Hajduk slavi 105. rođendan: “Ako prolaziš kroz pakao, nastavi hodati”

Hajduk

U dvoboju 22. kola MAXtv Prve lige Hajduk igra na Poljudu s početkom u 17 sati protiv Slaven Belupa.

Utakmica se igra na dan kad Hajduk slavi 105. rođendan!

“Nadam se da ćemo s dobrom igrom protiv Slaven Belupa s našim navijačima dostojno proslaviti rođendan kluba, jer je ipak ovo 105. rođendan našeg Hajduka. Cijenimo snagu Slaven Belupa, ali ako odigramo kako želimo onda ćemo slaviti s našim navijačima. Motiv je za svakog igrača istrčati pred velik broj navijača i to bi nas trebalo ponijeti prema pobjedi,” poručio je između ostalog trener Splićana Damir Burić.

Svim navijačima i simpatizerima Hajduka se preko službene klupske stranice obratio predsjednik Marin Brbić.

“Dragi Hajdukovci,

Dozvolite da Vas i ove godine povodom izuzetnog jubileja našeg Kluba, 105. rođendana, pozdravim s nekoliko rečenica.

Ovaj rođendanski jubilej prigoda je u kojoj slavimo naš veličanstveni Klub, koji živi duže od stoljeća i koji će, zahvaljujući ljubavi i privrženosti njegovih navijača, živjeti vječno.

Ujedno je ovo i prilika da se osvrnemo na Hajduk jučer, danas i sutra, na ono što smo prošli ali i ono što želimo da Hajduk postane u budućnosti.

Ponekad se čini da se ponavljamo kako je godina iza nas teška i puna izazova, te nije lako sažeti je u nekoliko rečenica teksta. Međutim protekle godine uistinu su bile teške i izazovne. No s ponosom možemo svi skupa reći, jer to vidimo, osjećamo pa i brojimo, kako svake godine pravimo bitan iskorak ka zajedničkom cilju, Velikom Hajduku.

Nakon veličanstvenog i dostojanstvenog prosvjeda na Rivi krajem prošle godine, potaknutog neodigranom utakmicom u Maksimiru, kada smo se svi zajedno okupili da pošaljemo jedinstvenu poruku svim nadležnim institucijama kako želimo čiste odnose u domaćem nogometu, došlo je do izmjena i dopuna Zakona o sportu koji je prije nekoliko dana stupio na snagu, a o čijim ćemo efektima suditi tek u godini koja dolazi.

Nije bilo lako izdržati prošlu proljetnu polusezonu. Ipak, imajući pred sobom jasan cilj kako Hajduk treba izgledati na jesen, izdržali smo sve nedaće. Jer za taj cilj bili smo spremni na žrtvu.

Istina, bilo je trenutaka kad smo preispitivali naše odluke, međutim ustrajali smo često se prepoznajući u izjavi poznatog državnika Winstona Churchilla koji je kazao:

“Ako prolaziš kroz pakao, nastavi hodati”.

I hodali smo, kao što i danas hodamo bez obzira na sve nedaće koje nam se ispriječe na putu.

Prošle godine smo znali da moramo biti ustrajni i postaviti zdrave temelje za novu natjecateljsku sezonu, postaviti pretpostavke za konačnu financijsku stabilizaciju i zaključenje jednog mukotrpnog i bolnog procesa sanacije Kluba.

Nakon takvog proljeća punog iskušenja, i borbi na nekoliko frontova, napravljen je drugi korak potvrde ispravnog puta na koji smo prije nekoliko godina zajedno krenuli.

U srpnju su održani drugi demokratski izbori za Nadzorni odbor, te izbor za predsjednika Uprave na kojem mi je u drugom mandatu ukazano povjerenje.
Ovom prilikom bih se u svoje osobno ime zahvalio i čestitao svima koji su sudjelovali u tom festivalu demokracije, od glasača, organizatora, i kandidata, te bih želio naglasiti da svi zajedno možemo biti izuzetno ponosni na način kako je sam proces protekao.

Sve navedeno nam je omogućilo da nastavimo s ispunjavanjem zacrtanog plana, tj. da započnemo novi ciklus, novu fazu. Gledajući i u organizacijskom i sportskom segmentu Kluba.

Već sada je jasno kako smo u svakom pogledu napravili iskorak. U sportsko-organizacijskom segmentu, od reorganizirane skautske službe koja daje konkretne rezultate, reorganizacije sustava kondicijske spreme do stručnog stožera koji je našao načina da ono najbitnije, našu momčad i igru, podigne na jedan veći i kvalitetniji nivo. Nadalje, osigurali smo financijsku stabilnost, što će nam omogućiti da se sve više bavimo sportskim segmentom, a manje egzistencijalnim problemima kao u proteklom periodu.

A početak ove tekuće godine je pokazao što je istinska snaga Hajduka. Dopustite mi da za početak to opišem suhoparnom statistikom i brojevima, ukratko do rođendana smo prebacili brojku od dvadeset tisuća članova, a u nešto više od mjesec dana smo oborili prošlogodišnji rekord od preko petnaest tisuća. Takve nas brojke bez ikakve sumnje svrstavaju u respektabilne sportske kolektive u Europi, a ukoliko bi usporedili razmjer članova u odnosu na broj stanovnika siguran sam da bi naš rezultat više nego izniman.

Stoga Vam svima skupa čestitam!

Čestitam Vam jer se svakom svojom gestom trudite pokazati kako je put koji smo izabrali i kako Hajduk pripada navijačima i puku.

Čestitam Vam i na pokazanom karakteru, više puta smo svi zajedno i drhtali i skakali od sreće, a imali smo i par, ne teških, koliko šokantnih poraza, nakon kojih je trebalo pokazati hajdučki karakter i dignuti se.

Ali svi smo se zajedno digli i pokazali sve ono što ovaj Klub predstavlja u našem društvu: “Junaštvo, čojstvo, poštenje, drugarstvo, prkos moćnome, zaštita slabome”.
Ova izjava predstavlja temeljne vrijednosti HNK Hajduk, koje su potvrđene onda kad ste upravo vi navijači prvi put podigli transparent Kodeks, preko prvih i drugih demokratskih izbora za Nadzorni odbor, pa do danas.

Možemo reći da je Hajduk sada, uostalom kao i nekoliko puta u povijesti, na prekretnici i da se svim navedenim Hajduk ponovno indentificirao sa svojim osnivačima i njihovim motivima, kao i sa svojim članovima i svim navijačima.

Čestitam Vam svima još jedan rođendan, i poručujem da nas čeka još jedna turbulentna godina, puna izazova, ali vas pozivam da zajedno s nama nastavimo hodati kroz taj Churchillov pakao, jer je i sljedeća godina godina kada ćemo napraviti još jedan korak ka našem zajedničkom cilju. Velikom Hajduku.

Sretan Ti sto peti rođendan najdraži Hajduče!”

NOGOMET

Ostavi komentar