Austrijanci obranili naslov u Kumrovcu: Zabavili smo se, bilo je fantastično voziti ovdje!

Kumrovec

Austrijska posada u sastavu Niki Mayr-Melnhof i Thomas Zeiser u Ford Fiesti R5 s ukupnim vremenom od 31:37,7 minuta odnijela je pobjedu u sedmom izdanju INA Rally Kumrovec 2018, u organizaciji Auto kluba Delta Sport iz Zagreba, kojim je počelo Prvenstvo Hrvatske.

“Bio je to jedan težak rally, drugačiji od prošlogodišnjeg, ali uspjeli smo preživjeti i ne zapeti nigdje. Bilo je snijega, ali zabavili smo se i gurali do kraja. Bilo je fantastično voziti ovdje. Sretan sam novom pobjedom,“ zaključio je Niki Mayr-Melnhof.

Drugo mjesto pripalo je hrvatskoj posadi Krisztian Hideg i Istvan Kerek (Škoda Fabia R5) koji su za Austrijancima zaostali 1:20,2.

“Ovo je dobra utrka, dobro je vrijeme za mene. Rute su teške, ali to volim. Sretan sam. Niki je dobar vozač, drugo mjesto je dobar uspjeh i to mi je vrlo bitno,“ rekao je aktualni prvak Hrvatske Krisztian Hideg.

Treće mjesto osvojila je još jedna hrvatska posada Zoran Raštegorac i Damir Bruner (Mitsubishi Lancer EVO IX) s ukupnim vremenom 34:05,8.

“Zahvalio bih svima koji su radili na stazi. Stvarno su morali dati nadljudski napor da staza bude takva kakva je. Imali smo strategiju i vozili smo cijelo vrijeme isto. Za dva starca mislim da je treće mjesto vrlo dobro,“ rekao je Raštegorac.

Od 40 posada iz četiri zemlje koje su došle u Kumrovec, 34 su bile hrvatske, a na kraju tri posade nisu završile utrku, a jedna nije ni startala na brzincima.

Iako je u Kumrovcu pao snijeg organizatori imaju razloga za zadovoljstvo jer navijači su ponovno bili uz stazu, a utrka je uspješno obavljena. Pomalo je sve izgledalo kao zimska utrke  WRC-a.

“Ove godine smo imali teške pripreme, ali uspjeli smo. Malo je izgledalo kao Švedska, malo kao Monte Carlo. Mi smo se malo tome potajno nadali, ali malo smo se i bojali,“ rekao je direktor utrke Željko Štefanić.

Zanimljivo je za istaknuti da je Rally Kumrovec već tri puta osvojio godišnju nagradu Hrvatskog auto i karting saveza za najbolje organiziran rally.

Već godinama publika prepoznaje rally u Kumrovcu kao događaj koji donosi atraktivne vožnje uskim stazama te s dosta skokova. Ove godine osim atraktivne staze, Kumrovec je ponovno imao i impresivni vozni park. Među prijavljenima je bilo čak šest iznimno skupih automobila klasifikacije R5, isto koliko i prošle godine, no zbog vremenskih uvjeta došla su ih samo tri.

U dosadašnjih šest utrka najbolje se snašao mađarski vozač Janos Szilagyi, koji je pobijedio tri puta, a prošlogodišnji pobjednik Mayr-Melnhof ponovno je uzeo pehar.

Automobilizam u Kumrovcu seže još iz 70-ih godina prošlog stoljeća otkada se tamo vozio Auto-moto Rally Kumrovec, jedna od najmasovnijih sportskih priredbi u bivšoj Jugoslaviji, a 2011. godine rodila se ideja o oživljavanju Kumrovca i stavljanja ga na automoto kartu Hrvatske. Tako se 1. Sprint rally Kumrovec održao 1. i 2. travnja 2011. godine, a bio je ujedno i prvo natjecanje sezone Prvenstva Hrvatske.

Natjecanje je upisano u FIA i kalendar Hrvatskog auto i karting saveza. Boduje se kao Međunarodno FIA zonsko natjecanje, Prvenstvo Hrvatske i Prvenstvo HAKS Sjeverne lige.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,