Atraktivna vozila već stižu u Kumrovec, u petak počinje borba za prve bodove u novoj sezoni

Rally Kumrovec Uroš Modlic

INA Rally Kumrovec već tradicionalno otvara novu automobilističku sezonu! Osmo izdanje na rasporedu je u petak i subotu, 1. i 2. ožujka, a u Hrvatsko zagorje stiže velik broj stranih posada koje žele testirati svoje automobile pred važne utrke u njihovim nacionalnim prvenstvima. Novost je da se od ove sezone mogu bodovati i za Međunarodno Zonsko Prvenstvo Hrvatske, pa se ukupno 30 posada odlučilo prijaviti za to natjecanje. Ukupan broj prijavljenih posada za nastup na Rallyju Kumrovec je 53, a stižu iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Mađarske.

U red favorita svakako spadaju aktualni prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek, koji će nastupiti u Škodi Fabiji R5. Na Kumrovcu su već slavili 2016. godine, a ove će pokušati iskoristiti nedolazak pobjednika iz posljednje dvije sezone, Austrijanca Nikija Mayra-Melnhofa. Jaku konkurenciju ipak će imati u posadi koja je prošle sezone osvojila slovensko prvenstvo, Roku Turku i Blanki Kacin, koji će Kumrovec iskoristiti za premijeru novog automobila, Hyundaija i20 R5.

Premijerni nastup u hrvatskom prvenstvu u vozilu klase R5 imat će trostruki pobjednik Kumrovca Janos Szilagy, koji će sa suvozačicom Alexandrom Varadi uske i zahtjevne brzinske ispite krotiti u Fordu Fiesti. Pobjede će biti željne i posade Antal Kovacs – Gergo Istovics u Fiesti R5 te Darko Peljhan – Matej Čar u VW Polu R4N. Hrvatski vozači malo su preraspodijelili snage. Juraj Šebalj i Viliam Prodan prošlosezonske R5 jurilice zamijenili su onima klase R3. Šebalj će sa suvozačem Ivanom Pogačićem nastupiti u Toyoti GT86, a Viliam Prodan uz navigatora Zorana Raštegorca u Renaultu Cliu. Veteran Nenad Lončarić nalazi se visoko na startnoj listi s atraktivnom Subau Imprezom. Suvozač će mu biti iskusni Tomislav Pazman.

Prvi pogled na listu prijava otkriva izuzetno jaku konkurenciju u klasi 3 MZPH, u kojoj je prijavljeno sedam posada. Posebno će zanimljiv biti troboj vozača francuskih vozila, mladog Kristofa Klausza u Peugeotu 208 R2 te nešto iskusnijeg dvojca u Citroenima C2 R2 Max, Marka Grossija i Matea Butorca. Svaki njihov „krivi korak“ vrebat će Tomas Hrvatin u Renaultu Clio, Marko Cavor u Seatu Ibiza TDi, kao i Austrijanci Alfred Kramer u Opel Adamu R2 i Enrico Windisch u Citroenu C2 R2 Max.

Atraktivna i vrijedna vozila počela su stizati u Kumrovec, gdje je smješteno servisno parkiralište te će se na svega stotinjak metara od njega tijekom subote održati startna i ciljna svečanost. Ukupno 8 brzinskih ispita nalazi se u itinereru natjecanja koje počinje u petak, 1. ožujka, neobaveznim shakedownom od 13 do 15 sati.

Slijede dva brzinska ispita na parkiralištu Termi Tuhelj između 16:44 i 20 sati. Subotnji program kreće iz Muzeja Staro Selo u Kumrovcu, uz dva brzinska ispita, Zagorska Sela i Kumrovec, koji će se voziti po tri puta. Na kraju natjecanja posade će još jednom stići u Muzeju Staro selo, gdje ih očekuje ciljna ceremonija i dodjela nagrada u 17 sati i 15 minuta.

Rekorder Kumrovca s tri pobjede je Mađar Janos Szilagyi. Dva put je slavio Austrijanac Niki Mayr-Melnhof, a po jednu pobjedu imaju Krisztian Hideg i Daniel Šaškin, koji se nakon uspješnog nastupa na rallyju Dakar u siječnju vraća na kumrovečki rally u svojstvu predvozača.

(Foto: Uroš Modlic)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,