Kumrovec je stvoren za velike manifestacije: Trasa rallyja je izazovna kao i prošle godine

Rally

U Hrvatskom zagorju 6. i 7. ožujka otvara se nova sezona FIA prvenstva centralnoeuropske zone te prvenstva Hrvatske u rallyju. Za 9. INA Rally Kumrovec prijavilo se 70 posada iz deset zemalja, od kojih čak deset stiže s automobilima klase R5. Najjača je to dosad vozačka postava koja stiže na ovo natjecanje, kaže direktor rallyja Željko Štefanić:

“To je vjerojatno i plod naših prijašnjih rezultata, pet puta smo bili nagrađeni najbolji organizator s rallyjem u Kumrovcu pa smo dobili priliku prijaviti natjecanje u FIA prvenstvo CEZ-a i sasvim sigurno nam je to prvenstvo donijelo i taj broj posada“.

Itinerer se sastoji od 76,09 km brzinskih ispita. Dio cesta kojima prolazi trasa rallyja je obnovljen, a stanovnici željno iščekuju povratak automobilista, naglašava načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt: “Ove godine očekujemo prvenstveno lijepo vrijeme. Gastronomska ponuda je spremna i nadamo se da će doći puno posjetitelja. Naravno da nam takva velika manifestacija puno znači. Kumrovec je mjesto koje je stvoreno za velike manifestacije“.

Natjecanje se radi u suradnji s općinom Zagorska Sela, čija načelnica Ksenija Krivec Jurak otkriva da tamošnje stanovništvo nestrpljivo prati tijek priprema: “Svi se vesele i ove godine manifestaciji, puno je već upita koliko je vozača. Željno se iščekuje i ova utrka, tako da se svi doista veselimo i jedva čekamo idući vikend da trka krene. Trasa je ostala netaknuta, izazovna kao i prošle godine, tako da vjerujem da će vozači uživati“.

Program natjecanja ponovo je dvodnevni, naglašava najuspješniji direktor rallyja u Hrvatskoj u ovom tisućljeću Željko Štefanić: “Prvi dan počinjemo u Termama Tuhelj s dva brzinska ispita na parkiralištu. Idući dan imamo ceremonijalni start u Muzeju Staro Selo u Kumrovcu, pa tri brzinska ispita u Kumrovcu i tri u Zagorskim Selima koji su nepromijenjeni. Pokazao se vrhunskim organizacijski i za gledatelje i vozače. Na brzincu u Kumrovcu vratili smo kultno mjesto, igralište i mostić kod osnovne škole, tako da imamo još jednu lokaciju više za gledatelje. Taj brzinac je nešto duži nego prošle godine“.

Rally u Kumrovcu dosad su samo jednom osvojili Hrvati, 2013. godine kad su najbrži bili Daniel Šaškin i Damir Bruner u Mitsubishi Lanceru Evo X. Prije i poslije toga slavodobitnici su bili stranci. Najviše pobjeda, tri, ima Mađar Janos Szilagyi, od kojih dvije pod hrvatskom zastavom, kao vozač Auto kluba Delta Sport iz Zagreba.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,