Craig Breen među glavnim favoritima WRC Croatia Rallyja: Hrvatska me podsjeća na moj dom u Irskoj

WRC Craige

Nakon impresivnog nastupa na asfaltu Monte Carla, Craig Breen među glavnim je favoritima i na WRC Croatia Rallyju, uoči kojeg s momčadi M-Sport ovog tjedna odrađuje završne pripreme u Hrvatskoj.

Ulazimo u završnicu priprema za drugo izdanje WRC Croatia Rallyja, a dva tjedna uoči početka spektakla momčad M-Sport Ford testirala je svoj hibridni automobil na izazovnom hrvatskom asfaltu, na kojem će s čak četiri vozača jurišati na pobjedu.

Glavna uzdanica ekipe svakako će biti Craig Breen, koji je potpisao za M-Sport uoči 2022. godine i to se zasad čini kao pun pogodak. Već u svom prvom nastupu odradio je fantastičan posao u Monte Carlu, gdje je završio odmah iza dva Sebastiena, Loeba i Ogiera, osvojivši svoje sedmo postolje u karijeri.

S obzirom na to da se hrvatsko izdanje WRC utrke također vozi na asfaltu, a Loeb i Ogier nisu u konkurenciji, irski 32-godišnji vozač definitivno je u uskom krugu favorita za pobjedu, zbog čega mu je bilo izuzetno važno iskušati što ga čeka na našim cestama uoči Croatia Rallyja, kako bi od 21. do 24. travnja bio konkurentan od prvog do posljednjeg brzinca.

“Podsjeća me na moj dom, jer asfalt je sličan kao u Irskoj, sklizak i neravan, s povremenim skokovima. Bit će to izazovan reli u kojem ćemo zaista moći uživati!”

Breen već ima iskustvo vožnje u Hrvatskoj, jer prošle sezone nastupao je za volanom Hyundaija, ali je naišao na probleme i zauzeo tek 42. mjesto. Sada, u Ford Pumi, sjajnom automobilu za jurnjavu asfaltom sigurno može u borbu za najviša mjesta pobjedničkog postolja.

“Uoči nastupa u Hrvatskoj želimo biti u najboljoj mogućoj formi. Zato ćemo odraditi i Reli San Remo za zagrijavanje sljedećeg vikenda.”

Zanimljivo, unatoč povremenim uspjesima tijekom 13 sezona odrađenih u Svjetskom reli prvenstvu, Breen još uvijek čeka na svoju prvu pobjedu, a Croatia Rally jedna je od stanica u WRC kalendaru na kojoj bi se napokon moglo dogoditi njegovo veliko slavlje.

A Breen ne samo što je ovog tjedna tražio limite svoje Ford Pume na hrvatskom asfaltu, kako bi se što bolje pripremio za Croatia Rally, već je stigao i provozati hrvatsku ministricu turizma i sporta Nikolinu Brnjac, koja je uživala u ulozi kopilota.

“Reli je misterij, ne znaš što očekivati kad prvi put sjedneš u automobil kao suvozač. Ali kad se jednom opustiš, onda u reli vožnji možeš zbilja uživati!” (izjava Craig Breen)

Osim Breena, za M-Sport Ford u Hrvatskoj će još voziti Adrien Fourmaux, Pierre-Louis Loubet i Gus Greensmith, a glavni rivali definitivno će im biti Kalle Rovanperä i Elfyn Evans u Toyoti te Thierry Neuville i Ott Tänak u Hyundaiju.

Tijekom Croatia Rallyja najbolji relijaši svijeta međusobno će se natjecati kroz pet hrvatskih županija: Zagrebačku, Karlovačku, Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Primorsko-goransku. Vozit će se ukupno 20 brzinaca na zahtjevnim cestama ukupne dužine 300 kilometara, pred nekoliko stotina tisuća navijača uz stazu i više od pola milijarde gledatelja koji će uživati u utrci putem televizijskog prijenosa.

Nema sumnje, bit će to sjajna hrvatska turistička razglednica, a očekuje se i neizvjesno utrkivanje kakvom smo svjedočili i prošle godine, s minimalnim razlikama među najbržima u cilju…

DRUŠTVENE MREŽE OSTALI SPORTOVI