Hrvatska je u Poreču domaćin Europskog prvenstva u poljskom ‘field’ streličarstvu!

Amanda Mlinarić

Hrvatski streličarski savez (HSS) i Europska streličarska organizacija (WAE) u Poreču od 5. do 12. rujna organiziraju Europsko prvenstvo u poljskom ‘field’ streličarstvu.

Na prvenstvu se natječe 190 streličara iz 21 europske zemlje, u kategorijama seniora i juniora te u divizijama zakrivljenog, složenog i golog luka.

Hrvatsku predstavlja 16 reprezentativaca. Među njima je i dvoje streličara koji brane titulu europskih prvaka iz 2019. godine, Domagoj Buden i Amanda Mlinarić. Oboje gađaju složenim lukom, Buden u kategoriji seniora, a Mlinarić u kategoriji juniorki. Mlinarić se nedavno vratila sa svjetskog juniorskog prvenstva na kojem je po drugi put zaredom postala svjetska juniorska prvakinja, tako da su naša očekivanja opravdano vrlo visoka.

Natjecanje počinje u ponedjeljak, 6. rujna. službenim zagrijavanjem i pregledom opreme natjecatelja. Nakon toga slijedi 2 dana kvalifikacija, u utorak se gađa na nepoznate, a u srijedu na poznate udaljenosti. Četvrtak je rezerviran za kvalifikacijski turnir za Svjetske igre koje će se održati 2022. godine u Birminghamu. U petak slijede pojedinačni, a u subotu ekipni eliminacijski krugovi.

Najzanimljivije će biti u subotu i nedjelju kada su na rasporedu mečevi za odličja nakon čega ćemo saznati tko su novi europske prvaci i prvakinje. Ovo Europsko prvenstvo je posebno po tome što će se na njemu prvi puta održati natjecanje u mješovitim ekipama. Mješovita ekipa se sastoji od jednog muškog i jednog ženskog člana koji gađaju u istoj diviziji, istom vrstom luka.

Poljsko streličarstvo (Field) je izrazito zahtjevna i atraktivna streličarska disciplina u kojoj se natječu najspretniji i najbolji streličari. Osim preciznosti, snage i mirnoće, streličari moraju pokazati i sposobnost u procjeni udaljenosti na kojima gađaju te sposobnost gađanja na neravnom terenu.

U poljskom streličarstvu natjecateljski teren se s ravnih, najčešće nogometnih igrališta, seli na livade, polja, šume i parkove što podrazumijeva izrazito neravan teren, gađanje uz brijeg i dol te iz svjetla u sjenu i obrnuto. Sve to dodatno komplicira gađanje i zahtjeva izrazitu spremnost i utreniranost streličara.

Ovakve karakteristike disciplinu čine izrazito zanimljivom i atraktivnom, a tome će doprinijeti ljepota hrvatske obale. Posebnost ovog natjecanje će biti teren na kojem će se održati finalni mečevi jer streličari nemaju često priliku natjecati se na plaži uz more.

DRUŠTVENE MREŽE OSTALI SPORTOVI