Zagreb City Challenge: Milica Gardašević i Paola Borović najavile skakački spektakl na Trgu bana Jelačića

Renato Branđolica BHM

Na Trgu bana Jelačića predstavljen je 2. Zagreb City Challenge, natjecanje skakača koje se od prošle godine održava na središnjem zagrebačkom trgu. U petak 8. rujna od 18 sati u centru Zagreba natjecat će se skakačice i skakači u dalj.

Vrlo jaku startnu listu daljašica predvode europska dvoranska prvakinja Jazmin Sawyers i pobjednica ovogodišnjih Europskih igara Milica Gardašević.

“Drago mi je da sam ovdje. Osjećam se kao kod kuće i nadam se da će završiti dobro. Forma nije na vrhuncu, jer je kraj sezone, ali nadam se dobrom nastupu i dobroj zabavi za Zagrepčane. Rekord mitinga je 6.96, ja bih ga jako voljela srušiti, ako ne ove onda sljedeće godine. Što se tiče konkurencije, tu je Jazmine Sawyers koja je zimus u dvorani osvojila zlatnu medalju, pa je možda ona najveća suparnica, ali naravno tu su svakako i ostale djevojke koje daleko skaču, koje nastupaju na velikim natjecanjima tako da konkurencija nikako nije slaba”, rekla je Gardašević i usporedila ovo natjecanje sa stadionskim:

“Što se tiče zaletišta i nekih tehničkih stvari dosta je drugačije nego na stadionu. Najveća razlika je, naravno, u podlozi gdje se vidi razlika u kvaliteti zaleta i skoka, ali nama je to zabavno. Malo se i mi maknemo sa stadiona i imamo neki bliži kontakt s ljudima što je sjajno. Nadam se da ću se što bolje snaći sutra jer mi je ovo prvo natjecanje na ovakvoj podlozi ove sezone.”

Nezaobilazno pitanje bilo je vezano za svjetsku prvakinju i njezinu sunarodnjakinju Ivanu Vuletu:

“Osam, devet godina razlike između nas je puno, ali već i sama činjenica da me stavljaju uz nju veliko je priznanje za mene.”

Naša najbolja troskokašica Paola Borović ove godine skače u nedjelju na stadionu Mladosti, a o prošlogodišnjem iskustvu nastupa na 1. Zagreb City Challengeu priča u superlativima.

“Imala sam sreću da sam skakala lani. Te fotografije s banom u pozadini izgledaju kao fotomontaža, ali to se stvarno dogodilo. Zato mi je drago da se tako nešto ponovo događa i da ćemo imati priliku vidjeti skokove preko osam metara, a još važnije je da su nas prošle godine s njima počastili naši daljaši Filip Pravdica i Marko Čeko koji će skakati i ovaj puta. Neću nastupiti u dalju, jer je moja disciplina troskok i nastupit ću u nedjelju na Mladosti, ali mogu reći da će konkurencija biti vrhunska, jer je uz Milicu Gardašević koja je blizu magičnoj granici od sedam metara, ovdje će biti i Jazmin Sawyers europska dvoranska prvakinja”, rekla je Borović i usporedila ovakva natjecanja s onima na stadionu:

“Tu je veliki nalet adrenalina koji vam daje mogućnost za neke skokove koje niste znali da možete. Osim toga publika je blizu vas, nije isto kao na stadionu gdje se odvija puno toga. Ovdje ste u centru pozornosti i dobijete svu pažnju i to atletičari znaju cijeniti.”

Project manager 73. Boris Hanžeković memorijala Natko Bošnjak izvijestio je medije o opsegu radova na Trgu Bana Jelačića.

“Zaletište je u završnoj fazi, 20 tona pijeska je na svom mjestu i čeka skakačice i skakače na treningu. Očekujemo daleke skokove, veliku podršku publike. Ulaz je besplatan pa bih pozvao sve građane da nam se pridruže jer će sa samo nekoliko metara moći vidjeti kako je to skočiti osam ili sedam metara”, kaže Bošnjak.

Startna lista 2. Zagreb City Challengea je vrlo jaka.

“Svima je ovo završetak sezone. Ove godina nam je bilo malo teže jer je završetak Dijamantne lige nakon nas, ali ono što je trenutno najbolje mi smo doveli. Bivši svjetski prvak Tayaj Gayle je imao jedan skok s prijestupom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti preko 8.90, hoće li to i ovdje biti ne znam, ali nadam se. Filip Pravdica je ove sezone u dobroj formi. Možda je malo razočaran s Budimpeštom, ali bit među 32 najboljih u svijetu je veliki uspjeh kao i za Marka Čeku koji je pred kraj sezone uzeo zamah tako da očekujemo velike skokove”, zaključio je project manager mitinga uz zahvalu svima:

“Hvala svima što nas pratite i podržavate. Hvala našim sponzorima i partnerima, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Ministarstvu turizma i sporta, Hrvatskoj turističkoj zajednici i svim malim sponzorima koji su omogućuju da sva tri događanja organiziramo s vjerojatno najmanjim budžetom od svih mitinga, a da na kraju ipak budemo najbolji.”

(Foto: Renato Branđolica/BHM)

OSTALI SPORTOVI