CRO Race: Stephen Williams od Samobora do Zagreba zadržao crvenu majicu i slavio ukupnu pobjedu na fantastičnom biciklističkom spektaklu kroz Hrvatsku!

CRO race Zagreb Žbulj

Britanac Stephen Williams, član momčadi Bahrain Victorious, pobjednik je ovogodišnjeg izdanja biciklističke utrke CRO Race koja je danas završila s ciljem u Zagrebu.

U posljednjoj, šestoj etapi voženoj od Samobora do Zagreba cestama Zagrebačke županije i glavnog grada u dužini od 157,5 kilometara Williams je zauzeo drugo mjesto iza Nizozemca Tima van Dijkea (Jumbo-Visma) te tako obranio crvenu majicu vodećeg u ukupnom redoslijedu koju je preuzeo etapnom pobjedom u Opatiji u subotu.


View this post on Instagram

Objavu dijeli CRO Race (@cro_race)

Sve do šest kilometara prije cilja Williams je mogao lagodno voziti u glavnoj skupini, no nakon ulaska u posljednji krug u središtu Zagreba uslijedio je napad Norvežanina Markusa Hoelgaarda (Uno-X Pro Cycling Team), trećeg u ukupnom redoslijedu, pa je Williams morao reagirati i „pokriti“ napad Norvežanina.
Hoelgaardu i Williamsu se u vodstvu pridružio i Van Dijke koji je u završnom sprintu ispred Hrvatskog narodnog kazališta bio brži od Williamsa, dok je Hoelgaard ciljem prošao kao treći s pet sekundi ispred pelotona koji je predvodio Australac Kaden Groves (Team BikeExchange).

Williams je na kraju do svoje najveće pobjede u karijeri, do sada je slavio još samo na jednom slabijoj etapnoj utrci u Francuskoj (Ronde de l’Isard 2018.), stigao sa 17 sekundi ispred drugog Hoelgaarda, odnosno 28 sekundi ispred trećeg Nizozemca Micka van Dijkea (Jumbo-Visma), brata blizanca pobjednika posljednje etape u Zagrebu.

Mick van Dijke je ujedno i pobjednik natjecanja za najboljeg mladog vozača te je osvojio bijelu majicu. Plavu majicu namijenjenu najboljem sprinteru ponio je Nizozemac Olav Kooij (Jumbo-Visma), dok je zelenu majicu za najboljeg penjača osvojio Britanac Simon Philip Yates (Team BikeExchange).

“Presretan sam osvojenim drugim mjestom u posljednjoj etapi i što sam osigurao pobjedu na CRO Raceu. Bio je zaista naporan dan, s puno vjetra iz svih smjerova. Sretan sam što sam došao do pobjede i završio sjajan tjedan s ekipom. Moj tim je apsolutno nevjerojatan i zahvalan sam što sam imao priliku voziti ovu utrku. Ovo mi je prva pobjeda u mojoj profesionalnoj karijeri, a jučerašnja etapna pobjeda u Opatiji bila je još posebnija. Posljednji kilometar i borba s Hoelgaardom bili su zaista teški i sretan sam što sam uspio osigurati crvenu majicu“, rekao je Williams nakon što je proglašen pobjednikom ovogodišnjeg CRO Racea.

CRO Race, Miholjević

Nakon prolaznog cilja u Svetoj Nedelji nakon samo 3,3 kilometara, koji je osvojio Hoelgaard i tako dobio tri sekunde bonusa, formirao se bijeg dana od osmorice biciklista, u njemu su bili Austrijanci Manuel Bosch (Team Felbermayr Simplon Wels), Maximilian Kuen (Team Vorarlberg) i Felix Ritzinger (WSA KTM Graz), Poljaci Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski) i Mateusz Grabis (Voster ATS Team), Španjolac Oier Lazkano Lopez (Caja Rural-Seguros RGA), Slovenac Kristjan Hočevar (Adria Mobil) i Belgijac Kenny Molly (Bingoal Pauwels Saucers WB).

Bjegunci su vrlo brzo stvorili prednost od 4:30 minuta pa su među sobom podijelili i bodove na prolaznim ciljevima u Dugom Selu i Vrbovcu te na brdskom cilju u Svetom Ivanu Zelini. U Dugom Selu prvi je bio Lazkano ispred Boscha i Kuena, u Vrbovcu Molly ispred Lazkana i Boscha, dok je brdski cilj u Svetom Ivanu Zelini osvojio Lazkano ispred Kuena i Hočevara.

Prednost vodeće skupine postupno se smanjivala da bi prilikom prvog prolaska ciljnom ravninom imala samo 30 sekundi ispred pelotona. Ipak, i prvi brdski cilj na Trgu svetog Marka osvojio je Kuen ispred Lazkana i Mollyja, da bi prilikom drugog prolaska tim dijelom na čelu utrke bio Norvežanin Anders Skaarseth (Uno-X Pro Cycling Team) koji je pripremio napad svog momčadskog kolege Hoelgaarda koji se na kraju ipak pokazao bezuspješnim.

CRO Race, Kids

Slavljenicima su se na pozornici pridružili i ovogodišnji pobjednici Kids CRO Racea, virtualne utrke za najmlađe koja se istovremeno uz CRO Race održala u sedam gradova – Osijeku, Varaždinu, Otočcu, Makarskoj, Crikvenici, Opatiji i Zagrebu. U mlađoj dobnoj skupini od 9 i 10 godina najbolji su ove godine bili Jurica i Hana iz Varaždina, a u starijoj dobnoj skupini od 11 i 12 godina pobjedu su odnijeli Nika iz Opatije i Fran iz Crikvenice.

Bicikliste su na startu šeste etape ispratili ispred Ministarstva turizma i sporta državni tajnik Tomislav Družak, ispred Hrvatske turističke zajednice voditelj Odjela za strateške marketinške komunikacije Dubravko Šimenc, gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec te . U Zagrebu su ih dočekali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je uručila nagradu ovogodišnjem pobjedniku CRO Racea, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Grada Zagreba Milan Pavelić, zamjenik zagrebačkog župana Ervin Kolarec, ispred Hrvatske turističke zajednice voditelj Odjela za strateške marketinške komunikacije Dubravko Šimenc te predsjednik Uprave HEP grupe Frane Barbarić.

(Foto: KL Photo)

DRUŠTVENE MREŽE OSTALI SPORTOVI