Regata Sveti Duje svečano otvorena u Galeriji Meštrović, spektakl na splitskoj Rivi može početi!

Regata Sveti Duje

Veliki veslački spektakl 19. međunarodna Regata Sveti Duje, nije mogao proći bez problema s koronavirusom. Unatoč brojnim naporima s obje strane, ekipa legendi Oxforda zbog novouvedenih epidemioloških mjera, nije bila u mogućnosti doputovati na teritorij Republike Hrvatske. Stoga će se umjesto troboja, održati veslački dvoboj legendi Cambridgea i legendi Splita.

Od posljednje regate na kojoj su se natjecali, a zbog velikog broja Covid – 19 pozitivnih studenata sportaša, kao i onih studenata kontakata koji su trenutno u samoizolaciji, ekipa Sveučilišta u Zagrebu je morala odustati od sudjelovanja u nadolazećoj utrci. Umjesto Sveučilišta u Zagrebu, veslat će ekipa Sveučilišta u Aachenu koja je posljednji apsolutni pobjednik sveučilišne trke, jedna od tri najuspješnije ekipe u dosadašnjim izdanjima i jedino Sveučilište u povijesti Regate Sveti Duje koje je pobijedilo i Oxford i Cambridge. Kao takva ekipa, imat će priliku veslati utrku sa Sveučilištem u Splitu.

Sveučilišta u Zagrebu je uputilo Organizacijskom odboru Regate službenu ispriku zbog nedolaska.

Međutim, Regata Sveti Duje i dalje će biti fantastična, a centralna pozornica bit će splitska Riva od 11 sati, kad će snage odmjeriti veslači Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Aachenu.

U 11.30 sati na rasporedu je utrka legendi Cambridge vs Split, dok će točno u podne krenuti repriza olimpijskog finala iz Sydneyja 2000, osmeraca Velike Britanije i Hrvatske.

Svečana dodjela nagrada i priznanja bit će od 12.45 sati na Peristilu.

Kao uvertira današnjem programu na Rivi, sinoć je održano svečano otvaranje Regate u Galeriji Meštrović. Regatu je otvorio rektor Sveučilišta u Splitu, prof.dr.sc. Dragan Ljutić, a uz njega su bili rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, zatim stari entuzijast Regate i predsjednik Organizacijskog odbora Željko Domzat te proslavljeni olimpijci Luka Grubor i Nikša Skelin, ujedno i novi predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije.

(Foto: Ante Mandić)

DRUŠTVENE MREŽE VODENI SPORTOVI