Snježna kraljica dobila ‘zeleno svjetlo': Razgovaralo se isključivo o planu završne pripreme staze

Pavlek, Snow Queen Trophy

Crveni spust na Sljemenu i službeno je na FIS-ovoj kontroli dobio ‘zeleno svjetlo’ za održavanje utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa ‘Snow Queen Trophy’ 2018.

Potvrdili su to na Sljemenu Emmanuel Couder, direktor FIS Svjetskog kupa za tehničke discipline za muškarce i Gorazd Bedrač, predstavnik FIS-a, koji su stigli u snježnu kontrolu, obveznu za sve organizatore utrka FIS Svjetskog kupa.

Predstavnici FIS-a su bili zadovoljni sa stanjem slalomske staze na Sljemenu te su pohvalili organizatora i djelatnike skijališta Sljeme zadužene za pripremu staze. Zahvaljujući njihovom trudu Crveni spust je bio spreman i prije planiranog termina FIS-ove kontrole, pa je dobio ‘zeleno svjetlo’ za utrke 3. i 4. siječnja dan ranije od očekivanog.

“Vrlo sam zadovoljan viđenim na Sljemenu i trenutnim stanjem Crvenog spusta pa danas nismo trebali razgovarati o potvrdi održavanja ili eventualnom otkazivanju utrke. Razgovaralo se isključivo o planu završne pripreme staze kako bi najbolje svjetske slalomašice i slalomaši 3. i 4. siječnja na Sljemenu imali što bolje uvjete,” rekao je Couder.

Trenutno na Crvenom spustu ima između 80 i 120 centimetara utabanog, kompaktnog snježnog pokrivača što je dovoljno da izdrži i eventualnu južinu. Završno prepariranje staze bit će obavljeno u četvrtak navečer i petak kada će se staza dodatno injektirati vodom kako bi što bolje izdržala sve slalomašice i slalomaše te im omogućila što jednakije uvjete.

Također, od četvrtka do subote, kada je najavljeno sljedeće zahlađenje, planira se zasnježenje Zelenog spusta kako bi i on bio spreman za trening staze.

“Crveni spust je u odličnom stanju i ovih dana na njemu treniraju i naši najbolji slalomaši i slalomašice koji će nastupiti na Snježnoj kraljici kako bi što bolje isprobali stazu,” poručio je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora SQT, prenosi službena stranica natjecanja.

Ženska slalomska utrka na rasporedu je u srijedu, 3. siječnja, s početkom prve vožnje u 13.00 i druge u 16.30 sati, dok je muška slalomska utrka na programu u četvrtak 4. siječnja i to sa startom prve vožnje u 12.45, a druge u 16.30 sati. (Foto: Snow Queen Trophy)

Skijanje ZIMSKI SPORTOVI