[VIDEO] Mladi košarkaši u polufinalu EuroBasketa: Zakomplicirali smo si život, ali tako valjda mora biti u hrvatskom sportu

Hrvatska U16, FIBA

Mlada hrvatska U-16 košarkaška reprezentacija izborila je polufinale Europskog prvenstva u Novom Sadu! U dramatičnoj završnici izabranici Milana Karakaša svladali su vršnjake iz Litve s 80:78 (29-26, 20-21, 10-17, 19-16).

U posljednjem napadu na utakmici  kapetan Matej Bošnjak spektakularnom blokadom zaustavlja suparnika i osigurava Hrvatskoj veliko slavlje.

Naš najefikasniji igrač bio je Boris Tišma s 25 poena, osam skokova i tri asistencije. Roko Prkačin je dodao 20 poena, 11 skokova i dvije osvojene lopte, a Ivan Perasović je također imao 20 poena te sedam skokova i tri asistencije. Matej Bošnjak je postigao 12 poena, uz 11 skokova i jednu, ali vrijednu, blokadu.

“Kao što je bilo i očekivano, bila je to iznimno teška utakmica. Ono čemu smo se nadali od početka je da budemo cijelo vrijeme blizu Litavcima s obzirom da smo smatrali da je naša prednost činjenica da su oni sve utakmice dobivali 40 razlike te da kad dođe situacija egal utakmice će im sigurno biti teže nego nama koji smo imali teže protivnike i već bili u takvim situacijama,” istaknuo je izbornik.

“Nažalost, u utakmicu smo ušli dosta mekano, obrambeno su nas prelagano probijali, obrambena tranzicija nam je bila loša i kraj prve četvrtine i početak druge nisu izgledali najbolje. No, momci su po ne znam koji put pokazali karakter, grebali su parket, nisu odustajali i uspjeli smo se vratiti do poluvremena. Takva im je bila i poruka na poluvremenu – da je dobar rezultat s obzirom na to kako igramo i da moramo stisnuti obranu. Na kraju smo ipak malo sami sebi zakomplicirali život, ali to valjda tako mora biti u hrvatskom sportu.”

“Nevjerojatno sam ponosan na igrače, smatram da su definitivno zaslužili, ali ne želimo na ovome stati. Sada kad smo došli do polufinala, svakako želimo okusiti i finale. U četvrtak već kreće priprema za protivnika. Mislim da djeca imaju dovoljno vremena za odmor u ovoj fazi turnira, nebitno je koliko je tko minuta igrao, realnost je da nas čeka jedna utakmica u kojoj je sve moguće,” zaključio je Karakaš.

U petak u polufinalu od 18.15 sati na rasporedu je veliki dvoboj s Francuskom. (Foto: FIBA)

KOŠARKA