Hrvatski paratriatlonac Antonio Franko istrčao Zagrebački noćni cener za manje od 40 minuta: I dalje želim poticati ljude na bavljenje sportom

Franko

Antonio Franko, najbolji hrvatski paratriatlonac, sudjelovao je na jubilarnom, desetom Zagrebačkom noćnom ceneru. U danima uoči utrke najavio je da će 10 km otrčati u vremenu ispod 40 minuta što je izniman pothvat s obzirom da Antonio ima 80 postotni invaliditet, kraću nogu i aplaziju ligamenata i fibule.

I uspio je! Vrijeme – 37:39 sekundi. U konkurenciji su bili sportaši koji nemaju invaliditet i koji se profesionalno bave trčanjem, no Antonio je i u takvoj konkurenciji završio 26. i dokazao za što su sve sposobni parasportaši.

Fantastična atmosfera i osjećaj opuštenosti

Antonio je ovu utrku, kao i ostale u paratriatlonu u kojima se natječe, otrčao s Ottobock sportskom ortoprotezom sa stopalom Sprinter koju su ortopedski tehničari iz Ottobocka Adria prilagodili specijalno za njegove potrebe. Na ortoprotezi su napravljena mala usavršenja kako bi se ista mogla tijekom paratriatlona koristiti i za trčanje i za biciklizam što značajno štedi vrijeme koje se prije trošilo na zamjenu dviju proteza.

“Utrka je bila fantastična. Za razliku od službenih utrka, na ovoj utrci sam se mogao opustiti i potpuno uživati. Atmosfera je bila odlična, podrška sa svih strana. Malo je teže bilo na startu jer je bilo puno natjecatelja, pa je tijekom prvog kilometra najbitnije bilo ne spotaknuti se. Kasnije je sve išlo odlično. Vjerujem da ću se i sljedeće godine vratiti Ceneru jer i dalje želim poticati ljude na bavljenje sportom“, rekao je Antonio neposredno nakon utrke.

Za Antonia se sada nastavljaju svakodnevni treninzi, a napeto iščekuje siječanj kada će biti potvrđen službeni plan utrka diljem svijeta u 2022. godini koje će krenuti u travnju.

Čestitamo Antoniju na ovom iznimnom postignuću, ponosni smo što ga možemo podržavati i vjerujemo da će i dalje nastaviti sa sjajnim rezultatima u paratriatlonu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Antonio Franko (@franko.antonio3)

PARAOLIMPIJCI