Novi termin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara: Nadam se kako ćemo predstavljati Hrvatsku onako kako treba

Tin Srbić

Međunarodni olimpijski odbor (MOO), Međunarodni paraolimpijski odbor (MPO), te Organizacijski odbor Tokio 2020, Gradsko poglavarstvo Tokija i japanska vlada na telefonskoj su konferenciji u ponedjeljak službeno potvrdili nove datume za Igre XXXII. olimpijade, odgođene prošlog tjedna zbog pandemije koronavirusa (COVID-19).

Tako će se Olimpijske igre Tokio 2020. održati od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021., a Paraolimpijske igre od 24. kolovoza do 5. rujna 2021. godine.

Odluku su podržale sve međunarodne federacije ljetnih sportova i svi nacionalni olimpijski odbori (NOO). Novi termini gotovo se podudaraju s prvotno planiranima za 2020. godinu (OI od 24. srpnja do 9. kolovoza i POI od 25. kolovoza do 6. rujna).

Novi termini pružit će dovoljno vremena za regularan i korektan završetak kvalifikacijskog procesa za Igre.

“Želim zahvaliti međunarodnim sportskim federacijama na njihovoj jednoglasnoj podršci i kontinentalnim udruženjima nacionalnih olimpijskih odbora na velikom partnerstvu i potpori u procesu savjetovanja u posljednjih nekoliko dana. Također bih se želio zahvaliti Komisiji sportaša MOO-a, s kojom smo u stalnom kontaktu. Čovječanstvo se trenutačno nalazi u mračnom tunelu, Olimpijske igre Tokio 2020. mogu biti svjetlo na kraju tog tunela,” naglasio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Predsjednik MPO-a Andrew Parsons ovako je prokomentirao odluku: “Prioritet za sve one koji su uključeni u paraolimpijski pokret mora biti fokusiranje na to da ostanu zdravi i sigurni sa svojim obiteljima i prijateljima u ovom neviđeno teškom razdoblju za cijeli svijet.”

Japanski premijer Shinzo Abe ponovio je spremnost japanske vlade za preuzimanje odgovornosti za održavanje uspješnih Igara. Mjere ublažavanja toplinskih problema tijekom Igara u Tokiju, planirane za 2020. godinu, domaćin će provesti i iduće godine.

Podršku odluci MOO-a dali su i hrvatski olimpijci koji su izborili nastup u Tokiju, Ana Đerek i Tin Srbić.

“Mislim da je novi datum najbolje rješenje za nas sportaše. Ja sam zadovoljna jer nema više nagađanja i napokon se točno zna kada i gdje. Naravno da jedva čekam i da mi sad to izgleda kao jako daleko, ali definitivno mislim da je to najbolje i mogu biti mirna znajući da imam dovoljno vremena za spremiti se za Igre.”

Istog je mišljenja i najbolji sportaš Hrvatske: “S obzirom na situaciju u svijetu i koja nas je zadesila, ovo je bilo očekivano. Iako, proteklih dana spominjali su se neki datumi za ožujak i travanj iduće godine što nama gimnastičarima i meni osobno zapravo ne odgovara. Početkom godine se nikada nisu održavale OI niti SP pa bi bilo čudno formu tempirati za taj dio sezone. Ovako će Igre biti na ljeto iduće godine i meni osobno to odgovara s obzirom na sve ozljede i probleme koje sam imao poslije SP-a, tako da u svakom zlu ima nešto dobroga. Stignem se oporaviti, zaliječiti i pripremiti za iduću godinu. Nadam se da ćemo svi skupa izaći što prije iz ove teške situacije i da ćemo mi sportaši prestavljati Hrvatsku na OI iduće godine onako kako treba.”

OSTALI SPORTOVI