Šandor osvojio paraolimpijsko srebro: Sloup s hrvatskim rekordom četvrti

Šandor HPO

Petog dana natjecanja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, nastupili su hrvatski paraatletičari Marijan Presečan, Matija Sloup i Velimir Šandor, paraboćar Davor Komar te džudašica Lucija Brešković.

Hrvatska paraolimpijska reprezentacija osvojila je prvu medalju. Baš kao i 2016. U Rio de Jaineru kada je Velimir Šandor prvi izborio bronco za Hrvatsku u disciplini bacanja diska ,kategorije F52, sada je Velimir osvojio srebrnu medalju, zaostavši za prvoplasiranim za samo 4 centimetra.

Šandor je do srebra stigao s rezultatom 19.98 metara, dok je zlato osvojio Poljak Piotr Kosewicz. Bronca je pripala Indijcu Vinodu Kumaru koji je prebacio 19.91m, a Latvijac Aigars Apinis, vlasnik osam paraolimpijskih medalja u disku i kugli je na kraju bio četvrti (19.54).

“Ovo je čudo, ne znam što se opće dogodilo. Znam da sam u Tokiju, ali ne znam gdje se nalazim jer su duša i tijelo negdje drugdje,”-rekao je Šandor nakon natjecanja, još uvijek pod dojmom nakon osvojene medalje.

Sa suzama u očima posvetio je medalju majci koja je preminula prošle godine.

“Ovo je definitvno najemotivniji trenutak i ovu medalju posvećujem majci koja me napustila prošle godine. Ona me gurnula u sport, motivirala me i bodrila. Ovo je posveta njoj i mama velika ti hvala. Znam da si ovo ti režirala,” – dodao je atletičar rodom iz Opatije u Pokuskom.

“Kako je rekao veslač Damir Martin, kojeg iznimno cijenim, ovo nije srebro, nije niti platina, ovo je meteorit koji je pao.” rekao je Šandor u šali.

Dodao je kako mu je godina odgode igara dobro došla s obzirom na to da je imao više vremena za trening i pripremu.

“Pet godina je prošlo od medalje u Riju što nije malo. Ova godina odgode je dobro došla da se stvari poslože, da se pripremim i fizički i psihički,”- zaključio je naš najuspješniji diskaš.

Za kraj je Šandor poslao poruku onima koji ove Igre i ovaj sport smatraju “cirkusom”.

“Tko misli da je ovo “dođeš, baciš i osvojiš medalju”, samo neka izvoli probati. Iza svega ovoga stoji enorman rad i trud i želim se zahvaliti trenerima Ivanu Čengiću i Mihovilu Renduliću jer bez njih ne bi bilo ove medalja”.

Od značajnijih medalja u Šandorovoj karijeri valja spomenuti zlato sa Svjetskih igara u Sočiju, broncu sa Svjetskog prvenstva u Dohi 2015., srebro sa Europskog prvenstva u Grossetu srebro sa Svjetskog prvenstva u Londonu 2017. te broncu sa Europskog prvenstva u Poljskoj 2021.

Paraatletičar Matija Sloup zauzeo je četvrto mjesto u bacanju kugle u kategoriji F40 (sportaši niskog rasta) na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je Marijan Presečan u kategoriji F53 u bacanju kugle bio šesti.

Matija je U svih šest serija prebacio svoj osobni rekord (10.30) i na kraju završio natjecanje s dužinom od 10.60 metara. Do pete serije čvrsto je držao treće mjesto, ali ga je u konačnici preskočio bivši svjetski rekorder Portugalac Miguel Monteiro bacivši kuglu na 10.76m.

“Presretan sam s obzirom na to da sam u svih šest serija srušio svoj osobni i državni rekord. Imao sam medalju do pete serije i pokazao sebi kako sam u vrhunskoj formi, ali nažalost ovo je sport i nekada treba imati i malo sreće. Prva tri mjesta su zauzela tri svjetska rekordera tako da sam svjestan koliko je ovo za mene odličan rezultat.”- rekao je Sloup nakon natjecanja te dodao:

”Sljedeće je Svjetsko prvenstvo, spreman sam i u svojoj najboljoj formi.”

Sloup je do danas držao svoj osobni rekord koji je iznosio 10.30, a u Tokiju je šest puta uzastopce oborio taj rezultat (10.48, 10.54, 10.51, 10.60, 10.43, 10.46).
Na posljednjem svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. Sloup je također bio četvrti i to za samo jedan centimetar, a sada ga je 16 cm dijelilo od medalje.

Zlato je pripalo Rusu Denisu Gnezdilovu s rezultatom 11.16. Gnezdilov je startao natjecanje svjetskim rekordom od 11.02 što je bilo centimetar duže od rekorda kojeg je u veljači postavio Portugalac Monteiro.

Rus je držao rekord i prvo mjesto do zadnje serije kada je Iranac bacio 11.15 i već počeo slaviti zlato. No, Gnezdilov je u zadnjem pokušaju bacio centimetar dalje za pobjedu.

Gotovo u isto vrijeme na drugom kraju Olimpijskog stadina u Tokiju, u disciplini bacanja kugle nastupao je i Marijan Presečan osvojivši šesto mjesto u kategoriji F53. Njegov rezultat bio je 17 cm slabiji od njegovog osobnog rekorda.

“Ostvario sam bolji rezultat i bolji plasman u Riju i sada nikako nisam zadovoljan. Na treningu sam puno bolje bacao. Ne znam, možda sam se jednostavno ispraznio,” - izjavio je Presečan koji je na prošlim Paraolimpijskim igrama bio deveti, a trenutno je naš državni rekorder u bacanju kugle i koplja u kategoriji F53.

Nakon jučerašnjeg startnog poraza, Hrvatski paraboćar Davor Komar upisao je pobjedu u susretu 2. kola A skupine BC4 kategorije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Komar je u drugom dvoboju pobijedio Slovaka Martina Streharskog sa 5-2. Kao i u jučerašnjem susretu s Vivian Yan Wai Lau iz Hong Konga, na početku je poveo s 3-0, no ovoga puta je u drugom bacanju dodatno povećao prednost na 5-0 da bi rezultat u konačnici iznosio 2-5 na stranu našeg Puležana.

U Komarovoj kategorji tjelesnih oštećenja, BC4 u kojoj nastupaju paraboćari svih vrsta invaliditeta koji boćaju samostalno, nastupaju 24 natjecatelja koji su podijeljeni u šest grupa, a četvrtfinale će izboriti šest pobjednika skupina, te dvoje s najboljim skorom. Naš Davor je ovom pobjedom svakako povećao izglede za
prolaz u četvrtfinale.

Jedina hrvatska džudašica u Tokiju, Lucija Brešković, nastupila je u kategoriji do 70 kg slijepih i slabovidnih i odmah na startu turnira izgubila od Turkinje Razijye Ulucam ipponom. Turkinja je potom stigla do polufinala, povukavši Luciju u repesaž. Međutim, u prvoj borbi repesaža Brešković je izgubila od Ruskinje Olge Zabrodskaje, također ipponom.

Za Kaštelanku Brešković ovo su bile druge Paraolimpijske igre u karijeri, no u Rio de Jaineru je ipak bila nešto uspješnija izgubivši borbu za broncu. U svojoj kolekciji džudašica posjeduje dvije medalje s europskih prvenstava- srebrnu iz 2017. u Walsallu i brončanu iz 2019. u Genoi.

PARAOLIMPIJCI