Srbić protiv Udea i Seligmana na CRO-GYM ligi: Svi su se zaželjeli natjecanja!

Srbic i Seligman

Hrvatski gimnastički savez ove subote u Sokol Centru Osijek kreće s novim formatom natjecanja.

U trenucima kada je zbog svjetske pandemije COVID-19 gotovo cijeli sport stao, a hrvatski gimnastičari već mjesecima nemaju niti jednog natjecanja, Tehnički odbor muške sportske gimnastike HGS-a osmislio je CRO-GYM ligu kako bi seniorskim i juniorskim reprezentativcima vratio izgubljenog natjecateljskog ritma.

“Na žalost, ova situacija s virusom dečke je natjerala da su u dvorani, ali bez natjecanja. Zato je Tehnički odbor odlučio da moramo pokrenuti ligaški sustav natjecanja. Od subote startamo s prvim krugom od tri natjecanja. Ako se ona pokažu kao dobitna kombinacija, ako dečki požele još natjecanja, pokušat ćemo im osigurati još jedan krug i tako ih dodatno motivirati. Format smo pokušali napraviti zanimljivijim tako da će se primjerice Tin Srbić na preči boriti protiv Filipa Udea i Roberta Seligmana na konju s hvataljkama ili pak Aurela Benovića na parteru. Našli smo model kojim možemo njihove ocjene mjeriti na različitim spravama, ali u istoj vrijednosti,” objašnjava Mario Vukoja, dopredsjednik HGS-a i član Tehničkog odbora sportske gimnastike Saveza.

Nakon Osijeka, CRO-GYM liga seli 5. rujna u NGC Aton u Nedelišću, a potom 17. listopada u SC Lučko u Zagrebu.

“Na svakom natjecanju vježbači imaju podij trening, izvlačenje startnih brojeva, sve vježbe sudi 11 najboljih hrvatskih sudaca…”

“Najbolji vježbač dobiva 30 bodova, drugi 25, treći 20 i tako do 6. mjesta. Imamo prijavljeno 20-ak seniora za Osijek, što je sjajna brojka koja pokazuje da su se svi zaželjeli natjecanja. Nakon tri natjecanja zbrajaju se bodovi i proglašava ukupni pobjednik. Što se tiče epidemiološke situacije, mislim da se mi kao Savez držimo i više od propisanih preporuka HZJZ i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Nakon svakog treninga dvorana se dezinficira, provjetrava, mjeri se temperatura svim sudionicima, svima su osigurane zaštitne maske, dezinficijensi…”

Najbolji hrvatski reprezentativci i dalje se nadaju da će im CRO-GYM liga biti priprema za Europsko prvenstvo koje je unatoč epidemiološkoj situaciji i dalje u kalendaru i u Bakuu bi se trebalo održati u prosincu.

“Mi kao struka Europske federacije želimo da se to Europsko prvenstvo održi. Imat ćemo telefonsku konferenciju gdje ćemo razmatrati trenutnu situaciju, a konačna odluka će biti 28. rujna. Na žalost, situacija je toliko nepredvidljiva da ne znamo hoće li sve eskalirati ili se primiriti. Europska federacija zato i odugovlači s konačnom odlukom, iako je Azerbajdžan spreman za organizaciju natjecanja. Epidemiološka situacija odlučit će na kraju hoće li europske smotre biti ili ne ove godine ,” otkrio je Vukoja.

OSTALI SPORTOVI