Split ostao bez polufinala Davis Cupa: Odabrali smo racionalno

Coric Babic Dukic Miric Karlovic

Polufinalni susret Svjetske skupine Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a će se od 14. do 16. rujna ipak održati u Zadru, a ne u Splitu, kako je ranije objavljeno. Tu je odluku, u dogovoru s Međunarodnim teniskim savezom (ITF), donio Hrvatski teniski savez.

Susret će se, kao što je ranije najavljeno, održati na otvorenom, na zemljanoj podlozi na za tu priliku posebno izgrađenom igralištu uz sportski centar Višnjik, koji je već u dva navrata (protiv Brazila i Francuske) već ugostio tenisače u ovom natjecanju.

“Bilo je stvarno vrlo teška odluka. Gledali smo sve segmente prednosti Splita i prednosti Zadra, same organizacije i svega ostalog“, rekla je nova predsjednica HTS-a Nikolina Babić te dodala:

“Vodili smo se naravno prvenstveno željom igrača da se susret održi na otvorenom. Jedan od velikih faktora je što smo na samo dva mjeseca od početka susreta, a plaža Žnjan u ovom trenutku nema nikakvu infrastrukturu i to je veliki rizik za organizaciju. Mi se stvarno zahvaljujemo Gradu Splitu, gradonačelniku i njegovim suradnicima na ukazanom povjerenju i mogućnosti za razgovor. Međutim, kad smo sve sagledali, pogotovo uz mogućnost da tih deset terena ostane nakon susreta, odabrali smo racionalno. Nakon Davis Cupa HTS-u će ostati centar koji je sukladan našem razvojnom programu, a to je razvoj i postavljanje nacionalnih centara diljem Hrvatske na dobrobit mladih igrača, sporta i jačanja regija, jer bez toga nema ni jačanja Hrvatskog teniskog saveza.“

Jedan od glavnih aduta hrvatskog sastava bit će ponovno Borna Ćorić, koji je prije dvije godine u Portlandu donio odlučujući bod za pobjedu 3:2 protiv SAD-a: “Mislim da će to biti sjajan meč. Amerikanci imaju toliko široku momčad da je nemoguće predvidjeti koga će staviti u sastav protiv nas. Mi smo se dogovorili da igramo vani na zemlji, sa čime se slažem, jer to nama najviše odgovara, pogotovo meni. Oko toga smo se svi složili. To će biti veliki spektakl, odlično ćemo se spremiti, a ja se u Zadru osjećam kao kod kuće. Stvarno mislim da ću moći pružiti svoju najbolju partiju.“

Coric Babic

Radovi na izgradnji kreću odmah, najprije na pripremi za izgradnju igrališta.

“Prioritet je da se počne s radovima i mislim da će se s iskopima na centralnom terenu krenuti već danas ili sutra“, rekao je Petar Mirić, predsjednik Organizacijskog odbora.

“Pripremit ćemo pet fiksnih terena, a preostalih pet bit će do kraja godine. Centralni teren će biti gotov do 22. kolovoza, a onda kreće montaža tribina. Dimenzije su 101 metar u dužinu, 64 metara u širinu, te 14 metara u visinu. Stat će oko 8000 gledatelja, a radit ćemo direktan spoj tunelima za određene skupine kao što su igrači i službene osobe, iz sigurnosnih razloga. Paralelno će se raditi uređenje svih prostora u dvorani, kao što su prostor za igrače, VIP i predsjedničkog restorana, press centra, radnih prostora ITF-a i organizatora. Svi radovi u dvorani trebali bi biti gotovi do 1. rujna, a tribine i igralište do 7. rujna.”

Foto: Višnjik/Nenad Opačić

TENIS