Nikica Ljubek u kanuu peti maratonac svijeta: “Borio sam se i do kraja imao priliku za medalju”

Nikica Ljubek, kanu

Nikica Ljubek, kanuNaš najbolji kanuist na mirnim vodama, Nikica Ljubek, zauzeo je vrlo dobro peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u maratonu koje se prošlog vikenda održalo u Kopenhagenu. Na stazi dugoj 25.8 kilometara, Ljubek je uspio ponoviti isti domet kao i na prošlom SP-u u Rimu.

“Budući da se maraton vesla na 25.8 km ili 6 krugova po 4.3 km, a nakon svakog kruga izlazi se i trči s čamcem petnaestak metara te ponovno s njim ulazi u vodu, trebalo je dobro rasporediti snagu. Lošije sam startao, ali sam do prvog okreta uspio dostići vodeću skupinu,” referirao je Nikica.

Ljubek se u središnjem dijelu utrke držao vrha druge skupine jer su se već bili odvojili Mađar Kavar i Španjolac Campos. Ambicija za medaljom našem je kanuistu splasnula nakon četiri i pol kruga, kada su mu nevolje počeli stvarati mišićni grčevi.

“Bila je to velika kriza koja je bitno utjecala i na završnicu. Uspio sam joj se othrvati, ali iscrpila me je pa posljednji kilometar utrke nisam imao snage za jači finiš i tako sam završio na petom mjestu.”

Nedovoljno zaliječena ozljeda ramena također je utjecala na Ljubekov krajnji domet.

“Je, nažalost, zbog jakog bočnog vjetra lijevo rame, s kojim već dugo imam problema, počelo me jako boljeti i uslijed toga gubio sam na snazi. Inače, uvjeti na stazi bili su prilično dobri, nije bilo velikih valova, temperatura oko 17 stupnjeva, jedino je bilo tog jakog bočnog vjetra, što je ionako tešku utrku učinilo još težom…”

Budući da je Nikica Ljubek postavio peto mjesto kao granicu ispod koje ne želi ići, ne može biti nezadovoljan ishodom nastupa na SP-u:

“Na kraju moram biti zadovoljan, jer borio sam se i do kraja imao priliku za medalju, a za taj pothvat falilo mi je malo svježine u posljednjim kilometrima…”

A svježina se definitivno izgubila i tijekom 19-satnog putovanja do Kopenhagena… Zanimljivo je da je Nikica Ljubek uspio nadmašiti Kanađanina Oldershawa, osvajača brončane medalje u C-1 na 1000 metara na OI u Londonu, a bolji od njega bio je Mađar Kiss, također brončani olimpijac, ali iz Pekinga 2008. godine.

 Rezultati SP-a u maratonu, C-1, seniori: 1. Marton Kavar (Mađ) 2:03.22, 2. Manuel Antonio Campos (Špa) 2:03.51, 3. Tamas Kiss (Mađ) 2:06.35, 4. David Mosquera (Špa) 2:07.02, 5. NIKICA LJUBEK (HRV) 2:07.16, 6. Enrico Calvi (Ita) 2:10.30, 7. Mark Oldershaw (Kan) 2:10.38, 8. Roman Erlinekov (Rus) 2:11.05, 9. Jacek Kaminski (Polj) 2:13.07, 10. Jakub Baezina (Češ) 2:14.49…

AKTUALNO OSTALI SPORTOVI
Tagged with: ,

Ostavi komentar