Povijesni nastup naših odbojkašica u Ligi nacija: Martina Šamadan kapetanski predvodi Hrvatice, glavni cilj je ostanak među elitnom

Frane Žanić, Šamadan

Lea Deak, Karla Antunović, Izabela Štimac, Tia Kovčo, Laura Miloš, Natalia Tomić, Dijana Karatović, Josipa Marković, Andrea Mihaljević, Nina Strize, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Mirta Freund i Viktoria Ana Trcol bit će djevojke koje će predstavljati Hrvatsku na prestižnoj Ligi nacija!

Igrat će od Japana preko Brazila do Tajlanda, protiv najboljih svjetskih reprezentacija, no, to će tek biti uvertira za Europsko prvenstvo u Italiji sredinom kolovoza!

“VNL je igrački, no i financijski te organizacijski vrlo zahtjevno natjecanje. Izdatak samo za ovo natjecanje je oko 800 tisuća eura, a ono zahtjeva i veće standarde te koncentraciju svih nas. Mislim da su igračice i ekipa spremni za sve što nas očekuje, isto kao i Hrvatski odbojkaški savez koji je napravio sve da ova tri turnira budemo na najvišoj mogućoj razini. Ukoliko uspijemo izboriti ostanak, nadam se da ćemo u budućnosti biti domaćini jednog takvog turnira koji je od iznimnog značaja za hrvatsku odbojku,” istaknuo je predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić.

Žanić, Šamadan

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija, koje je započela s pripremama 8. svibnja u zagrebačkom Domu odbojke, odigrala je proteklih dana dvije pripremne utakmice na turniru u Italiji u Lancianu nedaleko Pesara. Prvu utakmicu odbojkašice su odigrale protiv reprezentacije Italije, aktualnih europskih prvakinja (1:3), dok su se u drugoj susrele s reprezentacijom Kanade (1:3).

“Hrvatska odbojka je po prvi put u povijesti u VNL-u stoga ćemo nastojati napraviti najbolje moguće rezultate. Naš glavni cilj je ostanak u VNL-u kao i najbolji mogući plasman na Europskom prvenstvu,” istaknuo je izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije Ferhat Akbas.

Hrvatska će na VNL turniru u Japanu sudjelovati uz reprezentacije domaćina Japana, Brazila, Dominikanske Republike, Bugarske, Nizozemske, Njemačke i Kine. Drugi turniri kreću od 13. do 18. lipnja u Kini (Hong Kong) i Brazilu (Brazilija) gdje naše odbojkašice igraju protiv reprezentacija domaćina Brazila, SAD-a, Japana, Srbije, Njemačke, Tajlanda i Koreje. Posljednji, najvažniji tjedan za žene počinje 27. lipnja i traje do 2. srpnja, turnirima u Koreji i Tajlandu.

Hrvatska će u Bangkoku imati za suparnice selekcije Tajlanda, Brazila, Japana, Nizozemske, Italije, Kanade i Turske.

“Nakon tri tjedna priprema spremne smo za odlazak u Japan na prvi turnir VNL-a. reprezentacija je pomlađena, tu su mlade cure koje su željne rada i igre. Nadamo se da ćemo pokazati svoju najbolju igru i opstati u VNL-u,” zaključila je kapetanica reprezentacije Martina Šamadan.

Martina Šamadan

Nakon Lige nacija, naše odbojkašice od 15. kolovoza do 3. rujna igrat će na najvažnijem europskom natjecanju – Europskom prvenstvu u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Estoniji.

OSTALI SPORTOVI