HRS prekinuo rukometna natjecanja u Hrvatskoj na prijedlog PPD Zagreba, jedino se Nexe usprotivio odluci!

HRS

Upravni odbor Hrvatskog rukometnog saveza (HRS-a), na svojoj redovitoj 9. sjednici, donio je cijeli niz važnih odluka kojima je cilj da olakša i osigura privođenje kraju svih natjecanja, dodjeli nagrade zaslužnima za velike uspjehe te kompletira stručni stožer muške seniorske reprezentacije, ali i promijene neki akti Statuta, Poslovnika o radu Skupštine i Poslovnika o radu Upravnog odbora.

Najvažnija odluka Upravnog odbora je ona o zastoju natjecanja u Paket 24 Premijer ligi, 1. HRL za žene, dvije Prve muške lige i Tri druge ženske lige do sredine svibnja. Procjena je čelnih ljudi HRS-a da bi se do tada sve igračice i igrače, stručne stožere, odnosno sve one koji sudjeluju u natjecanju, a misli na suce, delegate, mjeritelje vremena, moglo procijepiti. U danima kad korona virus buja kao gljive poslije kiše, i sve je više igrača koji su zaraženi, a klubova u karanteni, briga za zdravlje mora nam biti najvažnija. Nakon iscrpne i dugačke rasprave, ta je odluka prihvaćena uz deset glasova za i jedan protiv. Glas protiv bio je Rukometnog kluba Nexe koji je smatrao da treba nastaviti natjecanje pa odgađati susrete kad dođe do zaraze pojedinih klubova.

Upravni odbor jasno je i decidirano naznačio da će se prvenstva u svim spomenutim ligama završiti i da nikad nije bilo govora o trajnom prekidu natjecanja.
U skladu s tom odlukom, napravljen je detaljan plan igranja svih liga od kojih bi najkasnije završila Paket24 Premijer liga, koja bi počela s natjecanjem susretima četvrtfinala Kupa 19. svibnja, a završila 26./27. lipnja, susretima Kupa. Rukometašice bi pak, svoja natjecanja nastavile 16. svibnja završnicom Kupa, a posljednje ligaško kolo, imale bi 19. lipnja. Točan raspored igranja napravljen je i za sve ostale lige i klubovi će o njemu biti obaviješteni u najkraćem mogućem roku
Donesena je odluka da se hrvatska ženska rukometna reprezentacija koja je krajem prošle godine osvojila broncu na Europskom prvenstvu u Danskoj nagradi sa 150 tisuća eura u bruto iznosu.

Na prijedlog izbornika Hrvoje Horvata, novi pomoćnik hrvatske muške seniorske reprezentacije je legendarni Ivano Balić. Istodobno je za trenera vratara postavljen Nino Pavelić koji je već godinama vrlo uspješno radio u RK Nexe.

Upravni odbor, ali i Skupština Hrvatskog rukometnog saveza koja je održana neposredno nakon toga, prihvatili su Izvještaj o prihodima i rashodima za 2019. godinu, Bilancu 2019.-te, Izvješće revizije za 2019.-tu, kao i Izvještaj o prihodima i rashodima za 2020. godinu, odnosno bilancu i izvješće revizora. Također je usvojen financijski plan za 2021. godinu.

Skupština HRS-a prihvatila je i Izvješće nadzornog odbora za 2019. i 2020. godinu te Izvještaj o radu HRS-a za 2020. godinu, odnosno Godišnji plan rada za 2021. godinu.

Skupština je također donijela odluku o domaćinstvu Europskog prvenstva za kadete u razdoblju od 12.- 22. kolovoza. Gradovi domaćini su Varaždin i Koprivnica
Tomislav Grahovac, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza:

“Donijeli smo odluku o nagradi našim curama za osvojenu brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Radi se o iznosu od 150 tisuća eura, to je bruto iznos. Druga bitna odluka je da smo kompletirali stožere za sve dobne skupine muškog rukometa. Ono što je nama sigurno bitno u budućnosti je da je Ivano Balić određen kao pomoćnik izborniku Hrvoju Horvatu. Treća odluka koja je donesena je da se napravi zastoj u ligama koje se trenutno igraju: Paket24 Premijer liga, 1. HRL – Žene, dvije muške prve lige i tri ženske druge lige, do procijepljenosti svih igračica i igrača, članova stožera, sudačke organizacije, svih članova po klubovima, odnosno onih koji su sudionici stalnog fizičkog kontakta s igračicama i igračima. Plan je da se zastoj napravi do 19. svibnja, a do kraja lipnja odigrat će se sve utakmice,“ piše hrs.hr.

U Našicama smatraju kako riječ o odluci koja je izuzetno štetna za hrvatski rukomet. Nakon dopisa kojeg je RK Nexe uputio Hrvatskom rukometnom savezu, u kojem je pozvao Upravni odbor na demokratsko odlučivanje i poštivanje svih procedura, donesena je odluka koja se kosi sa sportskim duhom, dosadašnjim odlukama Stožera civilne zaštite, ali i preporukama EHF-a kao krovne rukometne organizacije.

“Nikako nismo zadovoljni odlukom Hrvatskog rukometnog saveza kojom je do 26. svibnja odgođeno natjecanje Paket 24 Premijer hrvatske rukometne lige, ja sam nažalost jedini bio protiv te odluke. Ovo je nije dobro za rukometni savez, klubove i igrače koji cijelu sezonu marljivo treniraju i prihvaćaju rizik moguće zaraze korona virusom. I mi, kao i svi drugi klubovi, imamo u prvom planu zdravlje naših igrača, ali štetno je odigrati 12 utakmica u 30 dana. Prvenstva se ne prekidaju niti u srodnim dvoranskim i momčadskim sportovima kao što su košarka, odbojka ili futsal. Također, naglašavam da će se u isto vrijeme odigravati utakmice SEHA lige. Dakle, temeljem svega što znamo, možemo zaključiti da iza ovakve odluke stoje partikularni interesi pojedinaca. Igračima nekih klubova ističu ugovori 30. svibnja te je moguće će Premijer ligu nastaviti u izmijenjenom i oslabljenom sastavu što nikako nije fer ni korektno prema njima. Bez obzira na sve, mi i dalje vjerujemo da će RK Nexe pokazati svoju snagu na terenu“, ovom je prigodom izjavio Josip Ergović, predsjednik Rukometnog kluba NEXE Našice.

RUKOMET
Tagged with: ,