Veliki ragbijaški derbi splitske Nade i zagrebačke Mladosti na Starom placu

Tomislav Burazin

Drugo kolo PH u ragbiju donosi nam prvi jesenski derbi, susret aktualnog prvaka i viceprvaka Hrvatske. Na kultnom igralištu pod Marjanom ragbijaši Nade od 14 sati dočekuju momčad zagrebačke Mladosti. Uzbudljiva prošlosezonska završnica, u kojoj zagrebački akademci nikad nisu bili bliže osvajanju naslova prvaka, dobit će svoj nastavak u subotnjem srazu dvije trenutno najkvalitetnije hrvatske momčadi.

Kapetan Mladosti i državne reprezentacije Nik Jurišić predvodit će momčad Mladosti. Hrvatski ragbijaški derbi, tradicionalno začinjen višegodišnjim sportskim rivalstvom dalmatinskih i zagrebačkih klubova, dovoljan je motiv i inspiracija svim akterima da daju sve od sebe te nam omoguće istinsku sportsku poslasticu. Prošle sezone, Mladostaši su nakon višegodišnjeg posta, uspjeli slaviti u Splitu, a Nada im se revanširala pobjedom u finalu Prvenstva Hrvatske, na njihovom Krtičnjaku. U sastav Nade vratili su se Đurović i Jurčević koji će osnažiti splitsku II i III liniju, a prema najavi stručnog stožera Nade, u subotu sigurno neće nastupiti Miljak i Marčić, dok je upitan nastup Luke Lerotića, prvog ‘otvarača’ splitske momčadi.

Momčad Sinja nakon vrlo dobre igre i sigurne pobjede u subotnjem ogledu protiv Zagreba ovaj vikend putuju u Ljubljanu na ogled slovenskom prvaku. Vođa momčadi sinjskih ragbijaša, kapetan Marko Grčić, najavljuje još jednu kvalitetnu predstavu svoje momčadi.

Obljetnica splitskih ragbijašica

Prije točno deset godina, 23. rujna 2008., grupa entuzijasta Ragbi kluba Nada započela je rad sa splitskim djevojkama. Nakon oglednih satova tijekom nastave TZK u splitskoj ekonomskoj i zdravstvenoj školi na Starom placu formirana je grupa od tridesetak djevojaka koje su se organizirano počele baviti ragbijem. Pod vodstvom prof. Ante Olujića i Tomislava Burazina splitske učenice vrlo brzo su savladale osnovne tehnike i vještine ove dinamične igre. Svojim marljivim radom, zalaganjem, upornošću te uskoro i zavidnim sportskim rezultatima, postale su vrlo prepoznatljiv, popularan i simpatičan dio jednog od najuspješnijih splitskih klubova.

RK Nada žene 2012

Razbijajući predrasude o ragbiju kao surovom, grubom sportu rezerviranom samo za muške atlete, djevojke su svojim vještinama i gracioznim stilom pokazale svu ljepotu ovog dinamičnog i atraktivnog sporta. Od 2009. splitske ragbijašice natječu se u okviru ženske regionalne lige a od 2013. Hrvatski ragbijaški savez započinje s organizacijom nacionalnih natjecanja. Splitske ragbijašice su po uzoru na seniorske kolege postale su neprikosnovene vladarice na nacionalnoj i regionalnoj i regionalnoj. U želji da se ožive uspomene na početke ženskog ragbija u Splitu i obilježi deset godina uspješnog djelovanja ženske sekcije u subotu 22. rujna nakon prvenstvene utakmice Nada – Mladost splitski klub organizirao je ‘Touch rugby’ turnir i zajedničko druženje za sve djevojke koje su igrale ili igraju sada za Ragbi klub Nada.

(Foto: B. Rožman, H. Čizmić)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: , ,