Mike Saran na bicklu stigao iz Češke u Hrvatsku: Cilj je inspirirati ljude da budu aktivni i da se bave sportom

Saran, Sport2Life

Šesti dan od kada je napustio Prag i prevalio više od 700 kilometara kroz Češku, Austriju i Sloveniju na svom biciklu, Mike Saran stigao je u Hrvatsku.

U četvrtak poslijepodne prešao je slovensko-hrvatsku granicu na Graničnom prijelazu Macelj i time postigao jedan od osnovnih ciljeva svog podviga – dokazao je kako je sigurno i jednostavno putovati od Češke do Hrvatske!

“Prije putovanja sam proučio razne mogućnosti i odabrao onu rutu za koju sam mislio da će biti najsigurnija i najinteresantnija. I doista je bilo tako – jednostavno, lijepo i sigurno. Sve do dolaska u Hrvatsku pratila nas je kiša i ružno vrijeme, no od sada će biti puno lakše uz sunce i sve prelijepe destinacije koje planiram posjetiti. Prelazak granice bio je brz, najavio sam dolazak putem aplikacije Enter Croatia i nije bilo poteškoća. Znači, može se, dođite u Hrvatsku“, ispričao je Saran dojmove s putovanja do Hrvatske.

Prije nastavka putovanja prema Splitu zaustavio se u Zagrebu kako bi još jednom ispričao priču i cilj svog biciklističkog podviga te susreo drage prijatelje proslavljenu odbojkašicu i ambasadoricu zaklade Sport2Life Sennu Ušić Jogunicu, umirovljenog vaterpolistu Dubravka Šimenca, predstavnike Veleposlanstva Češke u Hrvatskoj te partnere iz Hrvatske turističke zajednice.

“Split je moj drugi dom, imao sam nevjerojatnu želju da ga posjetim nakon pet mjeseci i morao sam pronaći način kako da u ovim izazovnim vremenima na izazovan način dođem do tog doma. Iznimno puno mi je nedostajao proteklih mjeseci. Obradovala me informacija da se granice otvaraju, no još uvijek nema letova, stoga sam se odlučio na bicikl!”, objasnio je Saran i dodao:

“Hrvatska je prelijepa zemlju i namjera mi je bila pokazati koliko se jednostavno i sigurno može doći do Hrvatske. Ujedno, Hrvatska, a osobito Dalmacija, nude sve što suvremeni turist u ovom trenutku može poželjeti – predivna je destinacija s očuvanom obalom, možete je obići autom, biciklom, možete uživati u moru ili planinama, puna je izvrsnih adrenalinskih lokacija, ima vrhunsku gastronomsku i hotelsku ponudu, nalazi se u srcu Europe i vrlo je sigurna destinacija. Uz to želio sam još jednom svojim podvigom inspirirati roditelje i djecu da budu aktivni, da uživaju na otvorenom i u prirodi, da se bave sportom, što je osnovni cilj moje zaklade Sport2Life“.

Senna Usic Jogunica

Do sada je Saran u pratnji svog prijatelja i profesionalnog češkog bicikliste Tomaša Grima prešao put od 720 kilometara kroz Češku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku do Zagreba. Pred njim je još 580 kilometara puta na kojem planira posjetiti Karlovac, Rastoke, Plitvička jezera, dolinu Gacke, Krku i Skradin, Šibenik i Trogir i o svemu tome, o ljepotama i zanimljivostima koje će sretati putem, pričat će kroz svoje društvene mreže pomoću oznaka #MikeChallenge i #CycleYourDreams jer, kaže:

“Nije mi namjera da se ovo putovanje završi kao obično bicikliranje od jedne do duge točke. Želim iskoristiti svaki trenutak ovog putovanja i uživati u ovom izazovu, krajolicima, okruženju kroz koje se krećemo, u ovom cijelom iskustvu. Iskreno uživam u ovome. Ovo nikako nije samo fizički izazov, iako moram priznati jest naporno biciklirati 8 do 9 sati dnevno jer ja nisam biciklist i očekujem da će biti teško i do samoga kraja, no ovo je prije svega jedno nevjerojatno putovanje s mnogo lijepih otkrića. I moja je namjera sve to, svu tu ljepotu podijeliti s drugima“, istaknuo je vlasnik splitskog hotela Le Meridien Lav te osnivač zaklade Sport2Life.

Nakon Trakošćana koji ga je osvojio svojom ljepotom, “osobito priroda, zelenilo i jezero uz dvorac“, te Sjeverne Hrvatske i kratkog posjeta Zagrebu Saran je odmah nastavio svoje putovanje prema Splitu. Njegov dolazak u Split točnije njegov hotel Le Meridien LAV očekuje se u ponedjeljak 15. lipnja u večernjim satima.

DRUŠTVENE MREŽE