Hrvatske gimnastičarke i gimnastičari na Europskom prvenstvu: Nadamo se medalji

cover hgs szczecin

Poljski Szczecin domaćin je od 10. do 14. travnja osmog Europskog prvenstva, na kojem će boje Hrvatske braniti šest gimnastičara i tri gimnastičarke.

U konkurenciji seniorki Hrvatsku će predstavljati već iskusne gimnastičarke – Tijana Tkalčec i Ana Đerek te mlada Christina Zwicker. Mušku reprezentaciju u Poljskoj predvode bivši svjetski prvak Tin Srbić, prošlogodišnji viceprvak Europe Robert Seligman te bivši svjetski, europski i olimpijski viceprvak Filip Ude. Uz njih tu su još i Matija Baron i Jakov Vlahek, te Aurel Benović.

Tijana nastupa na svojoj primarnoj spravi – preskoku, dok će se Ana natjecati na gredi i parteru. Christina je jedina hrvatska gimnastičarka koja će nastupiti u višeboju, odnosno u sve četiri discipline. Djevojke su složne u tome kako u Szczecinu neće biti puno kalkulacija, ali i kako su ovdje doputovale i više nego spremne.

“Pripreme za Europsko prvenstvo započele su Svjetskim kupovima u Bakuu i Dohi, što je bilo zagrijavanje za ono što nam slijedi. Nadam se da ću na natjecanju skokove odraditi najbolje što mogu, a dalje mogu samo čekati. Konkurencija je zaista jaka i svi se ovdje borimo za isto,” najavila je Tkalčec.

Ana Đerek ne krije svoja nadanja u vezi novog velikog natjecanja: “Pripremala sam se kod kuće i sve je išlo prema planu, čime sam jako zadovoljna. Odradila sam ova dva Svjetska kupa kao uvod u sezonu i nadam se da će ići samo još na bolje. Na Europskom prvenstvu se nadam da ću uspjeti pojačati vježbu na parteru, a gredu odraditi puno bolje nego u Dohi.”

Mladoj Christini Zwicker prošlogodišnje Europsko prvenstvo u Glasgowu bilo je prvo veliko natjecanje u seniorskoj karijeri.

“Pripreme za ovo Europsko prvenstvo išle su dobro, što se možda najbolje pokazalo i prošlog vikenda u Kijevu kada sam osvojila broncu na ručama, te ušla u finale grede i preskoka. Forma se diže i trebalo bi sve taman doći na svoje mjesto idući tjedan. Rezultatom se ne zamaram previše, bitno mi je da pokažem ono što sam vježbala najbolje što znam.”

Čak četvorici naših gimnastičara konj s hvataljkama u Szczecinu je glavna, a većini i jedina, sprava. Nakon fantastičnog srebra s prošlogodišnjeg Eura, očekivanja su kod Roberta Seligmana ponovno velika.

“Na Europsko prvenstvo odlazim u dobroj formi. Kao prošlogodišnji osvajač srebrne medalje očekujem da se ponovno plasiram u svoje peto za redom, a ukupno deveto, finale. A u finalu…, kao i u svim dosadašnjim, dat ću sve od sebe da se popnem na postolje.”

“U dosta dobroj sam formi. Spreman jesam… Bile su ovo naporne pripreme i mislim da sam ih dosta dobro odradio. U Poljskoj se nadam što bolje odrađenoj vježbi, a ukoliko bude dobra, mislim da i dobar rezultat neće izostati,” nadovezao se Matija Baron.

Jakov Vlahek nastupao je i na prošlogodišnjem Europskom prvenstvu: “Na prvenstvu ću se predstaviti s vježbom početne ocjene 5.8. Pripreme su prošle odlično i u super sam formi, te očekujem ovo natjecanje odraditi što je bolje moguće.”

Srbić ne krije ambicije

Filip Ude osim na konju s hvataljkama, nakon dugo vremena, u Szczecinu će se natjecati u višeboju. Filip je ujedno i jedini hrvatski gimnastičar koji će na ovom Europskom prvenstvu raditi svih šest sprava.

“Nakon dugo, dugo vremena vježbat ću višeboj na velikom natjecanju. Cilj mi je da odradim višeboj, da vidim gdje se nalazim s obzirom na konkurenciju. Jako se veselim ovom Europskom prvenstvu i nadam se da će mi sve ići prema planu.”

Nakon što je prošlogodišnje Europsko prvenstvo propustio zbog ozljede, Tin Srbić na ovo natjecanje dolazi u vrhunskoj formi i s odličnim rezultatima.

“Za ovo prvenstvo nisam se posebno pripremao, odnosno pripreme su mi bila sva ova natjecanja do sad. Već sam dosta umoran, tako da se idući tjedan trebam samo dobro odmoriti i napuniti baterije za još jedno natjecanje. Forma mi je odlična i očekujem, ako će sve ići prema planu, ulazak u finale, a potom u finalu borbu za medalje. Naravno da se nadam uzeti europsku medalju i dat ću sve od sebe da to ostvarim već sada,” ne krije ambicije Srbić.

Europsko prvenstvo u Szczecinu prvo je veliko natjecanje za mladog Osječanina Aurela Benovića, koji će se u Poljskoj predstaviti u svojoj najjačoj disciplini – parteru.

“Pripreme za prvenstvo prošle su odlično! Najviše sam radio na kondicijskoj pripremi i sada pred kraj na čišćenju elemenata. Očekivanja su velika i nadam se ulasku u finale! To mi je prvi cilj. Želim vježbu odraditi od početka do kraja bez prevelikih pogrešaka i uz malo sportske sreće ući u finale. Dolaze sjajni parteraši iz cijele Europe, osvajači europskih i svjetskih medalja, tako da to neće biti nimalo lak zadatak. Bit će mi čast boriti se s takvom gimnastičkom elitom.”

Europsko prvenstvo počinje u srijedu 10. travnja, kada će u kvalifikacijama svoj prolazak u finale tražiti hrvatski gimnastičari, dok će gimnastičarke svoja finala loviti dan kasnije. Finala po spravama na rasporedu su u subotu i nedjelju.

OSTALI SPORTOVI