Otkazano Socca SP i Liga prvaka: Nažalost, ne znamo hoćemo li imati jednaku podršku sponzora u budućnosti

Socca Croatia

Socca Hrvatska, asocijacija koja brine o malom nogometu u Hrvatskoj pod ingerencijom International Socca Federationa, imala je velike planove za 2020. godinu. Nakon što su naši reprezentativci dva puta ispadali u osmini finala na Svjetskim prvenstvima, u Portugalu i Grčkoj, upravo je za njih ova godina možda trebala biti – treća sreća. S novim izbornikom na čelu, svi su gajili nadu da će upravo 2020. biti prava godina za ostvariti nešto veliko. No, čini se kako će se, zbog pandemije koronavirusa, za to morati strpjeti još neko vrijeme.

Ovogodišnje Svjetsko Socca malonogometno prvenstvo trebalo se održati krajem studenog u Meksiku ili Velikoj Britaniji, ali odlukom vodstva ISF-a zbog općeg zdravstvenog problema u svijetu uzrokovanog koronavirusom, kao i problemima koji su nastali zatvaranjem granica, natjecanje je za ovu godinu otkazano. No, na novo se vjerojatno ne bi trebalo dugo čekati. Čelnici ISF-a odlučili su da će se svjetska smotra najboljih amaterskih malonogometnih reprezentacija održati već u proljeće iduće godine, naravno ako to bude moguće s obzirom na sve epidemiološke mjere u svijetu.

”Veselio sam se pripremama za Svjetsko prvenstvo kao i samom prvenstvu. Žao mi je što je otkazano, ali svjestan sam da je to najbolja odluka radi zdravlja svih nas te da je trenutno sport na drugom mjestu”, kazao je Željko Ostrman, novi izbornik hrvatske malonogometne reprezentacije.

”Naša reprezentacija je imala zatvorenu kompletnu financijsku konstrukciju za ovogodišnja natjecanja, čak i ako bi Svjetsko prvenstvo bilo u Meksiku, a s obzirom na financijsku situaciju u Hrvatskoj nažalost ne znamo hoćemo li moći imati jednaku podršku sponzora u budućnosti. Kandidati za domaćina trebali bi ostati isti, dakle Meksiko i Velika Britanija”, rekao je Vedran Prga, direktor marketinga Socca Hrvatske te nastavio:

”Raspisan je natječaj i za domaćina Svjetskog prvenstva 2022., a za sada su se jedini kandidirali Poljaci no očekuje se još nekoliko kandidatura. Priča se o zemljama poput Pakistana i Egipta ”.

Adria Cup i završnica PH ‘na čekanju’

Ovogodišnje izdanje Adria Cupa, pripremnog turnira za nadolazeće Svjetsko prvenstvo, bilo je predviđeno povodom Dana državnosti, 30. i 31. svibnja no zbog Covida-19 natjecanje će biti odgođeno.

”Ostaje velika žal što u tom terminu u Zagreb nećemo moći dovesti ponajbolje svjetske malonogometaše koji se natječu pod okriljem Svjetske Socca federacije jer je turnir trebao biti znatno jači nego lani. Za sada je u planu samo odgoda Adria Cupa, a ako se granice otvore i epidemiološka situacija u Europi dozvoli, turnir će se održati na jesen, najvjerojatnije u rujnu. A do tada postoji i mogućnost promjene grada domaćina”, navijestio je Prga.

Prošlogodišnja državna završnica Prvenstva Hrvatske u malom nogometu, odigrana prema pravilima International Socca Federationa, održana je na zagrebačkom Kegliću čime se nogomet vratio na to kultno zagrebačko igralište.

”Ove godine planovi su bili održati još spektakularnije natjecanje, ali trenutno su i oni odgođeni. Najveći problem predstavlja nam što nisu dovršene, a negdje nisu ni započete, većine lokalnih liga koje daju sudionike završnice Prvenstva Hrvatske. Stoga trenutno tražimo najpošteniji format za ovogodišnju državnu završnicu. Uskoro ćemo održati on-line skupštinu pa ćemo donijeti odluke, a najbliže smo odluci da određen broj sastava dobije pozivnice za završnicu Prvenstva Hrvatske. Naš prijedlog bit će da se završnica održi u novom terminu, krajem kolovoza. Tada se trebala igrati Liga prvaka, koja je nažalost također otkazana zbog pandemije koronavirusa ”, pojasnio je Prga.

”Kada god se Prvenstvo Hrvatske održalo, svakako očekujemo jak turnir koji će svejedno biti jedna odlična prilika za sve igrače da se pokažu novom izborniku i da se nametnu za reprezentativna okupljanja, Adria Cup, ali i Svjetsko prvenstvo”, kazao je tehnički direktor reprezentacije Dario Klepo.

”Sve te odgode natjecanja ostavit će velikog traga na igračima koji za to vrijeme samostalno treniraju iako svi znamo da to nije dovoljno. No ponavljam, najvažnije u ovom trenutku je da svi očuvamo svoje zdravlje kako bismo kasnije mogli uživati u novim utakmicama i prvenstvima”, za kraj je poručio novopečeni izbornik Željko Ostrman.

NOGOMET