Vaterpolisti uvjerljivi na otvaranju Svjetskog prvenstva u Dohi: Imamo pravo vjerovati da možemo i ovdje puno toga napraviti

Hrvatska HVS

U 1. kolu Svjetskog prvenstva u Dohi, Hrvatska je uvjerljivi, glatko i zasluženo svladala Australiju 13:8.

Ovom pobjedom Barakude su napravile još jedan, bitan i velik korak prema Olimpijskim igrama u Parizu, budući da je u najmanju ruku osigurana tzv. osmina finala i tada vrlo vjerojatno lagan suparnik u vidu Kine ili Brazila. Plasman u četvrtfinale praktički pak donosi nastup u Parizu.

Makar, jasno da se ne odričemo mi niti prvog mjesta u skupinu, a o tomu će se odlučivati u srijedu od 17.00 sati po našem vremenu protiv Španjolske. Međutim, o tomu će kada dođe vrijeme.

Pobjednik je zapravo bio vrlo, vrlo rano odlučen. Već praktički u prvoj četvrtini koju su naši igrači riješili 5:1. Otvaranje je bilo višestruko sjajno. Od obrane preko napada, od izbačaja suparničkih igrača do sjajne realizacije igrača više.

Fatović je otvorio s dva gola za 2:0, pa onda asistom Vrliću za 3:1. Do kraja prve četvrtine još je Burić postigao gol iz peterca (iznudio ga je opet Vrlić), a peti gol u prvoj četvrtini postigao je Žuvela s vanjske linije. Nakon dvije i pol minute igre u drugoj četvrtini bilo je već 7:1, a ono što posebno raduje je u tom trenutku 6 različitih strijelaca. Ne samo to, već je i igrač više 4-4, Australci u prvih 5 minuta su uspjeli samo jednom zapucati prema golu. Nije im dala pokretljiva i granitna hrvatska obrana. S druge strane, centri Vrlić i Lončar su izbacili pola australskog kontinenta. Vrlić je zaradio 7, a Lončar 3 napada s igračem više. Preciznije, ukupno je bilo 9 takvih napada koje su nam zaradili sidraši jer jedan je izbačaj kojeg je izborio Vrlić bio kazneni udarac za Hrvatsku.

Nakon polovice utakmice je bilo 9:3 ili +6 za Hrvatsku. Nakon treće dionice ista razlika, brojke malo tek drukčije, 11:5 za Barakude. Sve u svemu, odigrano pametno, strogo i mudro kontrolirano, vrlo kvalitetno i lijepo.

Za igraca utakmice World Aquatics je izabrao Lorena Fatovića.

“Odigrali smo baš pravu utakmicu, postojani, ‘čisti’ u glavi. Došlo je u redu do malog opuštanja pred kraj, ali to je nešto normalno. Čestitke momcima jer vrlo je bitan i dojam kako se ulazi u svaku utakmicu, u svako natjecanje. Ova nam utakmica daje pravo vjerovati da puno toga možemo mi i ovdje napraviti,” rekao je nakon utakmice izbornik Tucak, piše hvs.hr.

“Otvorili smo onako kao što smo i htjeli. Tijekom cijelih priprema smo baš inzistirali na čvrstoj obrani da zadržimo agresivnost, želju za blokiranjem svakog udarca suparnika. Bogu hvala, uspjeli smo u tomu, a pogotovo u otvaranju utakmice. Kad smo mi tako čvrsti u obrani, naravno da se ta sigurnost prenese i u napad. U ovoj smo utakmici to uspjeli, odvojili se u početku i rekao bi mirno držali odstojanje do kraja utakmice. Možda ostaje na kraju žal zbog nekoliko primljenih golova, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni itekako otvaranjem prvenstva s naše strane. Idemo se odmah pripremiti za iduću utakmicu za koju jako dobro znamo što nam nosi,” dodao je kapetan Bijač.

 

(Foto: HVS/Giorgio Scala/DBM)

 

VATERPOLO VODENI SPORTOVI