Marija Tolj i Martin Marković na krovu Europe!

Marija Tolj

Odlična atletska zima potvrđena je velikim uspjehom hrvatske atletike na Europskom bacačkom kupu u portugalskoj Leiri.

Hrvatska atletika je i službeno postala svjetska velesila u bacanju diska. Treneri Elkasević, Pavković i Varga rade vrhunski posao. Nakon dugogodišnje dominacije u bacanju diska Sandre Perković, dominacije koja traje i potrajat će još dugo, mlade hrvatske nade Marija Tolj i Martin Marković proteklog vikend na Europskom bacačkom kupu u portugalskoj Leiri popeli su se na najvišu stepenicu u bacanju diska za mlađe seniore.

Europski bacački kup do nedavno je nosio naziv Europsko zimsko bacačko prvenstvo!

Prvog dana Europskog bacačkog kupa nastupio je Martin Marković s osobnim rekordom 63,24 metara i za više od četiri i pol metra ostavio drugoplasiranog i uvjerljivo osvojio zlato. Martin je s ovim rezultatom došao sasvim blizu norme za seniorsko EP koja iznosi 63,50 m.

European throwing cup

Objavu dijeli Marija Tolj (@marija_tolj13)

Drugog dana Europskog bacačkog kupa nastupila je naša najmlađa članica Marija Tolj. Iako još juniorka nastupila je u kategoriji mlađih seniorki osvojila je zlato s hicem 55,23 metara. Marija je prije tjedan dana u Splitu bacila 57,90 m što je uvjerljivo vodeći juniorski rezultat u svijetu!

Osim navedenih pobjednika nastupili su još Matija Gregurić u bacanju kladiva kojemu je pobjegla brončana medalja za 69 centimetara i sa 69,92 m osvojio je četvrto mjesto, Anamari Kožul također je nastupila u bacanju kladiva ali za mlađe seniorke i osvojila je odlično peto mjesto sa 64,25 m, još je u bacanju
koplja nastupio Bartul Zemunik koji je bio 14. s rezultatom 66,06 m.

Nakon tri medalje na OI u Riu 2016, dvije medalje na SP u Londonu prošle godine, te dvije juniorske medalje na EP načinjen je novi iskorak. Uz Markovića koji potvrđuje kvalitetu dokazanu u mlađim kategorijama i Tolj koja se pozicionirala kao ozbiljan kandidat za medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu ove godine, treba dodati da je na svjetskim tablicama na 800 m u dvorani Bloudek na drugom a Cepuš na devetom mjestu.

Uz zdravstvene poteškoće naših sjajnih atletičara Blanke Vlašić, Sare Kolak, Stipe Žunića, Filipa Mihaljevića, Ane Šimić te vjerujemo njihovom brzom povratku i novim uspjesima u duhu uspješne atletske zime valja istaknuti polufinale na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu Ivančević i Lončarek u disciplini 60 m prepone.

OSTALI SPORTOVI