“KK Cedevita ovo nije zaslužila, kao da nas se HKS želi riješiti!”

KK Cedevita

Stigla je i reakcija iz redova trostrukog hrvatskog prvaka na odluku Upravnog odbora HKS-a o pokretanju postupka izbacivanja KK Cedevita iz sustava Hrvatskog košarkaškog saveza

Priopćenje KK Cedevita prenosimo u cijelosti:

“Moramo priznati da nas je zatekla odluka s današnjeg Upravnog odbora Hrvatskog košarkaškog saveza o pokretanju postupka za isključenje KK Cedevita iz sustava Hrvatskog košarkaškog saveza ‘prema odlukama FIBA-e’, zbog naše prijave u Eurokup za sezonu 2016/2017 pod ingerencijom ECA ( bivši ULEB ).

Podsjećamo, KK Cedevita je svoj nastup u Eurokupu ostvarila rezultatom u ABA ligi (treće mjesto, polufinale doigravanja), natjecanju koje je FIBA, kao i HKS, dopustila na početku prošle sezone i pod čijom je ingerencijom i novooformljena prošlog ljeta.

Mi iz HKS-a do današnjeg dana nismo primili niti jedan dokument koji bi nas stavio u poziciju promišljanja naših stavova koji su jasni – želimo biti klub koji će se natjecati s najboljim klubovima Europe, želimo dugoročno igrati Euroligu a da bismo to postigli moramo igrati u također izuzetno kvalitetnom Eurokupu, natjecanju pod okriljem ECA (Euroleague Commercial Assets).

Odnosi ECA i FIBA još nisu riješeni, stvari se nalaze po sudovima, čeka se odluka Europske komisije na temu može li uopće FIBA prijetiti svojim članicama odnosno klubovima bilo kakvim sankcijama u slučaju njihovog izbora nastupa u natjecanjima koja oni žele.

KK Cedevita kao trostruki uzastopni i aktualni prvak Hrvatske svakako nije zaslužila da se preko nje prelamaju koplja odnosa ECA i FIBA-e. Posebno ne na način da o možebitnom isključenju iz nacionalnog košarkaškog saveza doznaje s internetskih stranica ili od novinara. Ako je već FIBA natjerala HKS na neku reakciju, nacionalni Savez mogao je svakako reagirati bitno drugačije, opomenom, nekom molbom za preispitivanje naših odluka, a svakako ne odmah postupkom isključenja. Kao da nas se HKS želi riješiti, kao neko neželjeno dijete…

KK Cedevita”

“Iznenađeni smo i ovo nismo očekivali. Mislili smo kako su se odnosi Fibe i Eurolige primirili i kako će olimpijske kvalifikacije proći u miru. Nismo očekivali da će HKS, nakon dobivanja pisma iz Fibe, odmah poduzeti korake i da predloži suspenziju našeg kluba. Očekivali smo da će nas prvo pokušati kontaktirati, dobiti na vremenu, odigrati olimpijske kvalifikacije i da se onda vidi kako će se rasplesti ova situacija,” rekao je direktor KK Cedevita Davor Užbinec.

“Naše namjere prema igranju u Eurokupu su poznate od prije. Odlučili smo tako i igrat ćemo to natjecanje koje smatramo izuzetno jakim i kvalitetnim. Nećemo mijenjati svoju odluku, koja je u skladu sa svim propozicijama natjecanja koje smo do sada igrali, ABA lige. pravo je prošle godine osnovana nova ABA liga, po naputku Fibe i HKS-a i sve propozicije su napravljene prema njihovim uputama. Zato je ova odluka još jednom iznenađujuća, kojom se stvara pritisak i to smatramo neprimjerenim.”

KK Cedevita neće se zadovoljiti donesenom odlukom: “Moramo vidjeti što ćemo sada napraviti, koje pravne korake ćemo poduzeti. Morat ćemo proučiti sve pravilnike i propise, kako bismo izbjegli suspenziju. Iste stvari su se dogodile u Rusiji, Sloveniji, Grčkoj, Izraelu…

Neki savezi ‘kupuju’ svoje pozicije unutar Fibe, ‘mrtva’ je sezona trenutnu, vidjet ćemo što će biti do devetog mjeseca. Siguran sam da će se sve rasplesti do početka sezone.”

KOŠARKA
Tagged with: ,