HKS podržao FIBA Ligu prvaka

FIBA Lige prvaka

Hrvatski košarkaški savez uputio je pismo gospodinu Patricku Baumannu, glavnom tajniku krovne europske košarkaške organizacije (FIBA), vezano uz odluku ABA lige i predstavnika nacionalnih saveza Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

S obzirom na priopćenje objavljeno na službenim stranicama ABA lige gdje stoji kako je Skupština ABA lige na jučerašnjoj sjednici izabrala Euroligu kao prioritet europskog natjecanja kao i to da su tri nacionalna saveza (Hrvatska, Slovenija i Srbija) dala podršku odluci Skupštine ABA lige, željeli bismo vas obavijestiti o sljedećem:

Hrvatski košarkaški savez jučer je imao svog predstavnika na sastanku ABA lige između nacionalnih saveza Hrvatske, Srbije i Slovenije gdje se raspravljalo o gore navedenim pitanjima.

Nakon sastanka nisu donesene nikakve odluke ili zaključci.

Hrvatski košarkaški savez prepoznaje važnost ABA lige za našu regiju, ali ne podržava odluku ABA lige, već stoji pri svojoj odluci da podrži FIBA Champions League, odnosno FIBA Ligu prvaka.”

U Parizu je službeno i predstavljena FIBA Liga prvaka, novo klupsko natjecanje u kojem će sudjelovati 56 klubova iz 30 zemalja.

FIBA Liga prvaka kreće kvalifikacijskim krugom 27. rujna 2016. godine, a igrat će se srijedom i četvrtkom. Final Four će se igrati 28. – 30. travnja 2017. godine.

U kvalifikacijskom krugu, 32 kluba će se boriti za osam pozicija u regularnom dijelu sezone. Regularni dio sezone se također igra sa 32 momčadi, odnosno osam iz kvalifikacijskog kruga te 24 direktno plasiranih momčadi iz dvanaest zemalja (Belgija, Češka, Francuska, Njemačka, Grčka, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Španjolska i Turska), a Board Fibe će objaviti kompletna imena svih predstavnika.

U regularnom dijelu sezone 32 kluba će biti raspoređena u četiri skupine po osam, a nakon 14 kola, najbolja četiri kluba iz svake skupine nastavit će natjecanje u osmini finala – peti i šesti će se priključiti nokaut fazi FIBA Europe Cupa. Bolji iz dvije utakmice u osmini finala plasirat će se u četvrtfinale, a po istom principu će se dobiti četiri sudionika Final Foura.

U prvoj sezoni, svaki klub sudionik primit će najmanje 100.000 eura kao i sredstva za troškove TV produkcije domaćih utakmica, a ukupno će klubovima, ovisno o njihovom uspjehu, biti podijeljeno najmanje 4.500.000 eura tako da će pobjednik biti nagrađen s pola milijuna eura.

KOŠARKA

Ostavi komentar