Uskoro kreće osmo izdanje CRO Race biciklističkog spektakla kroz Hrvatsku

Cro Race

Osmo izdanje međunarodne biciklističke utrke CRO Race održat će se od 26. rujna do 1. listopada 2023. te će ugostiti dvadeset biciklističkih timova iz Europe, Azije, Amerike i Australije. U sklopu šest etapa biciklisti će, na trasi od gotovo 1.000 kilometara koja tradicionalno spaja primorje s kontinentom, proći kroz osam županija i Grad Zagreb te obuhvatiti kako već poznate, tako i potpuno nove destinacije. Sudeći prema atmosferi i dojmovima koji su vladali prošlih sezona, uzbuđenja ne će nedostajati ni ove godine jer je sudjelovanje vrhunskih timova i biciklista idealan recept za dinamičnu utrku i neizvjesnu borbu za pobjedu.

Organizator utrke je Top Sport Events, tvrtka koja kontinuirano održava visoki standard kvalitete i čini ovaj projekt prepoznatljivim i afirmiranim sportskim spektaklom. S druge strane potrebno je naglasiti i jednako snažan turistički potencijal kojeg utrka ostvaruje. „CRO Race predstavlja veliki i značajan projekt kako u sportskom, tako i u turističkom segmentu jer sve raskoši kontinenta i primorja predstavlja na globalnoj pozornici. Uložili smo velike napore kako bi i ovo osmo izdanje za posjetitelje i gledatelje diljem svijeta bilo jednako uzbudljivo i atraktivno. Imamo tu čast, rekao bih čak i privilegiju, da kroz ovaj jedinstveni projekt promoviramo Hrvatsku u više od 190 zemalja svijeta i na taj način doprinesemo njezinom profiliranju u poželjnu destinaciju čiji sadržaj omogućuje održivi cjelogodišnji turizam“, izjavio je Vladimir Miholjević, proslavljeni hrvatski biciklist i direktor tvrtke Top Sports Events, koja je uspješno organizirala i provela sva prethodna izdanja utrke.

Kao i dosadašnjih godina, utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija, izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu, a zahvaljujući suradnji s tvrtkom A.S.O. televizijski signal emitirat će se na šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – u čak 190 zemalja. „Zahvaljujem svim državnim institucijama, županijama i gradovima te partnerima i sponzorima što su jednako kao i mi motivirani da svijetu pokažemo kako smo spremni ugostiti manifestaciju na ovako visokoj natjecateljskoj razini te da smo zemlja koja stremi sportskim uspjesima i može zadiviti cijeli svijet svojim prirodnim ljepotama i baštinom“, istaknuo je Miholjević.

Sportski dio utrke i ove će godine biti na visokoj razini, s očekivanim nastupima nekoliko najboljih svjetskih timova iz UCI WorldTeams i ProTeams kategorija. Ujedno je i uvrštavanje utrke u UCI-jev kalendar i rang kvalifikacije utrke 2.1. najbolja afirmacija statusa kojeg CRO Race ima u biciklističkom svijetu. Dovoljno se samo osvrnuti na listu momčadi koja je jednako impresivna kao i prethodnih godina. Primjerice, BAHRAIN VICTORIOUS, INEOS GRENADIERS, LIDL-TREK, TEAM DSM, TEAM JAYCO ALULA i UAE TEAM EMIRATES, samo su neki od najboljih svjetskih timova koji su potvrdili svoj dolazak. Ovakav sastav uvelike podsjeća na to zašto je svih ovih godina borba za pobjedu bila toliko snažna. Govoreći o pojedinim imenima, na dosadašnjim izdanjima utrke sudjelovali su afirmirani i ljubiteljima biciklizma dobro poznati asevi, poput Marka Cavendisha, Vincenza Nibalija, Adama Yatesa, Jonasa Vingegaarda i Primoža Rogliča, koji su svojim nastupima pokazali koliko je zapravo snažna konkurencija u borbi za prvo mjesto. Sukladno potvrđenim timovima i ove godine se očekuju najznačajnija imena iz svijeta biciklizma.

Startovi i ciljevi etapa svima su već dobro poznate lokacije – pitoreskni gradovi, općine i županije koji željno iščekuju karavanu posjetitelja i natjecatelja. Za razliku od prošlog izdanja kada je utrka startala na istoku Hrvatske, ovogodišnja prva etapa vozit će se na relaciji Primošten-Sinj (185 km), druga će ići od Biograda na Moru do Novalje (119,5 km), treća će spajati Otočac i Opatiju (133,5 km), četvrta – ujedno i najduža – Krk i Labin (191 km), Crikvenica i Ozalj bit će start odnosno cilj pete etape (188 km), a završna šesta etapa tradicionalno će se voziti od Samobora do Zagreba (159 km). Posljednja etapa ove će godine završiti na novoj lokaciji, kod fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Kako se razaznaje iz popisa etapa, osmo izdanje CRO Racea ove godine dolazi i na otoke. Novalja je tako postala prvi otočni cilj, a osim Paga, biciklisti će voziti i po Krku koji će kao domaćin ugostiti start pete etape i tako postati prvi otočni domaćin starta u povijesti utrke. Naravno, između samih etapa, odnosno između startnih i ciljnih destinacija gledati mogu očekivati uvijek dinamične i na pojedinim dijelovima tehnički zahtjevne dionice, ali i napete sprinteve u borbi za bonifikacijske sekunde.

Osim što publici predstavlja čari profesionalnog biciklizma, CRO Race donosi i niz popratnih aktivnosti. Posebno vrijedi istaknuti četvrti po redu Kids CRO Race, utrku za djecu na virtualnim trenažerima koja će i ove godine sadržajno upotpuniti utrku. Ovakvom vrstom aktivnosti, ističu organizatori, nastoji se potaknuti mlade na rekreaciju i sport, a ujedno i na razmišljanje o benefitima koje zdravi način života donosi društvu i pojedincima. Projekt se provodi u suradnji sa školama, a ukupni pobjednik bit će proglašen na glavnoj pozornici u Zagrebu 1. listopada. Također, svjesni sve nepovoljnijeg klimatskog utjecaja, biciklizam je ujedno i dobra prilika za promociju niskougljičnog, neinvazivnog i održivog prometa.

CRO Race ne samo da značajno potiče biciklizam kao sport, već kroz naglašavanje prirodnih ljepota i kulturne baštine predstavlja Hrvatsku i pozicionira je kao jednu od najatraktivnijih cikloturističkih destinacija u svijetu. Zahvaljujući tome, brojni su gradovi i općine postali neizbježne postaje na putu onih koji prakticiraju aktivan odmor, a nemali je i broj onih koji su svoje slobodno vrijeme počeli prilagođavati prema datumu utrke. Postoji li bolja turistička razglednica od one koju pošalje gost koji svoju znatiželjnu narav zadovolji kroz proizvode i usluge destinacije koju posjeti i kojoj se iznova vrati.

Više detalja o etapama, prolaznim ciljevima i vremenima prolaska objavit će se uskoro. Trenutno se finaliziraju tehničke pripreme, a u tijeku su i koordinacije policijskih uprava i ravnateljstva policije za realizaciju projekta jer će za vrijeme utrke, kao i svake godine, vrijediti posebna regulacija prometa.

OSTALI SPORTOVI
Tagged with: