RK Podravka Vegeta oštro protiv odluke HRS-a: Uvjereni smo kako će zastoj napraviti veliku štetu hrvatskom rukometu

Podravka

RK Podravka Vegeta iz Koprivnice oštro je reagirala na odluku Hrvatskog rukometnog saveza ‘o zastoju’ svih natjecanja…

–>> HRS prekinuo rukometna natjecanja u Hrvatskoj na prijedlog PPD Zagreba, jedino se Nexe usprotivio odluci!

“Potaknuti odlukom Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza gdje je 10 od 11 članova dalo glas za odgađanje natjecanja u 1.HRL za žene odlučili smo uputiti svoju reakciju i mišljenje te se kritički oglasiti o Odluci koja će na ovaj način pogaziti ono malo natjecateljskog sporta što se uspjelo sačuvati u ovim vremenima pandemije.

Rukometašice Podravka Vegete su ovoj sezoni odigrale i pobijedile u devetnaest utakmica 1. HRL za žene te upisale dvije pobjede u derbiju vrha s Lokomotivom. Trenutno drže prvo mjesto na tablici i imaju 38 bodova, ali da bi se podigao zasluženi pehar, potrebno je odigrati prvenstvo do kraja, a pitanje je hoće li to, zbog donesene odluke biti moguće te u kojem sastavu će to odraditi rukometašice Podravka Vegete.

Odigrano je ukupno 16 utakmica Lige prvakinja, a igračice su ako samo pogledamo dva tjedna unatrag, odigrale šest prvenstvenih utakmica zbog zaostataka prouzrokovanih pandemijom, a takav ritam ih prati kroz cijelu sezonu. Odigrane su i tri Kup utakmice u kojima su također upisane pobjede te je najtrofejniji ženski rukometni klub, pobjedom protiv Zameta na sam dan ove odluke, napravio korak bliže i drugom trofeju.

Klubovi su ovu odluku doznali putem priopćenja na službenoj stranici Hrvatskog rukometnog saveza što s obzirom na ozbiljnost odluke i posljedice koje će ona imati na hrvatski ženski rukomet nije najbolje prihvaćeno. Odluka je službenim kanalima ipak stigla 9. travnja, 2021. godine, dan nakon što je donesena na Upravnom odboru. Isto tako bilo bi uistinu sportski i korektno u trenutku pripreme ovakvog plana, koji se odražava na kompletni sustav funkcioniranja kluba, konzultirati ili obavijestiti odgovorne osobe u klubovima koje su mogle izaći s prijedlozima ili alternativnim rješenjima za navedene situacije.

Upravni odbor u odluci jasno i decidirano izjavljuje kako nastavak prvenstva nije upitan iako na to ne mogu izravno utjecati, a u slučaju pogoršanja epidemiološke slike u zemlji, stožer može u trenutku kada se planira nastavak natjecanja, zaustaviti sve daljnje aktivnosti, a time i put do završetka spomenutih natjecanja.

Paraleleno s ovom odlukom nije došlo do odgađanja reprezentativnog okupljanja na kojem će se i igračice Rukometnog kluba Podravka Vegete susresti s inozemnim ekipama u HEP Croatia Kupu i gdje očito ne vrijede ista pravila po pitanju zaštite zdravlja igračica kao i stručnog vodstva. Jednako tako i dalje se igra muška SEHA Liga, a nastavljaju se i europska rukometna natjecanja.

Treba spomenuti i kako je ova odluka jednako tako neusklađena s mjerama i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji natjecanja u kategorijama koje su obuhvaćene ovom odlukom ne zabranjuje. Covid-19 cijelu sezonu radi probleme u ekipama no tek na kraju sezone odlučilo se reagirati pa čudi činjenica da je ovakva odluka izašla sada, a ne na primjer u jesenskom dijelu prvenstva kada je epidemiološka slika bila puno složenija.
Rukometni klub Podravka je prema kalendaru natjecanja planirao svoj početak i završetak sezone. Sukladno kalendaru natjecanja nekim igračicama ugovori ističu 31. svibnja, 2021. godine. Ono što će nametnuti dodatni problem klubovima je tko će i na koji način namiriti neplanirane troškove koji bi trebali nastati tijekom lipnja.

Čini se kako u ovom trenutku nije bitna informacija da će rukometni klub koji ima 25 naslova prvaka i 23 osvojena Kupa Hrvatske, prvenstvenu sezonu biti prisiljen završiti s juniorkama koje će paralelno u tom razdoblju završavati školu, pisati maturu i upisivati se na fakultet. Jednako tako u slučaju osvajanja prvenstva, igračice koje su cijelu sezonu radile i trudile se da ostvare zacrtane domaće ciljeve, neće sa svojom ekipom podići trofej kao ni dobiti zasluženu medalju oko vrata.

Prioritet Rukometnom klubu Podravka je zdravlje igračica koje se ujedno ističe i razlogom ovakve odluke no stava smo da će ona itekako negativno utjecati na njihovo zdravlje, u slučaju ponovnog prekida ritma natjecanja. Igračice jednako tako imaju pravo na odmor koji je izuzetno važan za profesionalne sportaše. Ako prvenstvo završi prema navedenom rasporedu to će onemogućiti i ograničiti razdoblje regeneracije, uključujući pasivni i aktivni odmor kao i pripremu igračica za novu natjecateljsku sezonu.

Koronavirus se u svlačionice Podravka Vegete u ovoj sezoni zavukao čak dva puta. Igračice su sukladno tome provele gotovo četrdeset dana u izolaciji s velikim pauzama od utakmica. Njihovo zdravlje bez obzira na sve, bilo je na prvom mjestu pa se kalendar pripremao sukladno mogućnostima gdje su se u razdoblju kada je ekipa bila u potpunosti oporavljena, putne torbe raspakiravale i ponovno pakirale gotovo svakog dana. Igračice su uz naporne treninge odigravale i po tri utakmice tjedno jer drugog izbora nije bilo i sve se radilo u najboljem interesu ženskog rukometa te u skladu s preporukama HRS-a o odigravanju zaostalih utakmica. Uz nastojanja da se zadovolje svi zahtjevi koji su postavljeni ekipa je imala dinamičan tempo koji je utjecao i na zdravlje te potaknuo brojne ozljede naših igračica pa je tim više ovom odlukom bačena mrlja na sav rad, odricanja i trud u protekloj sezoni.

Ovaj šestotjedni zastoj liga ne možemo podržati te smo uvjereni kako će napraviti veliku štetu hrvatskom rukometu. Ostajemo u nadi da će Hrvatski rukometni savez ipak iznaći adekvatno rješenje ili način da se rukometni klubovi vrate natjecanju kako je bilo i planirano prije ove odluke.

RK Podravka s.d.d.”

RUKOMET
Tagged with: ,