Hrvatski aduti na Snježnoj kraljici: Uvijek je drugačiji osjećaj voziti na domaćem terenu

Foto 1_Predstavnici Hrvatske na utrkama Snježne kraljice 2020

Ovog se vikenda najbolje svjetske slalomašica spuštaju niz sljemenski Crveni spust po 14., a najbolji svjetski slalomaši po 11. put na ovogodišnjim utrkama Audi FIS

Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“ 2020. Uvijek dobro raspoložena publika imat će priliku bodriti čak osam hrvatskih predstavnika – dvije skijašice i šest skijaša – koji će se natjecati na jednom od najvećih sportskih događaja u Hrvatskoj.

U ženskoj slalomskoj utrci 4. siječnja Hrvatsku će predstavljati mlade nade hrvatskog skijanja, Leona Popović i Ida Štimac, koje imaju priliku ostvariti rezultate karijere.

Utrku na Sljemenu Leona Popović najavila je sjajnim rezultatom i osvojenim bodovima u slalomskoj utrci Svjetskog skijaškog kupa, održanoj u austrijskom Lienzu prošlog vikenda. Peti put u karijeri izborila je drugu vožnju na utrkama Svjetskog skijaškog kupa te na kraju završila na 26. mjestu. “Na toj utrci iznenadila sam samu sebe i jako sam zadovoljna rezultatom, koji je potvrda mojem dugotrajnom radu. Tijekom vožnje nisam mogla procijeniti koliko dobro idem, ali u cilju
sam shvatila da su to bile odlične vožnje. Prvi slalomski bodovi ove sezone su tu i nadam se da ću na Sljemenu ponoviti dobre vožnje. Imat ću visok startni broj, ali s obzirom da je staza kvalitetna vjerujem da ću napraviti odličan rezultat“, naglasila je Leona Popović, kojoj će ovo biti treći nastup na Snježnoj kraljici.

Foto 2_Leona Popović i Ida Štimac

Ida Štimac upravo je na Snježnoj kraljici prije dvije godine debitirala u Svjetskom skijaškom kupu te će ove godine nastupiti po drugi put: “Vraćam se nakon procesa oporavka od ozljede prednjih križnih ligamenata i za mene je ovo važna utrka. Teško razdoblje je iza mene, ali osjećam se dobro i nakon dvije godine sam u odličnom stanju, što mi je najveći razlog za sreću. Radujem se sutrašnjoj utrci u kojoj očekujem da ću pokazati svoje najbolje skijanje, najbolje vožnje s treninga te da ću dobro odvoziti i biti zadovoljna. Staza je odlična, dobro je pripremljena što je važno za sve startne brojeve“, izjavila je Ida Štimac koja je ove godine već nanizala nekoliko postolja na FIS utrkama.

U nedjelju, 5. siječnja, u muškoj će se konkurenciji natjecati šest hrvatskih skijaša – Istok Rodeš, Matej Vidović, Elias Kolega, Filip Zubčić, Samuel Kolega i Leon Nikić. Istok Rodeš, Elias Kolega i Matej Vidović pokušat će ponoviti sjajne rezultate od prošlogodišnje utrke Snježne kraljice, kada su sva trojica završila među 20 najboljih i osvojila bodove u Svjetskom skijaškom kupu.

“Nakon prošlogodišnjeg sedmog mjesta na Sljemenu ne osjećam poseban pritisak. Trenirali smo tri dana u Italiji i prije toga na Crvenom spustu. U izuzetno sam dobroj formi i na meni je da pokažem svoja dva najbolja laufa u nedjelju. Ako to uspijem, siguran sam da će rezultat biti jako dobar. Najveći pritisak stavljam sam na sebe i mislim da je to dobro, nosim se s tim odlično i to me motivira da budem što bolji. Imamo još šest utrka u siječnju, idem od utrke do utrke i davat ću svoj maksimum, a vjerujem da će onda doći i odlični rezultati“, rekao je Istok Rodeš koji je ove sezone na utrci prvog slaloma u Svjetskom kupu u Leviju završio na 14., a u Val d’Iseru na 25. mjestu.

Foto 3_Istok Rodeš

Na Snježnoj će kraljici nastupiti i Elias Kolega koji je u Leviju osvojio 19., a u Val d’Iseru 15. mjesto. “Na Sljemenu treniram već godinama i smatram da je najveći izazov dužina staze, radi koje natjecatelji mogu izgubiti koncentraciju i zato se na zadnjem dijelu staze događaju pogreške koje odlučuju utrku. Osjećam se dobro, pripremao sam se na Crvenom spustu tjedan dana uoči utrke, a zadnjih par dana sam vozio gornji dio staze. Zadovoljan sam pripremom i vjerujem da ću se pokazati u svojem najboljem izdanju“, komentirao je.

Foto 4_Elias Kolega

Matej Vidović prošle je godine na Sljemenu završio na 15. mjestu, a ovogodišnju je utrku najavio s velikim očekivanjima: “Zadnja tri dana Istok i ja smo se pripremali u Italiji, gdje smo imali odlične uvjete. Prije toga smo i na Sljemenu vozili cijelu stazu te sam zadovoljan pripremama. Spreman sam, zdravlje me služi dobro i za mene je cilj da na Sljemenu odvozim svoje dvije najbolje vožnje. Uvijek postoji drugačiji osjećaj voziti na domaćem terenu, a za mene je najvažnije da ostvarim svoj maksimum i vozim najbolje što mogu“. Bude li tako, nove će bodove pribrojiti onima osvojenima u utrci u Val d’Iseru kada je zauzeo 20. poziciju.

Foto 5_Matej Vidović

Filip Zubčić četiri je puta nastupio na utrkama Snježne kraljice, a ove sezone slalomsku utrku u Leviju odvozio je odlično i završio na 16. mjestu. “Ove sam sezone slalomske utrke otvorio odlično, kako sam i zamislio. Trenutno startam s visokim startnim brojevima i cilj mi je bio osigurati što bolju startnu poziciju. Skijam dobro i osjećam se spremno za utrku. Veleslalom i slalom su ove sezone na zadovoljavajućoj razini, a posebno sam sretan što sam uspio povezati dvije odlične vožnje u veleslalomu. Nadam se da ću u siječanj ući u najboljoj formi jer nas očekuje mnogo utrka i važno je osigurati nove bodove“, izjavio je Zubčić koji je ove sezone uz sjajne rezultate u slalomu, završio dvije utrke veleslaloma među prvih deset skijaša te pokazao dobru formu u svim tehničkim disciplinama.

Foto 6_Filip Zubčić

Samuel Kolega, u nedjelju po treći put nastupa na „Snow Queen Trophy“ utrkama. “Za mene je sezona počela odlično i bez ozljeda. Prvi dio sezone sam započeo najbolje do sada, vozim odlično FIS utrke, a u Svjetskom skijaškom kupu i Europskom kupu još uvijek pokušavam ostvariti bolje rezultate. Na Sljemenu želim pokazati svoje najbolje skijanje s treninga i odvoziti što bolju utrku“, naglasio je Samuel koji je nastup na Sljemenu najavio sjajnim prvim mjestom na FIS slalomskoj utrci voženoj u talijanskom Ladurnsu.

Foto 7_Samuel Kolega

Najmlađem Leonu Nikiću ovo će biti drugi nastup na Sljemenu, a najavljuje ga vrlo optimistično: “Pripreme su za mene krenule problematično, odnosno imao sam manju ozljedu zbog koje sam morao pauzirati šest tjedana. Nakon ozljede nastavio sam skijati odlično i očekujem da ću uspješno završiti utrku na Sljemenu te dokazati da se na mene može ozbiljno računati “. Leon ove sezone ostvaruje sjajne rezultate na FIS slalomskim utrkama i na taj način opravdava očekivanja i skijaški talent.

Foto 8_Leon Nikić

Kao i prijašnjih godina, očekuje se velik broj navijača na Sljemenu.

Ulaznice za žensku utrku dostupne su po cijeni od 30 kuna za odrasle i 15 kuna za djecu od 7 do 15 godina. Cijene ulaznica za mušku utrku iznose 50 kuna za odrasle i 25 kuna za djecu. Cijena paketa ulaznica za obje utrke za odrasle iznosi svega 60 kuna, a za djecu 30 kuna. Za djecu do sedam godina u pratnji roditelja ulaz je besplatan oba dana. Ženska slalomska utrka na rasporedu je u subotu, 4. siječnja. Start prve vožnje bit će u 13, a druge u 16.15 sati. Muški slalom održat će se u nedjelju, 5. siječnja, s početkom prve vožnje u 14.15, te druge u 17.40 sati.

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI