-a su promicanje školskog sporta u Republici Hrvatskoj, utvrđivanje načela i osnovnih uvjeta sustava školskih sportskih natjecanja u Republici Hrvatskoj u suradnji s ministarstvom nadležnim za pitanje sporta, skrb o promicanju školskih sportskih dostignuća djece i njihovom sudjelovanju na svjetskim i europskim prvenstvima te drugim velikim međunarodnim školskim sportskim priredbama, usklađivanje aktivnosti školskih sportskih saveza u županijama i Gradu Zagrebu na ostvarivanju ukupnog programa sporta djece i mladih, a djeluje i na promicanju stručnog rada u školskom sportu. (Foto Maria Levačić)

 

BORILAČKI SPORTOVI
Tagged with: