Rijeka, Hajduk i Lokomotiva pred velikim europskim izazovom, Ivković informacije o Ukrajincima prikupljao od Darija Srne

Hajduk

Pred nama je bogat nogometni dan za hrvatske predstavnike u europskim natjecanjima. U prvom susretu trećeg kola kvalifikacija za Europsku ligu na teren će Hajduk, Rijeka i Lokomotiva…

Riječani gostuju u Istanbulu kod Bašakšehira u 19.30 sati, Splićani u Ukrajini kod Oleksandrije od 18.30 sati, dok su Lokosi na Maksimiru od 19 sati domaćini ukrajinskoj Vorskli

Zagrepčane je prije nove europske utakmice ponovno preuzeo Tomislav Ivković: “Iako sam tu dva dana znam sve igrače, pratio sam ove dvije utakmice, tu za mene nema nepoznanica. Standardni igrači, ali i ovi koji nisu igrali dosada, koji su trenirali posebno su disponirani i naravno da žele pokazati svoje kvalitete, žele dati svoj maksimum.”

“Pozdravljam sve prisutne medije, moram priznati da ste mi nedostajali. Što reći u ovoj fazi natjecanja o protivniku koji nas očekuje? Sigurno je da je puno jači nego ova prethodna dva. Dobio sam informacije od Darija Srne i malog Igora Jovićevića da se radi o jednoj vrlo ozbiljnoj momčadi koja je po kvaliteti četvrta ili peta u ukrajinskoj ligi, što je nama svima znak da nisu bezazlen protivnik. Posebno kad znamo koliko se u Ukrajini ulaže u sport, nogomet i svake godine napreduju sve više, što vidimo i po rezultatima njihovih klubova. Naravno da u nogometu nema predaje, sve je moguće, svatko svakoga može dobiti, to je pokazalo i zadnje Europsko prvenstvo i baš mi ono budi i daje veću nadu nego inače. Naglasak je na trci i taktičkoj disciplini i uz kvalitetu igrača i evidentni talent sve je moguće i naravno da se nadam pozitivnom rezultatu za koji ćemo napraviti sve da do njega i dođemo. Malo ćemo prostudirati protivnika, njihove vrline i mane. Opet možemo analizirati puno toga ali odluka pada na terenu i igrači su ti koji odlučuju.”

Ako je mogao Pjaca…

Lokomotiva je mlada momčad koja bi trebala igrati ofenzivan, ali odgovoran nogomet: “Ja sam trener koji obožava dati šansu mladim igračima i dajem im veliku slobodu ali isto tražim njihov odgovorni rad što se tiče faze obrane jer ako je to mogao raditi Marko Pjaca onda može svaki igrač Lokomotive od sutra pa nadalje. Svi znaju gdje je Pjaca završio zahvaljujući ovim karakteristikama i neka im on bude uzor kako se treba ponašati van terena i na terenu. Jer kod mene je ušao u momčad sa 16 godina.”

“Moja strategija je uvijek napadačka strategija i vrlo je važno da ovu mladost koja je u našoj momčadi uspijem nekako smiriti i staviti u stanje da jedino o čemu razmišljaju je nogomet, kompletna igra i da jednostavno daju svaki pojedinačno svoj maksimum i ako to uspiju onda sam uvjeren da će odigrati jednu vrlo kvalitetnu utakmicu.”

Maksimir nije nepoznati travnjak Lokosima: “Utakmica u Zagrebu za nas će biti, po meni, puno teža nego u Ukrajini jer protivnici koji danas igraju u Europi na gostovanjima su neopterećeniji, domaća ekipa puno više napada i tu traže svoju šansu i iznenađenja. Strahovito je bitna ova utakmica za nas, da je završimo pozitivnim rezultatom.”

Ukrajinci su bolji od Iasija

Hajduk je treće kolo kvalifikacija izborio nakon pobjede nad rumunjskim Iasijem, no, pred Splićanima je sada veći izazov: “Normalno je da su očekivanja uvijek velika, a to znači postići gol i ostvariti pozitivan rezultat. Ukrajinci su puno jača momčad od Iasija. Fizički su moćni, jaki. Nije to da ja pušem na hladno ili tražim neki drugi alibi, ali treba ih uzeti za ozbiljno. Vrlo su opasni iz prekida. Isto tako treba nam puno trke, borbenosti i posebno igre jedan na jedan. Trebamo igrati srcem i muški. Ja uvijek očekujem prolaz. Kakav bih ja trener bio da u takvo što ne vjerujem,” najavio je trener Pušnik.

Težak posao i za Rijeku

Dvoboj u Istanbulu bit će prvi europski ove sezone za Rijeku: “Znamo da nas čeka izuzetno teška utakmica. Svjesni smo kvalitete i dobrih pojedinaca kod našeg domaćina. Opet sportski se nadati pozitivnom rezultatu. Neću prodavati floskule da će Rijeka uvijek, pa makar i protiv Barcelone, igrati napadački. Mi ćemo pokušati na svoj način s puno discipline i pameti doći do pozitivnog rezultata,” najavio je Matjaž Kek.

NOGOMET