[VIDEO] Kraljica Sandra ispisala povijest: ‘Give me 5′

Sandra K

Sandra Perković ispisala je danas na Europskom prvenstvu u Berlinu povijest europskih prvenstva i kao prva osvojila je petu zlatnu medalju za redom u jednoj disciplini. Držala nas je Sandra danas u maloj neizvjesnosti do pete serije jer njezini hici do tada nisu bili na njezinom nivou. Prvi hitac je bio u mrežu, zatim je bacila 59,09 m, slijedi hitac od 59,97 m pa ponovo hitac u mrežu. Nakon četvrte serije Sandra je bila treća iza dvije Njemice, a onda je eksplodirala i bacila pobjednički hitac od 67,62 m što je bilo nedostižno za njezine protivnice. U zadnjoj seriji Sandra je prestupila. Srebro je osvojila Njemica Nadine Müller sa 63,00 m, a broncu također Njemica Shanice Craft sa 62,46 m.

A ovaj niz osvajanja europskih zlata Sandra je počela 2010. godine u Barceloni i kroz ovih osam godina imala je pet nastupa (od 2010. EP se održava svake 2 godine) i isto toliko pobjeda na europskim prvenstvima. Bilo je to u Barceloni (2010.), Helsinkiju (2012.), Zürichu (2014.), Amsterdamu (2016.) i danas u Berlinu.

Deseta je to medalja za hrvatsku atletiku od osamostaljenja od čega 6 zlatnih 1 srebrna i 3 brončane. Rekordnih pet zlatnih medalja osvojila je Sandra Perković u bacanju diska i jednu Blanka Vlašić u skoku u vis. Srebro je osvojio Siniša Ergotić u skoku u dalj, a broncu Branko Zorko na 1500 m, Ana Šimić u skoku u vis i Sara Kolak u bacanju koplja.

Impresivan niz naslova u bacanju diska osvojila je Sandra od te 2010. godine na Olimpijskim igrama te na Europskim i Svjetskim prvenstvima i to:

Europsko prvenstvo Barcelona 2010. – zlatna medalja (64,67 m)
Europsko prvenstvo Helsinki 2012. – zlatna medalja (67,62 m)
Olimpijske igre London 2012. – zlatna medalja (69,11 m)
Svjetsko prvenstvo Moskva 2013. – zlatna medalja (67,99 m)
Europsko prvenstvo Zürich 2014. – zlatna medalja (71,08 m)
Svjetsko prvenstvo Peking 2015. – srebrna medalja (67,39 m)
Europsko prvenstvo Amsterdam 2016. – zlatna medalja (69,97 m)
Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. – zlatna medalja (69,21 m)
Svjetsko prvenstvo London 2017. – zlatna medalja (70,31 m)
Europsko prvenstvo Berlin 2018. – zlatna medalja (67,62 m)

“Četiri zlata prije ovoga osvojila sam na sličan način pa šteta bi bila da nisam zakomplicirala maksimalno. Kakvo god natjecanje bilo, uspjela sam ga završiti kako je trebalo. Sljedeća natjecanja i Europska prvenstva bit će puno lakša jer sam sada ušla u povijest,” rekla je Sandra Perković nakon osvajanja petog europskog zlata do kojeg je došla hicem u pretposljednjoj seriji.

“Bilo je dosta teško natjecanje. Vrtim, udaram u mrežu, počne se javljati neka nervoza… Imala sam neku negativnu atmosferu i pokušala sam se izdići iz toga. Nije mi uopće bila bitna daljina već da disk izađe van. Kad sam se uozbiljila, opet u mrežu i onda dođe ta peta serija gdje je taj disk toliko bez veze izašao van. Čim sam vidjela da je letio preko 65 znala sam da to ne može nitko stići,” rekla je za HRT.

“Natjecanje ću pamtiti po petom naslovu i po petoj seriji. Hvala navijačima koji su me došli bodriti u ovom broju i djeci koja su mi napravila slogan ‘Give me five’ (Daj pet). I na kraju, mislila sam na mamu, koja se uvijek nervira kad me gleda na televiziji. No, ona me iznenadila i došla u Berlin. Neće više ni na jedno natjecanje,” rekla je uz smijeh peterostruka europska prvakinja.

“Ovo je prva medalja koju ne posvećujem nikome već samoj sebi jer je ovo moja deseta medalja s velikih natjecanja, devet zlata i jedno srebro iz Pekinga. Give me five,” ponovila je Sandra!

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,