Ristoski, Budetić, Mužinić i Dretar Karić najbolji hrvatski sportaši s invaliditetom!

HPO

Mikela Ristoski, osvajačica zlatne medalje u troskoku i srebrne u skoku u dalj na Svjetskom prvenstvu u Dohi te Branimir Budetić , svjetski prvak u bacanju koplja, proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2015. godinu u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO).

“Bilo bi sjajno kada bi takve rezultate ponovila i ove godine na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru,” poručila je 25-godišnja Rsitoski, atletičarka s intelektualnim teškoćama, brončana s POI u Londonu.

“Nadam se kako ću u Brazilu upotpuniti kolekciju medalja. Imam broncu i srebro te bi bilo lijepo kada bi osvojio i zlato. Znam da mi neće biti lako,” najavio je udetić prilikom preuzimanja nagrade.

Za najbolju ekipu proglašene su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić, koje su na Europskom prvenstvu u Danskoj osvojile zlato. Najuspješniji stručni djelatnik je Ante Pavković, trener Branimira Budetića.

Priznanje za mlade i nadarene sportaše dobili su plivači Mihovil Ninčević i Antonija Radoš, stolnotenisač Nino Baša, atletičar Matija Sloup te judašica Lucija Brešković. Za najboljeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima proglašen je Stjepan Đunđek, novi svjetski rekorder i osvajač zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u kuglanju za slijepe i slabovidne sportaše u slovačkoj Rakovici. Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima je kuglačica Petra Deša koja je na SP-u za slijepe i slabovidne osvojila zlato uz svjetski rekord.

“Sportaši s invaliditetom u protekloj su godini nastupili na 66 međunarodnih natjecanja na kojima su ukupno osvojili 220 medalja od toga 88 zlatnih, 69 srebrnih i 63 brončanih. Na svjetskim i europskim prvenstvima osvojene su 34 medalje od toga 17 zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih”, istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić, naglasivši kako je HPO protekle godine organizirao i dva velika međunarodna natjecanja – Europske igre mladih za osobe s invaliditetom u Varaždinu i IPC Svjetskog kupa u streljaštvu u Osijek.

PARAOLIMPIJCI

Ostavi komentar