Antonio Franko pionir hrvatskog paratriatlona: “Najveći sportski cilj je osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama!”

Antonio Franko, Foto Triatlon Klub RIVAL

Paratriatlon je jedan od najzahtjevnijih sportova, ali sa sve više pobornika diljem svijeta. Antonio Franko trenutno je jedini hrvatski paratriatlonac, a 23-godišnji student Tehničkog fakulteta zamrznuo je svoj studiji kako bi su u potpunosti posvetio ovom sportu.

Rođen je s deformacijom desne noge. Rehabilitacija ga je uvela u sport, a strast u njemu zadržala. U razgovoru za Hrvatski paraolimpijski odbor predstavio je svoje planove.

Franko“Triatlonom sam se počeo baviti prije otprilike godinu i pol dana. Prije toga sam plivao u plivačkom klubu Forca. Predsjednik kluba i treneri Hrvoje Vlahović, koji se i sam bavio triatlonom, i Jasna Lulić vidjeli su potencijal u meni i predložili mi triatlon. Meni se sport veoma svidio i odmah sam se posvetio ozbiljnom treniranju. Paratriatlon je relativno novi sport. Prvi će se put u programu Paraolimpijskih igara pojaviti ove godine u Rio de Janeiru. U Hrvatskoj ne postoje paratriatlonski klubovi, kao ni osobe koje se njime bave. Tako sam ja postao prvi hrvatski paratriatlonac.”

Treninzi su izrazito naporni: “Triatlon se sastoji od tri bazična sporta, plivanja, biciklizma i trčanja, i treba biti dobar u sva tri. Treninzi su veoma naporni. Otprilike imam pet do šest sati treninga dnevno, šest puta tjedno. Od toga imam dva sata plivanja na bazenu svaki dan osim nedjelje, trčanje i bicikl svaki ili svaki drugi dan naizmjenično te tri puta tjedno treninge snage i istezanja u teretani.”

Franko se bavio i drugim sportovima: “U osnovnoj školi sam pet godina igrao šah, a potom šest godina trenirao boks. Na prijedlog paraolimpijke Milke Milinković krenuo sam s plivanjem jer je to, za razliku od boksa, paraolimpijski sport. Tako je sve krenulo. I sada, pored triatlona, idem i na plivačka natjecanja jer mi plivanje ide jako dobro.”

Antonio FrankoNatjecao se u konkurenciji triatlonaca, uz zapažene rezultate: “Kako u Hrvatskoj paratriatlon nije postojao i ne postoje paratriatlonska natjecanja, na sva natjecanja na koja sam išao su bila triatlonska natjecanja i natjecao sam se sa zdravim triatloncima. Na svom prvom triatlonskom natjecanju na Rabu zauzeo sam treće mjesto u kategoriji do 25 godina, iako sam bio jedina osoba s invaliditetom. Nastupio sam i na dva natjecanja u Zagrebu te zauzeo 13. i 15. mjesto od 30-tak natjecatelja. U plivanju sam 2014. godine u Sloveniji na natjecanju osoba s invaliditetom osvojio tri prva mjesta na 50, 100 i 200 metara slobodnim stilom u kategoriji S10. Na prvenstvu Hrvatske 2015. godine osvojio sam prvo mjesto na 100 metara slobodno u istoj kategoriji, a iste godine nastupio sam i na međunarodnom natjecanju u Beogradu te osvojio dva prva mjesta na 50 i 100 metara slobodno. Na posljednjem prvenstvu Hrvatske bio sam prvi na 50 metara slobodno, drugi na 100 m slobodno, 100 m prsno i 400 m slobodno te treći na 800 m slobodno.”

Idući plan je nastup na Europskom prvenstvu, a veliki cilj paraolimpijska medalja: “Europsko prvenstvo je 26. svibnja u Portugalu, a da bih nastupio moram proći međunarodnu klasifikaciju koja je nekoliko dana prije samog natjecanja.”

“Najveći sportski cilj mi je osvojiti medalju na Paraolimpijskim igrama,” poručio je Franko za hpo.hr. (Foto: Triatlon Klub RIVAL)

PARAOLIMPIJCI

Ostavi komentar