Kumrovec poput Monte Carla!

Kumrovec, Foto Uros Modlic

Sve je spremno za sedmo, prema svemu sudeći, snijegom začinjeno izdanje INA Rallyja Kumrovec koje će se u petak i subotu, 2. i 3. ožujka održati u Hrvatskom zagorju.

Za nastup se prijavilo 56 posada iz sedam zemalja, od kojih šest s vrlo atraktivnim automobilima klase R5. Naslov će braniti Austrijanac Niki Mayr-Melnhof s novim suvozačem, Thomasom Zeiserom (Ford Fiesta R5), a jaku će konkurenciju imati u aktualnim prvacima Hrvatske Krisztianu Hidegu i Istvanu Kereku (Škoda Fabia R5).

U skladu sa sloganom Zagorje – bajka na dlanu, i u Kumrovcu bi publiku i posade mogao dočekati idiličan, snježni krajolik. No, vjerojatno ne na samoj stazi kaže direktor rallyja Željko Štefanić: “U dogovoru s općinama Kumrovec i Tuhelj te s Krapinsko-zagorskom županijom imamo spremne ralice za brzinske ispite, koje će očistiti stazu u slučaju novog snijega. Spremni smo na sve scenarije. Prema nekim informacijama s kojima raspolažem, ispada da je gledateljima i snijeg interesantan, jer u Hrvatskoj nisu imali prilike gledati snježni rally. Sve koji nas odluče posjetiti pozivamo da se toplo odjenu i uživaju u atraktivnim vožnjama.“

Iako snježne utrke nisu rijetkost, u kalendaru WRC-a, Svjetskog prvenstva u rallyju, tek su dvije utrke na toj podlozi. U Monte Carlu uvjeti se izmjenjuju uz asfalt, led i snijeg na cesti, dok se u Švedskoj tijekom veljače obično u potpunosti vozi na snježnim stazama. Svakako je zanimljiv podatak da se upravo u Švedskoj postižu najveće prosječne brzine u cijelom WRC-u. S druge strane, 7. INA Rally Kumrovec, više će vjerojatno podsjećati na Monte Carlo zbog konfiguracije brzinskih ispita koji su tehnički izuzetno zahtjevni, a na cesti bi se mogli izmjenjivati različiti uvjeti.

Dvodnevno natjecanje sastoji se od dva prologa koji će se voziti u petak, 2. ožujka u 16.45 i 19 sati na parkiralištu Termi Tuhelj. Subotnji program počinje u 9 sati startnom svečanošću u Muzeju Staro selo u Kumrovcu. Slijede četiri brzinska ispita od 10.09 sati te ciljna rampa u 18 sati. Ulaz je tijekom oba dana besplatan, a ugostitelji pripremaju posebne punktove za okrjepu publike. Rally Kumrovec već je tri put osvojio godišnju nagradu Hrvatskog auto i karting saveza za najbolje organiziran rally. (Foto: Uroš Modlic)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,