Tour of Croatia: I nakon ‘kraljevskog’ uspona Učku Radoslav Rogina četvrti u ukupnom poretku

Tour of Croatia 2018 | photo: www.kl-photo.com

Dominacija Bahrain-Merida Pro Cycling Teama na Touru of Croatia se nastavlja. Bahreinska momčad nakon pete, kraljevske etape, koja se u subotu vozila od Rapca do Poklona na Učki u dužini od 156.5 kilometara, ima puno razloga za zadovoljstvo: Manuele Boaro uvjerljivo je finiširao do pobjede u završnici uspinjanja na Poklon, dok je Kanstantsin Siutsou lakoćom popratio poneki skromni napad Pietera Weeninga iz Roompot-Nederlandse Loterija, najbližeg pratitelja u ukupnom poretku, očuvavši time osam sekundi prednosti pred Nizozemcem u generalnom plasmanu.

I ostale vršne pozicije generalnog plasmana ostale su nepromijenjene, tako da je hrvatski predstavnik Radoslav Rogina iz Adria Mobil Cycling zadržao četvrto mjesto.

Pobjedničko, Boarovo vrijeme na vrhu Učke iznosilo je 4 sata 14 minuta i 54 sekunde.

“Na početku etape otišao sam u bijeg sa 17 vozača koji su nametnuli veoma jak tempo na prvim usponima. Otišao sam u bijeg kako bismo zaštitili našeg vozača u vodećoj majici ukupnog poretka Kanstantsina Suitsoua. Uspio sam izdržati u bijegu cijeli dan do posljednjeg uspona na Učku. Kad smo dobili informaciju da imamo dvije minute prednosti ispred glavne grupe probali smo izdržati do kraja. Na radiju sam dobio informaciju da je situacija za našeg vodećeg vozača isto veoma dobra i onda sam odlučio da ću probati pobijediti etapu. Došli smo na ovu utrku kako bismo se čim bolje pripremili za utrku Giro d`Italia, a ova nam je staza jako dobro poznata jer smo ovdje bili na trening kampu i zbog toga dobro poznajemo ove lokalne ceste. U nedjelju je posljednja etapa, trudit ćemo se držati sve pod kontrolom na vrhu glavne grupe i vidjeti kako će se situacija odvijati,” izjavio je Boaro nakon pobjede.

Na kraju je Boaro slavio sa sedam sekundi prednosti pred Lukaszom Owsianom iz CCC-a Sprandi Polkowice te deset pred Alessandrom Tonellijem iz Bardiani CSF koji je jučerašnjoj pobjedi pridružio još jedno penjanje na postolje.

Peta etapa popularno se zove ‘kraljevska’, a organizatori ističu kako će istu ovu etapu u 2019. godini moći isprobati i rekreativci iz cijelog svijeta u organiziranoj utrci, zasad pod radnim nazivom Tour of Croatia Queen Stage Granfondo koja će startati samo tri sata prije kraljevske etape petog Toura of Croatia i okusiti osjećaj prolaska kroz ciljni luk prave utrke. Uz to, krajem  rujna ove godine svatko će moći testirati sebe na utrci King of Učka i okusiti zamke uspona na kojem su se gradile biciklističke generacije.

Posljednja, 151.5 kilometra duga etapa od Samobora do Zagreba, trasom Sv. Nedelja – Velika Gorica – Dugo Selo – Sv. Ivan Zelina do završnice na Trgu Sv. Marka, mogla bi ponuditi određenu neizvjesnost, jer razmak između dvaju vodećih biciklista nije značajan. (Foto: KL – Photo)

OSTALI SPORTOVI