Matej Vidović i Ida Štimac više nisu dio hrvatske reprezentacije: Plan je osvajanje medalje na ZOI u Pekingu

Ida Štimac

Nakon prijevremeno završene sezone 2019/2020 zbog COVID-19 pandemije koju su obilježili fantastični rezultati Filipa Zubčića, na sjednici alpskog odbora Hrvatskog skijaškog saveza određeni su natjecatelji i treneri koji će biti članovi alpskih skijaških reprezentacija za sljedeću sezonu 2020/2021. Sljedećih dana održavaju se video i telefonski sastanci vezani uz planove rada.

Došlo je do promjena u sastavu reprezentacija u odnosu na protekle dvije sezone. Nova članica ženske A reprezentacije postala je Zrinka Ljutić zbog svojih iznimnih rezultata u kadetskom skijanju te pobjeda na svim međunarodnim utrkama na kojima je nastupila u prošloj sezoni.

“Matej Vidović i Ida Štimac od sezone 2020/2021 više nisu članovi reprezentacije s obzirom na to da “nisu uspjeli ostvariti zacrtane ciljeve i očekivane rezultate” te zbog nužnog smanjenja programa reprezentacija zbog neizvjesne gospodarske situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 koja će imati i značajnije negativne posljedice za financiranje sporta, a zbog istog razloga smanjen je i stručni kadar reprezentacija,” prenosi službena stranica Hrvatskog skijaškog saveza.

U sezoni 2019/2020 u sastavu reprezentacija je šest natjecatelja. Žensku A reprezentaciju činit će Leona Popović i Zrinka Ljutić, mušku A reprezentaciju Filip Zubčić, Istok Rodeš i Elias Kolega, a mušku B reprezentaciju Samuel Kolega.

Povratak reprezentativaca na snijeg očekuje se tijekom lipnja na nekom od austrijskih ledenjaka (Mölltalu ili Hintertuxu) ukoliko se trenutna situacija promijeni i dođe do otvaranja granica i skijališta, što je moguće.

Filip Zubčić nada se još jednoj sezoni za pamćenje. Prošle je ostvario pobjedu u Svjetskom kupu u veleslalomu u japanskoj Yuzawa Naebi, što je prva pobjeda za hrvatsko skijanje nakon sedam godina, te još dva druga mjesta u Adelbodenu (SUI) i Hinterstoderu (AUT), a sezonu završio na fantastičnom trećem mjestu u ukupnom poretku veleslaloma u Svjetskom kupu.

“Plan nam je, koliko financijska situacija zbog ove gospodarske krize bude dozvoljavala, nastaviti s osnovnim ciljevima tekućeg četverogodišnjeg olimpijskog ciklusa 2018.–2022. te kroz što bolju logističku i stručnu potporu prvenstveno natjecateljima koji nastupaju u Svjetskom kupu omogućiti dolazak u sam svjetski vrh, što je u sezoni 2019/2020 već uspjelo Filipu Zubčiću, te osvajanje jedne medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022,” piše croski.hr.

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala plan je da reprezentativci krenu na snježne pripreme u lipnju.

CROATIAN ALPINE SKI TEAM 2020-2021-HR-NATJECATELJI-S PRIDRUZENIM

CROATIAN ALPINE SKI TEAM 2020-2021-HR-TRENERI

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI