Legenda Vatrenih preuzela U-19 reprezentaciju: Nadam se kako ćemo ostvariti zapažene uspjehe, odmah se bacam na posao!

Jarni

Mjesto izbornika U-19 hrvatske nogometne reprezentacije preuzet će legenda vatrenih Robert Jarni, koji je posljednji angažman imao u mađarskoj Akademiji Puškaš.

“Presretan sam što sam dobio priliku i čast da vodim hrvatsku nogometnu reprezentaciju, a posebno mi je drago da je to U-19 reprezentacija, u kojoj sam vidio puno talenta i s kojom se nadam da ćemo ostvariti zapažene uspjehe. Nema boljeg početka nego se odmah baciti na posao, a to nas upravo čeka, jer reprezentacija već sredinom srpnja gostuje na turniru u Japanu”, rekao je Jarni.

Rođeni Čakovčanin svoju je nogometnu karijeru započeo u splitskom Hajduku, s kojim je osvojio dva Kupa bivše države, a nakon toga četiri godine provodi u Italiji nastupajući za Bari, Torino i Juventus, s kojim je osvojio talijansku duplu krunu 1995. godine. Potom ga karijera vodi u Španjolsku, u Real Betis, pa Real Madrid – gdje je igrao zajedno s Davorom Šukerom – i u Las Palmas. Zadnje utakmice svoje igračke karijere odigrao je u grčkom Panathinaikosu.

Kao reprezentativac prvi veliki uspjeh ostvario je s mladom jugoslavenskom reprezentacijom, osvojivši zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Čileu 1987. godine, zajedno sa svojim budućim suigračima iz hrvatske reprezentacije Pavličićem, Štimcem, Bobanom, Prosinečkim i Šukerom, uz izborničko vodstvo Mirka Jozića.

Nakon sedam nastupa i jednog pogotka za A reprezentaciju bivše države, Jarni je svoje najveće uspjehe ostvario s hrvatskom nogometnom reprezentacijom u kojoj je dugo vremena bio i igrač s najviše nastupa. Prvi nastup zabilježio je u drugoj utakmici reprezentacije u modernoj povijesti, protiv Rumunjske u Rijeci 22. prosinca 1990. Do svog reprezentativnog oproštaja protiv Ekvadora na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Koreji 2002. ukupno je odigrao 81 utakmicu i postigao samo jedan, ali nezaboravan pogodak, onaj protiv Njemačke na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. na kojem osvaja brončanu medalju. A osim dva spomenuta Svjetska prvenstva, Jarni je bio i član reprezentacije koja je dogurala do četvrtfinala na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996 godine.

Nakon završetka nogometne karijere, a prije ulaska u trenerske vode, Jarni je pet godina profesionalno nastupao za MNK Split, a kuriozitet je da je uz bogatu reprezentativnu karijeru upisao i dva nastupa za hrvatsku futsalsku reprezentaciju.

Prihvaćanjem ove izborničke funkcije Robert Jarni nakon kraće stanke ponovo sjeda na trenersku klupu. Svoj trenerski put počeo je u matičnom Hajduku, a u međuvremenu je vodio i Istru 1961, bosanskohercegovačko Sarajevo, te Pécs i Puskás Akadémiju u Mađarskoj.

“Posebno mi je drago da je moj bivši suigrač iz brončane generacije, ali i moj klupski suigrač iz madridskog Reala prihvatio ovu časnu izborničku funkciju i želim mu puno sreće i uspjeha na klupi mladih vatrenih. Savez je na ovaj način promptno reagirao nakon odlaska Ferde Milina, a uskoro ćemo napraviti i neke promjene i u U-17 reprezentaciji”, poručio je predsjednik HNS-a Davor Šuker, piše hns-cff.hr.

NOGOMET