Snaga djece u pokretu: U Rovinju, Poreču i Puli podsjetnik na iznimnu važnost sporta

Snaga djece u pokretu, Mirza Džomba

Veliki praznik sporta očekuje od srijede Rovinj, Poreč i Pulu. Više od tri tisuće mladih sportaša dolazi na raznovrsna događanja vezana uz šesto izdanje projekta Snaga djece u pokretu (Youth Movement Power), koji će se u tri istarska grada održati od 17. do 20. travnja.

Mladi sportaši dolaze iz Austrije, Njemačke, Poljske, Mađarske, BiH, Slovenije i Hrvatske a jedna nogometna ekipa dolazi čak iz dalekog Hong Konga.

”Projekt Youth Movement Power odnosno Snaga djece u pokretu, promovira sportske aktivnosti kod mladih u njihovom formativnom razdoblju te povezuje najmlađe, njihove roditelje i trenere. Podsjetnik je to cijelom društvu na iznimnu važnost sporta za tjelesni i mentalni razvoj djece. Tijekom tri dana turnira očekuje nas bogat sportski program i nastupi ekipa iz cijelog svijeta,” rekao je tajnik udruge Akademija zdravog življenja Dario Jagić.

U sklopu projekta održat će se turnir, na kojem će mladi sportaši u dobi od 9 do 17 godina zaigrati rukomet, nogomet i tenis. Paralelno s turnirom održat će se i Special Power League turnir koji je namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju. Njima sport, uz nužnu tjelesnu aktivnost te ponajprije priliku za ravnopravno uključivanje u društvo. Projekt se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar- Kitarović, a poduprli su ga brojni poznati sportaši poput Matea Kovačića, Slavka Goluže, Line Červara i Mirze Džombe.

Prvog dana, u srijedu 17. travnja u 15 sati, u rovinjskom Domu kulture održat će se i simpozij pod nazivom Edukacija trenera, na kojem će uz roditelje i stručne suradnike za rad u sportu s djecom s teškoćama u razvoju, sudjelovati liječnici i naravno treneri. U sklopu simpozija bit će održana i radionica Mentalnog treninga na temu Emotivna samokontrola u svakodnevici. Projekt Aktivna Hrvatska koji je stalni partner projekta priprema u nastavku i besplatni zajednički trening s građanima na Trgu maršala Tita u Rovinju od 17 sati. Trening će voditi trenerski tim Kineziološkog fakulteta, dok će program svečanog otvorenja voditi Renata Sopek.

Projekt se održava u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, Hrvatskim rukometnim savezom, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Istarske županije, te Gradovima Rovinjom, Pulom i Porečom.

OSTALI SPORTOVI