Naše pravo na sport!

Damir Martin

Centar za edukaciju i savjetovanje Sunce već šestu godinu za redom organizira sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju ‘Naše pravo na sport‘. Djeca s teškoćama u razvoju iz cijele Hrvatske imaju priliku natjecati se u raznim dvoranskim sportovima, plivanju i skokovima u vodu. Natjecanje će se održati u Zagrebu od 23. do 25. studenog na bazenima Svetice i Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Naše pravo na sport – sportsko natjecanje za djecu s teškoćama u razvoju‘ provodi se kontinuirano od 2012. godine u sklopu programa ‘Moje pravo na igru i sport’ i u tom periodu u program je uključeno više od 300 djece i njihovih roditelja i skrbnika te preko 350 volontera s odrađenih više od 4000 volonterskih sati.

Cilj natjecanja ‘Naše pravo na sport‘ je, osim druženja i pružanja prilike djeci s teškoćama u razvoju da pokažu svoje sposobnosti, ujedno i potaknuti sve građane da pokušaju razumjeti probleme djece s teškoćama u razvoju, probleme njihovih obitelji i općenito probleme osoba s invaliditetom te da barem nakratko razmisleo svom odnosu prema njima.

Ove godine u sklopu natjecanja održat će se okrugli stol ‘Sport i rekreacija kod djece s teškoćama u razvoju’ čiji je cilj raspraviti o trenutnim mogućnostima djece s teškoćama u razvoju da aktivno sudjeluju u organiziranim sportskim ili rekreativnim sadržajima te kako ravnomjerno razvijati te aktivnosti. Okrugli stol otvoren je za roditelje, stručnjake i sve zainteresirane, a gosti će biti urednica vodiča ‘Zagreb za zdravlje mladih’, Mirela Šentija Knežević, prof. log. univ. spec. admin. urb., psihologinja Centra Mentalni Trening Maja Vidaković, radni terapeut Mile Butorac, bivša paraolimpijka, osvajačica brojnih medalja, predsjednica plivačkog kluba Natator i dopredsjednica Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Ana Sršen, predsjednica i trenerica judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, Marina Drašković i dopredsjednica kluba i voditeljica programa u teniskom klubu Travnjak, Ana – Marija Dragojević.

Program su podržali i mnogobrojni hrvatski sportaši koji su u tu svrhu snimili humanitarni kalendar s korisnicima programa. Kalendar je izrađen u suradnji s centrom Mental Training i 12 hrvatskih sportaša među kojima su i Damir Martin (veslanje), paraolimpijci Helena Dretar Karić i Anđela Mužinić (stolni tenis) te Kristijan Vincetić (plivanje), Vedrana Malec (skijaško trčanje), Kristina Tomić (taekwondo), Vito Nikolić (KHL Medveščak), Nika Vojnović (rukometašica RK Lokomotiva), Bruna Milinović i Izabela Krakić (veslanje), Viktor Szabo i Vanja Vujić (sportski ples) i Ana Lenard (karate).

Tako će svi sudionici natjecanja imati priliku osim medalje ponijeti doma i svoj primjerak kalendara.

Natjecanje je podržao i Hrvatski paraolimpijski odbor koji će predstaviti Slalom u kolicima, novi dvoranski sport za djecu s cerebralnom paralizom koji se pokazao kao izvrstan način za povećanje socijalne uključenosti djece, njihovih fizičkih i psiholoških sposobnosti. Slalom je osmišljen za stvaranje umjetnih problema: okreta, promjena smjera, rampe, koji zahtijevaju brzinu, koordinaciju i tehniku.

Zainteresirani se još uvijek mogu pridružiti organizacijskom timu kao volonteri/asistenti u natjecanju te pomoći u provedbi ovog hvalevrijednog natjecanja, a više informacija možete dobiti putem mail adrese info@ti-si-sunce.hr.

Pravo na sport

DRUŠTVENE MREŽE PARAOLIMPIJCI
Tagged with: