Rally Opatija prvog vikenda u svibnju: Stiže čak šest automobila najjače R5 klase!

Šebalj, Golub, Rally Poreč

Tjedan dana ostalo je do 26. Rallyja Opatija, drugog natjecanja sezone Prvenstva Hrvatske koje će se održati 5. i 6. svibnja. Odaziv posada je odličan, zasad ih je dolazak najavilo gotovo devedeset. Čak šest posada trebalo bi nastupiti u automobilima klase R5, trenutačno najjačim bolidima s kojima je dopušteno natjecanje u nacionalnim prvenstvima. Stiže i respektabilan broj natjecatelja prestižnog Mitropa rally kupa, kojima će Rally Opatija biti treće bodovno natjecanje.

Velika popularnost među posadama prošle je sezone dovela čak 109 posada na opatijski rally, pa je bilo potrebno u značajnoj mjeri promijeniti itinerer natjecanja. Ove su godine zadržani brzinski ispiti Breza koji su na rasporedu u petak, 5. svibnja u večernjim satima, no koncept drugog dana sasvim je izmijenjen. Vozit će se tri kruga brzinskim ispitima Šušnjevica, Boljun i Učka. Posade će prije povratka u Opatiju na ciljnu rampu prijeći ukupno 392 kilometra, od čega 89 km brzinskih ispita. Staze su brze, asfalt sklizak, cesta na mnogim dijelovima izuzetno uska, a jaka koncentracija bit će potrebna za uspješno svladavanje brojnih prijevoja, skokova i zavoja pod šljunkom.

U Prvenstvu Hrvatske vodstvo trenutačno drži posada AKK Sveta Nedjelja, Juraj Šebalj i Karlo Golub, ispred članova AK Delta Sport Krisztiana Hidega i Istvana Kereka. Na trećoj su poziciji Tomas Hrvatin i Marko Stiperski iz AK Opatija Motorsport. Dvije hrvatske posade nalaze se i u samom vrhu poretka Mitropa rally kupa. Hideg i Kerek su u vodstvu s dva boda više od Hermanna Gassnera i Karin Thannhäuser iz Njemačke, dok su na trećoj poziciji Hrvatin i Stiperski. Važne bodove u Hrvatskoj pokušat će izboriti četvrtoplasirani Austrijanci Wolfgang i Elke Irlacher, baš kao i peti Mađari Kristof Klausz i Botond Csanyi.

Zajedničkim snagama 26. Rally Opatija 2017. organiziraju auto klubovi Opatija, Delta Sport, INA Millenium i Rijeka. Generalni pokrovitelj je Grad Opatija u čijem će središtu biti start i cilj natjecanja, a servisno parkiralište u prostoru autokampa Preluk. (Foto: Uroš Modlic)

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: